siguran uspjeh

Top lista: Najbolje biljke za vrtove i balkone na suncu i u hladu

Budite sam svoj majstor na balkonu i vrtu uz naše zlatne savjete
Dom i vrt
22.07.2023.
u 06:53

Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje, ali valja razlikovati biljke koje vole sunce i vrućinu od onih kojima je sunčeva svjetlost potrebna kako bi se razvijale

Pri izboru biljaka za vrt, terasu ili balkon valja voditi računa o orijentaciji, naime, biljke treba bira ovisno o položaju i dostupnoj svjetlosti. Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje, ali valja razlikovati biljke koje vole sunce i vrućinu od onih kojima je sunčeva svjetlost potrebna kako bi se razvijale. Ako imate balkon, vrt ili trasu koji je orijentiran na jug ili zapad, dakle s puno sunca, izaberite biljne vrste poput petunija, pelargonija, sukulenata, agave, verbene... One obožavaju sunce i neće im smetati sve dok im osigurate dovoljno vode.

Foto: pixabay

Petunije cvatu od lipnja, a najbolje uspijevaju na osunčanim mjestima koja su zaštićena od vjetra, ali dobro rastu i na polusjenovitim mjestima. Zahtijevaju redovno zalijevanje, a bolje će cvasti ako im redovito uklanjate osušene latice. Najbolje ih je posaditi u mješavinu supstrata za lončanice i treseta zbog sposobnosti zadržavanja vode.

Foto: pixabay

Pelargonije su jednostavne i prilagodljive za uzgajanje, a ako se zimi smjeste na dobar prostor, mogu opstati godinama. Vole izravno sunce, toplinu i treba ih umjereno zalijevati. Supstrat u tegli bi trebao biti propusan, a kako bi to postigli možete mu dodati malo pijeska.

Foto: Flora magazin

Dobar izbor je i gazanija. Njeni cvjetovi su nalik ivančici, a zatvaraju se tijekom tmurnih dana ili kada dođe hladovina. Kako bi ove biljke cvale punim intenzitetom, potrebno im je direktno sunce.

Budite sam svoj majstor na balkonu i vrtu uz naše zlatne savjete
1/11

Verbena je prilično otporna biljka, dobro podnosi visoke temperature čak i sušu, a ne smeta joj ni direktno sunce. Zalijevanje zahtijeva kada joj je zemlja potpuno suha. Ukoliko želite da duže cvjeta, krajem srpnja ju malo orežite.

Foto: Flora magazin

Ukoliko je tijekom većine dana na vašem balkonu hlad, izaberite biljne vrste poput fuksije, vodenike, lobelije, bršljana i begonije.

Vodenika je popularna ljetnica jer neprestano cvate tijekom cijele sezone, a postoje niske i visoke sorte. Zahtijeva minimalnu njegu, ne podnosi direktno sunce, ali ni duboki hlad u kojem će prestati cvjetati. Ne trebaju ni svakodnevno zalijevati već svaki drugi dan.

Foto: Flora magazin

Fuksija ima zanimljive i vrlo dekorativne cvjetove, a njene stabljike dosežu dužinu od nekoliko metara i vrlo se brzo granaju i šire. Voli mjesta koja imaju sunca samo ujutro, ali ipak treba imati malo svjetlosti i ostatak dana. Voli supstrate kisele pH reakcije, a zemlja u kojoj raste ne smije ostati suha.

Foto: Flora magazin

Begonija najbolje uspijeva na sjenovitim mjestima. Treba ju redovno zalijevati, ali paziti da voda ne ide po listovima i cvjetovima kako ne bi došlo do razvoja gljivičnih bolesti. Treba imati na umu da ne voli propuh niti hladan zrak.

Foto: pixabay

Bršljan voli sjenu kao i mnogo vlage pa ga je ljeti potrebno obilno zalijevati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije