u trendu

Donosimo 20 ideja za uređenje doma u svečanom ruhu koje morate prepisati

Shutterstock
09.12.2023.
u 06:51

Neovisno o tome volite li pretjerivati s blagdanskim kićenjem doma ili ste ljubitelj minimalizma neka su pravila univerzalna, a pomoći će vam u stvaranju božićne čarolije u domu

Početkom adventa već su opasno krenule pripreme za blagdansko doba, a to znači više druženja, točnije svečanih večera i/ili zabava. Ako ćete i vi biti domaćin nekog od tih okupljanja, imamo odličan recept za party na kojem će vam svi pozavidjeti. Naravno, dodate li ovakvoj interijerskoj kulisi i finu hranu i piće te dobru glazbu, imat ćete priču koja će ući u anale. No, krenimo redom. Priređujete li zabavu kod kuće, prva stvar koju trebate napraviti je ukloniti sve ono što bi moglo smetati ili vam je vrijedno i bojite se da bi se moglo uništiti. Druga je stvar priprema stola.

Foto: H&M Home

Ona će ovisiti o tome kakvu zabavu imate. Ako je riječ o formalnoj večeri najviše pažnje posvetite uređenju stola, a neovisno o broju gostiju, napravite i raspored sjedenja. Gosti će se osjećati važno vide li pločicu sa svojim imenom. Prije samog dekoriranja stola odredite stilski smjer u kojem želite ići i krenite redom od tekstila (stolnjaka, nadstolnjaka, ubrusa...), preko prirodnih dekoracija (jesen baš obiluje zanimljivim dekorativnim elementima) pa sve do postavljanja tanjura, čaša i pribora za jelo. Ako pak priređujete neformalno druženje, napravite švedski stol i pobrinite sa da ima dovoljno ubrusa, čaša i pribora za jelo kako ne biste goste morali opskrbljivati usred zabave. Ako vas vrijeme posluži, a imate raskošan balkon, terasu ili vrt, dio zabave možete preseliti i na otvoreno. Taj će prostor posebno atraktivno izgledati ukrasite li ga lampicama i dodate li kutak s otvorenom vatrom (naravno, pripazite da bude sigurno). Mi vam donosimo neke ideje za uređenje koje su vrlo jednostavne ali vrlo elegantne, a najbolje od svega je to što ih je lako implementirati!

Umjetna drvca u bojama

Rezana drvca posljednjih nekoliko godina našla su se kod dizajnera interijera na crnoj listi, stoga oni predlažu da živa drvca zamijenimo umjetnima, ali ne bilo kakvima. Riječ je o drvcima u boji koja je moguće slagati po vlastitoj želji, a dodatna prednost je savitljivost grana koja omogućuje i načine dekoriranja koji su na prirodnom drvcu jednostavno ne izvedivi. Još jedna prednost ovakvih borova činjenica je da mogu trajati godinama, a vrlo se lako skladište i ne zauzimaju puno prostora. Posebno su dobar izbor za one s malom djecom i kućnim ljubimcima. Ma, zapravo za sve koji ne vole “voditi rat” s iglicama sve do proljeća.

Foto: Shutterstock

Kamin kao središnje mjesto okupljanja

Želite li izbjeći scenu koja je neizbježna u svakom filmu s čarapama na kaminu, podarite ovom elementu posve drugu ulogu. Svečanu notu najlakše ćete postići dodavanjem svijeća i svijećnjaka različitih visina i dimenzija, u sličnim, elegantnim tonovima. Dobar izbor svijećnjaci su u nijansama mjedi i zlata te oni stakleni jer i sami djeluju vrlo svečano. Dodajte tome lampice, koje ćete smjestiti u jednostavne staklene posude i malo prirodnih dekoracija u smeđim nijansama i dobit ćete svečanu, nemateljivu, vrlo profinjenu blagdansku kulisu koja vam omogućuje, svojom jednostavnošću, prostora da slobodno pretjerate na drugim mjestima u domu, primjerice u zoni oko božićnog drvca.

Raskošni ukrasi kao saveznici

Važno je stvoriti odličnu blagdansku atmosferu, A saveznici u tome bit će vam raskošni ukrasi, neizostavne lampice i meki tekstili u bojama koje odišu božićnim duhom. I nemojte se bojati pretjerivanja, pred nama je doba godine kad je ono i više nego dobrodošlo!

Hrabar miks boja

Zlatna, crvena i zelena tradicionalno su najzastupljenije boje kod blagdanskog uređenja doma. Međutim, ako vam se te boje možda ne sviđaju ili jednostavno želite promjenu, isprobajte netipične varijante. Dodajte svojoj “uhodanoj” postavi ružičaste detalje, primjerice kuglice ili se pak orijentirajte na nešto klasičniju i iznimno svečanu kombinaciju srebrne i plave. Nemojte se bojati nesklada, božićno vrijeme voli naoko nespojive kombinacije. Zapravo, upravo su one zadužene za veselu atmosferu.

Foto: Shutterstock

Bijele lampice uvijek su "in"

Iako je blagdansko vrijeme vrijeme kad mnogi vole pretjerivati i kad su dobrodošli posve noečekivani miksevi, ljubitelji minimalizma, ili pak vlasnici malih prostora, moraju biti maštoviti. Za ukrašavanje u takvom stilu najbolje su obične bijele lampice, a drvce “odglumiti” može i grana iz prirode koja će, obojena u srebrnu, s tek pokojom kuglicom izgledati glamurozno i efektno...

Najbolje iz prirode u vašem domu

Otiđite u šumu i skupite grančice, lišće, češere, razne bobice... Grančice možete staviti u duge vaze na podu ili izraditi jednostavne male buketiće. Češeri će poslužiti kao efektni ukrasi, a najbolje od svega je što tu možete svojoj kreativnosti dati oduška i napraviti unikatne ukrase kako za bor tako i za cijeli dom...

Foto: IKEA

Mirisi koji asociraju na Božić

Figurice koje asociraju na Božić. Miris cimeta i naranči, zanimljivi jastučići koji najavljuju najuzbudljivije doba godine... Zapravo je za stvaranje blagdanske atmosfere u domu potrebno tako malo, stoga ove godine Grincha u sebi pošaljite u toplije krajeve i, ako još niste, bacite se u ukrašavanje doma. Zapamtite, i sitnice su dovoljne!

I spavaća soba voli blagdane

Vjerovali ili ne, ali nema ljepšeg osjećaja nego kad zaspite i probudite se u božićnom okruženju, a za takav blagdanski vau efekt potrebno je blagdanski ugođaj unijeti u spavaću sobu. Dovoljno je dodati pokoju svijeću, grančicu bora i meke deke i prekrivače. Dakako, svoju ulogu odigrat će i posteljina s božićnim motivima kojom ove godine zaista obiluju domaće trgovine. Nemojte zaboraviti na topli tepih.

Foto: H&M Home

Ne zaboravite na prozore

Imate li imalo umjetničkog smisla, lampice lako (selotejpom) možete pričvrstiti na prozorsko staklo u željenom obliku. Lampice mogu odigrati ulogu u bilo kojem dijelu doma kojem je potrebno ukrašavanje – u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, na balkonu i, možda i najvažnije, u dječjoj sobi. Osim lampica, sličan efekt možete postići i s LED rasvjetom koja mijenja boje, a lako se premješta...

Eterična ulja dobra su ideja

S obzirom na to da je miris jedan od najasocijativnijih osjeta, najlakše je atmosferu Božića dočarati upravo karakterističnim mirisima. Eterična ulja, mirisni štapići ili svijeće s mirisom vanilije, cimeta, naranče ili iglica bora bit će odličan izbor, a dodatno ih obogatiti možete mirisima iz kuhinje, prije svega cimeta i klinčića, kuhanog vina i domaćih kolača... Mirise rasporedite strateški po cijeloj kući kako bi se miris blagdana provlačio kroz sve prostorije!

I grana može biti hit

Obična grana iz šume ili parka poslužit će kao odlična dekoracija iznad stola okačite li na nju božićne kuglice i lampice. Na taj način dobit ćete neočekivani blagdanski kutak u domu koji će mamiti poglede gostiju.

Foto: H&M Home

Predvečer će to izgledati sjajno

Pri uređenju doma nemojte zaboraviti ukrasiti prozore, osim što će razveseliti ukućane, razveselit će i prolaznike, a posebno atraktivno ukrašeni prozor izgledat će predvečer. Poigrajte se različitim ukrasima, izbor je zaista velik i stvorite pravu malu blagdansku čaroliju na svojim prozorima. U tom ukrašavanju pomoći će vam svijeće, lampice, svijetleće zvijezde, pahuljice ili, imate li mališane, njihovi radovi!

Sve se vrti oko stola

Glavna blagdanska priča većini nas vrti se oko stola, a osim delicija koje poslužujemo vrlo je bitno i kakvo je posuđe koje postavljamo. Tradicionalno se vade najbolji serisi, a da bi djelovali posebno svečano, dodajte im neke neočekivane detalje, primjerice male darove iznenađenja za svakog gosta.

Odabir tekstila jako je bitan

Prije nego li krenete s postavljanjem svečanog stola, obratite pažnju na odabir tekstila. Važno je da stolnjak, nadstolnjak i ubrusi budu međusobno komplementarni i da laskaju posuđu i cvjetnim aranžmanima.

Svijećnjaci čine veliku razliku

Blagdanski stol još će svečanije izgledati dodate li mu zanimljive svijećnjake i svijeće, posebice u večernjim satima. Imate li cvjetni aranžman (slobodno se nadahnite našim prijedlogom sa stranice 59.) neka zauzme centralno mjesto na stolu.

Foto: Kohls.com

Uradi sam projekti

Volite li sami izrađivati ukrase, oduševit će vas ovaj mali izazov. Napušite balon, oko njega namotajte špagu ili konac i premažite je ljepilom. Nakon što se ljepilo osuši, probušite balon i dobili ste novu jedinstvenu kuglicu. Za kraj je ukrasite šljokicama ili, ako je većih dimenzija, ugurajte lampice unutar kugle i imate odličnu instalaciju.

Napravite od starog novo

Ako ove godine želite nadopuniti svoju blagdansku postavu novim kuglicama, evo jedne odlične, i lako izvedive, uradi sam ideje. Umjesto da kupujete nove kuglice, iskoristite one stare koje su vam dosadile, uzmite novine ili staru raspadnutu knjigu koju ste namjeravali baciti. Izrežite trakice od papira i polijepite ih na kuglicu. Za završni dodir uvaljajte ih u šljokice ili ih posprejajte.

I police za knjige mogu se ukrasiti

Dnevni boravak, koji je je za vrijeme blagdana većini u fokusu kada govorimo o ukrašavanju, ima brojne potencijale za odlično ukrašavanje. Police za knjige ukrasite lampicama, zelenilom, mirisnim svijećama. Ne zaboravite rasvjetna tijela, bilo da je riječ o lusterima ili plafonjerama. Ako imate mališane, svakako u priču o ukrašavnju uključite prepoznatljive simbole Božića poput Djeda Božićnjaka, snjegovića, sobova...

 

Sve prednosti lampica

Osim za bor ili kao stolnu dekoraciju, lampice možete koristiti u bezbroj drugih situacija, a ova ideja vrlo je zanimljiva i, što je najvažnije, lako izvediva. Dakle, iskoristite lampice kako biste ukrasili često zanemareni dio doma – rukohvate. Jednostavno, lampice namotajte oko rukohvata i po ogradi, a želite li efektniji ukras, lampicama dodajte i girlande od umjetne borovine ili božikovine – momentalno ćete stvoriti blagdansku atmosferu i to već na samom ulasku u kuću!

Darovi su stavka koja čini čuda

Priča o blagdanima nezamisliva je bez, makar simboličnih darova. A upravo oni mogu biti odlična dekoracija u predblagdanskom periodu i to ne samo pod drvcem već ih strateški rasporedite po cijelom domu. Najljepše će izgledati grupirani u manjim grupicama gdje će darovi bi različitih dimenzija, ali i ukrasnih papira što će ih činiti vrlo atraktivnim dodatkom u prostoru.

Umjesto uobičajenog božićnog drvca, razmislite i o izradi improvizirane verzije zimzelenog stabalca. Ono može biti tek kreativan dodatak pravom božićnom drvcu ili simpatičan odmak od tradicionalnog bora. Imate li manjak mjesta u stanu razmišljajte o zidnim aplikacijama koje možete napraviti od ljepljivih traka ili pak starih drvenih ljestvi. Možete iskoristiti i suhe grane koje će vrlo uspješno odglumiti “drvce” posebice kad ih ukrasite klasičnim božićnim kuglicama i lampicama!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije