zvijezda blagdana

Ova blagdanska biljka ove sezone pravi je hit, hoće li se naći u vašem domu?

imela
Ivan Lesinger
10.12.2022.
u 07:00

Božićno drvce i božićna zvijezda imaju dostojnu konkurenciju u nekim manje poznatim biljnim vrstama, idealnim za ovo doba godine

Pored okićenog božićnog drvca, božićna zvijezda sa svojim prekrasnim crvenim i bijelim cvjetovima svakako je jedan od simbola Božića kada su biljke u pitanju. Bez njih gotovo da je nemoguće zamisliti blagdane. One spadaju u one neizostavne sitnice i rituale koje nam blagdane čine ljepšim i potpunijim.

Foto: Ivan Lesinger

No, drvce i božićna zvijezda imaju dostojnu konkurenciju u nekim manje poznatim biljnim vrstama, idealnim za ovo doba godine. Neke od njih, poput imele, su u nekim kulturama dio božićne tradicije koju polako i mi preuzimamo, a baš je ove godine upravo imela iznimno popularna. Uz imelu tu su i božikovina, božićni kaktus, amarilisi i eukaliptus i svi oni unose toplu atmosferu u domove, kao i živost koje u zimskim mjesecima, kada je tako malo zelenila i svježine oko nas.

Foto: pixabay

IMELA - Uz ovu ljekovitu biljku prekrasnih bijelih plodova koja raste u obliku grma vežu se mnoga vjerovanja. Jedno od njih je da zbog toga što nema korijenja, ona zapravo izrasta iz raja.

Foto: Ivan Lesinger

Drugo, poznatije vjerovanje, koje ju je i pretvorilo u simbol Božića jest da donosi blagostanje u dom u kojem se nalazi ili da ljubljenje ispod nje u božićno vrijeme donosi sreću. Ovaj običaj, nastao u Engleskoj, danas je raširen u mnogim europskim zemljama i Americi. Zato ćete često vidjeti stručke grana imele kako vise na ulaznim vratima ili u hodniku kuće.

imela
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije