zlata vrijedan

Od silnog posla i ne stignu razmišljati o odlasku u svijet

OPG LUČIĆ
Ivica Galović/Pixsell
19.06.2017.
u 10:07

Roditelji troje male djece obrađuju oko 100 hektara zemlje, imaju 50 rasplodnih krmača i godišnje utove oko 800 svinja.U cijelom selu jedino Lučići imaju tovljenike

Svake godine kupiš šest-sedam jutara zemlje, napraviš po jedan svinjac, ideš malo-pomalo i ne dižeš kredite od kojih ne možeš disati.

Životna je to, i poslovna, filozofija 35-godišnjeg uzgajivača svinja Josipa Lučića iz Beravaca, slavonskog sela iz kojeg mladost bježi glavom bez obzira, ako ne preko granice, onda barem na more, u sezonu.

OPG LUČIĆ
1/5

Sojino ulje za kućanstvo

– Nekad nas je u selu bilo tisuću i kusur, sad nas je oko šesto. Sad jedino mi u Beravcima imamo svoje bravce – izgovara Josip dok njegova supruga Vesna otvara vrata jednog od svinjaca koji se nalaze iza kuće. Lučićevi uzgajaju jorkširske svinje i landrasice. Ove se svinje ubrajaju među najraširenije pasmine svinja u svijetu, a glavne su im značajke plodnost i kvalitetno meso. Imaju 50 rasplodnih krmača, a godišnje utove oko 800 svinja.

– Cijena je po kilogramu žive vage devet i pol kuna, plus PDV – kaže Josip. Za tri i pol mjeseca njegove svinje dosegnu kilažu od oko 120 kilograma. Tada ih prodaju u Brebrinu.

Za prehranu životinja Lučići obrađuju oko stotinu hektara zemlje. Polovica je njihovo vlasništvo, ostatak je državna zemlja koju imaju u zakupu. Kukuruz siju na 35 hektara, ječam i soju na po 12 hektara, a na ostatku zemlje raste žito čije viškove prodaju.

Obradive površine obitelji Lučić više su puta bile pokusno polje za sijanje raznih ratarskih kultura.

– Sami pravimo sojinu sačmu – objašnjava Vesna Lučić zašto su povećali baš oranice pod sojom. Mladi su supružnici izračunali da im je jeftinije kupiti prešu te ekstrakcijom i tiješnjenjem oljuštenog zrna soje proizvoditi hranu za svoje svinje nego kupovati gotov proizvod. K tomu, ostaje im i sojino ulje koje mogu koristiti u kućanstvu, za prehranu.

– Dao sam prijatelju kanister ulja. Pržio je na njemu ribu, kaže da je bilo super – govori Josip Lučić, po struci mehaničar za poljoprivrednu mehanizaciju pa mu to znanje dobro dođe u svakodnevnom poslu.

Osim ratarskom proizvodnjom i uzgojem svinja, Josip se bavi i uslužnom djelatnošću u poljoprivredi.

Lučićevi imaju tri traktora i sve potrebne priključke, sušaru, silos za ječam, a silos za kukuruz kane praviti. U planu im je i pove- ćanje broja krmača, a samim time i tovljenika. Svinje su u svinjcima razdvojene po dobi, prasilište je zasebno, a najmanji se griju pod lampama.

Što se mladi Lučići bave svinjogojstvom, na neki je način “kriva” Vesna iz Štitara, Josipova supruga: – Prvih pet godina braka nismo imali djece pa sam ja stigla sve detaljno proučiti – govori dok četverogodišnja Marija jurca dvorištem u potrazi za mačkom.

– Da, kad si došla k nama u kuću, nisi znala ni svinje nahraniti. Mislila si da im hranu treba bacati preko ograde. Kao svinjama – zadirkuje je Josip. – Istina, u početku nisam išla u svinjar. A sada svinje i cijepim. Ja sam kao doktor u kući. Uostalom, sad sam na rodiljskom. Ali kad je sjetva, uskočim – smije se Vesna.

Naravno, suprugu svaki dan pomaže u svemu, baš kao i njegovi roditelji Janja i Đuro, s kojima i žive pod istim krovom.

Ako nisu u svinjcima ili polju, netko od njih uvijek čuva djecu. Jer, osim Marije, Vesna i Josip – supružnici s desetogodišnjim stažem – roditelji su osmomjesečnih blizanaca Ane i Marina.

Ne pakiraju kovčege

Ipak, stignu “ukrasti” malo vremena i za sebe.

Josip je i vatrogasac, a aktivan je u kulturno-umjetničkom društvu u selu. Lučići su i članovi Svinjogojske udruge Brodsko-posavske županije te proizvođačke organizacije Slavonski svinjogojac. Svojim su životom na selu zadovoljni i ni na kraj pameti im nije da pakiraju kovčege i odu svijet.

– Ako čovjek voli poljoprivredu, onda će to raditi. A mi je volimo – jednostavno objašnjavaju Vesna i Josip Lučić zbog čega će ostati u Beravcima. 

Komentara 4

BO
Bongos
12:35 19.06.2017.

Najbolje mi je kad uzmu ovako zivotinju pa je kao glade. A poslije toga će je zaklati. Pogledajte koliko ona odrasla svinja ima mjesta. Onemogućena je okrenuti se. Prasci mogu do nje samo da bi sisali, onda pod noz, a nju ponovo umjetno oploditi da dobije jos prasaca pa opet s njima pod noz. Ta svinja cijeli zivot provede na tom komadu betona, u svom dreku i s upalama pluca i svim mogucim infekcijama i bolestima. Blazen ce joj biti dan kad i ona zavrsi pod nozem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije