najljepše doba godine

Odličan uradi sam projekt: Napravite sami adventski vijenac u zadnji čas

Tomislav Miletić/PIXSELL
02.12.2023.
u 07:00

U vrijeme božićnih blagdana naranča, kao i ostali citrusi – limuni, grejp ili limete se često upotrebljava i kao dekorativni element za adventske vijence i aranžmane. Njima možete ukrasiti i božićno drvce i poklone te blagdanski stol. Takve dekoracije nije teško napraviti, a osim što su efektne i djeluju vrlo prirodno (neki ih zovu i eko ukrasima), unijet će dašak svježine i divnih mirisa u interijer

Još niste stigli napraviti svoj adventski vjenčić? Ne brinite, nudimo vam prijedlog koji ćete moći realizirati još danas popodne, ukoliko nadohvat ruke imate zelene grančice bora, smreke ili čempresa. Svijeće možete nabaviti u obližnjem supermarketu, kao i ukrasne grančice imele ili bilo kojeg drugog cvijeća.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Za izradu ovakvog zelenog i nadasve prirodnog vijenca trebat će vam samo dobra volja. Cvjećarica Svjetlana Todorović savjetuje da vjenčić, kako bi se održao, preko noći iznesete vani - na balkon ili terasu. Tako će se rashladiti i hidratizirati.

- Tako će ostati i u punoj svojoj ljepoti, sjaju i svježini puna četiri tjedna, do Božića - dodaje Svjetlana Todorović. Krenimo dakle u izradu:

KORAK 1: Pripremite vjenčić, žicu, grančice prirodne imele, grančice umjetne božikovine, šibe (ima ih na tržnici i u veleprodaji), četiri svijeće, debelu žicu, češere, prutiće cimeta, grančice čempresa, pinusa i pačempresa.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

KORAK 2: Vijenac obložite grančicama, izmjenjujući vrste. Učvrstite ih žicom i pazite da grančice budu gusto poredane.

KORAK 3: Nakon što ste poredali zelene grančice, dodajte imelu i božikovinu. Pustite listiće sa grane imele da slobodno strše iz vijenca, tako će se stvoriti dojam spontanosti i lepršavosti. Stavite i češere na vijenac - zakačite im dno žicom te ih onda ostatkom žice pričvrstite za vijenac. Dodajte prutiće cimeta - pričvrstit ćete ih također žicom za vijenac.

KORAK 4: Pripremite svijeće za vijenac: jedan vrh debele žice zagrijte na plamenu te ga odmah utisnite do polovine u dno svijeće. Drugi vrh žice utisnite u vijenac.

I neka vaš dom zamiriše predivnim, osvježavajućim mirisima zelenih grančica i prutića cimeta. I neka bude obasjan svjetlošću prve zapaljene svijeće!

Savjet plus: Kako se i u svijetu cvijeća i ukrasa pojavljuju novi trendovi, tako se u adventske vijence svijeće više ne dodaju na podlošcima. Stavljaju se na žicu i onda na vijenac od slame, a može ih se učvrstiti i plastikom. Za izradu ovakvog vijenca potrebno vam je oko 45 minuta ako nemate iskustva.

Ako vam se sve to ipak čini prekompliciranim, iskoristite ono što imate doma, primjerice naranče. Osim za jelo, naranču možemo upotrebljavati za mnoge druge stvari – primjerice, njezina sušena kora poslužit će kao dobra potpala drva, za izradu mirisnih kugli koje stavljamo u ormare ili u prostor, za potpuri od sušenog voća i bilja...

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

U vrijeme božićnih blagdana naranča, kao i ostali citrusi – limuni, grejp ili limete se često upotrebljava i kao dekorativni element za adventske vijence i aranžmane. Njima možete ukrasiti i božićno drvce i poklone te blagdanski stol. Takve dekoracije nije teško napraviti, a osim što su efektne i djeluju vrlo prirodno (neki ih zovu i eko ukrasima), unijet će dašak svježine i divnih mirisa u interijer.

Ukrase od sušenih naranči možete napraviti i sami kod kuće, a izrada je vrlo jednostavna. Te dekoracije možete sačuvati i iza iduće blagdane, jer će ostati nepromijenjeni. Postupak izrade isti je za sve citruse.

1. Naranču ili neki drugi citrus narežite oštrim nožem na ploške debljine oko 5 milimetara. Ako želite da budu efektnije odnosno prozirnije, režite ih na tanje kriške.

2. Poredajte ih na papirnati ubrus sa se upije vlaga te zatim na pleh koji ste obložili aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko tri sata na temperaturi od 100 stupnjeva.

3. Tijekom pečenja kriške naranče okrenite nekoliko puta, kako bi se jednako ispekle odnosno osušile s obje strane i kako im se kora ne bi izvitoperila.

4. Ako vam se ne žuri, tada kriške naranče možete sušiti i na sporiji način tako da ih stavite na radijator ili peć te tako držite nekoliko dana, povremeno ih okrećući.

5. Nakon pečenja možete ih posuti šljokicama ili premazati ljepilom, kako bi dobile sjaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije