Naslovnica Zeleni trendovi Zlata vrijedan

Kad su ostali bez posla, žena ga je uspjela nagovoriti na ovčarstvo

Podrumske sua prostorije pretvorili u siranu jer su morali odlučiti hoće li ostati kod kuće ili otići raditi u inozemstvo. Supružnici Vidas zbog te odluke nisu zažalilli
13. lipnja 2017. u 12:00 0 komentara 1084 prikaza
OPG Vidas
Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Na svakom je kolutu sira što ga proizvede – a godišnje ga bude oko tri tone – utisnuta oznaka II-94. Rimska dvojka označava katastarsku općinu Novalja, a druga je znamenka broj obitelji Vidas. Taj su znak njegovi preci dobili još davne 1887. od austrougarskog cara Franje Josipa I. jer su na svojim pašnjacima imali svoje ovce. Nasljednik te loze, 57-godišnji Krunoslav Vidas poljoprivredom se počeo baviti 1996. godine, i to na nagovor supruge Jadranke s kojom dobro i zlo dijeli već 35 ljeta, otkako se upoznali u Opatiji, gdje su se školovali i radili, pa se Jadranka s Krka doselila u Novalju, na Pag.

OPG Sandra Babac ZLATA VRIJEDAN Ostavila je grad i posao novinarke na HTV-u. Kuha pekmez i sretna je

Stoljetna stabla

Baš kao nekoć Krunoslavovi stari, i danas Vidasovi imaju stado ovaca koje muzu ručno te prave čuveni paški sir i skutu. Za kilogram sira treba im oko sedam litara mlijeka. Litra je ovčjeg mlijeka 13 kuna i zato kilogram sira stoji 220. Proizvođači su i djevičanskog ulja koje prave od ručno branih maslina koje rastu na stoljetnim stablima.

OPG Vidas
1 / 6
OPG Vidas

– Stare su između 400 i 700 godina, a ima i onih koje imaju i više od 1500 – kaže Krunoslav Vidas.

Krunoslav i njegova supruga Jadranka, kazali su, nekoć su oboje radili u ugostiteljstvu, a kad je hotel u kojem su bili zaposleni privatiziran na hrvatski način, ostali su bez posla. Krunoslav je bio u Gardi, Jadranka je imala kiosk kod trajektnog pristaništa u Žigljenu. I valjalo je smisliti što dalje.

– Bilo je ili ići van ili nastaviti s djedovim poslom – izgovara Krunoslav Vidas.

Njegov je otac bio ribar i govorio mu je da je to najteži posao na svijetu. Dok nije probao, nije vjerovao. Zatim se okrenuo ovčarstvu.

– Odrasla sam u Krku, a ovcu sam prvi put vidjela prije vjenčanja kada smo otišli Kruninima. Muž je odlazio pomagati svojima oko ovaca, ja nisam jer su to nekako više muškarci radili. A onda smo prije 21 godine započeli i mi – prisjeća se Jadranka Vidas dok u kotlu miješa ovčje mlijeko koje će preraditi u skutu i sir koji se u ovoj obitelji pravi na starinski način, od nepasteriziranog mlijeka. Siranu su Vidasovi napravili u podrumskim prostorijama.

OPG Milan Janković ZLATA VRIJEDAN 'Bučino ulje je penicilin za prostatu, heljdu traže dijabetičari, a ulje lana je antikancerogeno'

– Skutu je Jadranka dovela do savršenstva. Ja sam se najprije opirao ovčarstvu, a danas ga ne bih mijenjao ni za kakav restoran – zadovoljan je Krunoslav.

Kada su 2001. godine prvi put odnijeli svoj sir na ocjenjivanje, odmah su osvojili zlato. I to je bio dobar vjetar u leđa, priznanje da su na pravom putu. Otad do danas Vidasovi su skupili toliko priznanja da jednostavno nemaju kamo s njima, izgovara Krunoslav noseći u naramku pregršt diploma. Dva puta njihov je sir na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu bio šampionski, vratili su se odande i s velikom zlatnom medaljom, broncom... Na Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana Intrada bio je vicešampionom, nagrađivan i za sir i za svoje maslinovo ulje, tu su još priznanja iz Drniša, Poreča, Zadra... A na natjecanju u Austriji, u konkurenciji petstotinjak sireva, Vidasovi su dobili srebro, na što su iznimno ponosni.

Prvak u karateu

Na umor Jadranka i Krunoslav nemaju vremena ni misliti – mužnja je ovaca dva puta dnevno, a tu je i briga o svakom siru pojedinačno – okretanje, brisanje, zrenje na temperaturi koja ne smije biti viša od 18 stupnjeva...

– Mene rasadništvo odmara – govori Krunoslav Vidas pokazujući nam u loncima svoje cvijeće, palme, smokve...

Započeo je, ističe, na nagovor prijatelja, a danas u presađivanju biljaka uživa. Baš kao što uživa i na pašnjaku, s ovcama.

– Zavoliš ih, govoriš im – kaže Krunoslav te spominje da se nekoć bavio i karateom i da je 1982. godine bio prvak u bivšoj državi.

Vidasovi uzgajaju paške pramenke i sir prave isključivo od mlijeka svojih ovaca. Na spomen na velike količine janjetine koja se prodaje pod pašku, samo odmahuju rukom, baš kao i kad ih pitate je li bolji paški sir iz Zadarske ili Ličko-senjske županije, kojoj pripada i “njihov” dio otoka.

Dok govori o svom imanju, ne može Vidas skriti gorčinu što je zbog nesređenih papira izgubio više od stotinu tisuća kuna. Naime, nizozemska tvrtka bila je tražila zemlju za najam, za postavljanje solarnih panela. S predstavnikom se sve bio dogovorio, unajmio bager da raskrči zemlju koja je u njegovoj obitelji dulje od stoljeća, a onda je ispalo da nema vlasnički list i da je novac bacio u vjetar... Zbog slične je zavrzlame ostao bez mogućnosti da zatraži sredstva za investiranje u novu siranu... Unatoč preprekama, kojih ne bi ni trebalo niti smjelo biti, Vidasovi nisu odustali od poljoprivrede, a s Jadrankom i Krunoslavom u poslu su i sinovi Tomislav i Željko te njihove “bolje” polovice – Matea i Smiljana. I unuk Marko, koji od odraslih upija znanje i uči kako se u njegovoj obitelji već tolike godine pravi vrhunska i nagrađivana delicija – paški sir. 

OPG Rajka Dvanajščak vinogradi s grofove zemlje Započeli su bez optimizma i proizveli vino među najboljima na svijetu Vrgoračko vrhunsko vino Odustao je od uzgoja jabuka i hladnjaču pretvorio u podrum za trnak i rukatac OPG Đuro Kadić Voće s plantaže našičkog bajkera Proputovao je svijet, radio u Etiopiji. Mirovati ne može ni u mirovini

OPG Krunoslav Vidas

Sir, skuta i maslinovo ulje glavni su proizvodi obitelji Vidas. Prodaju ih na kućnom pragu, na sajmovima, a mogu se kušati i u hotelima, restoranima na obali, ali i u Beču...

O kvaliteti proizvoda svjedoče brojna priznanja koja su dobili na domaćim i međunarodnim manifestacijama, i za sir i za ulje. Vidasovi u proizvodnji sira koriste isključivo mlijeko svojih ovaca, koje dva puta dnevno ručno muzu. Sir prave na starinski način, od nepasteriziranog mlijeka, započeli su s preradom mlijeka u loncu, a "dogurali" do kotla. MAslinovo ulje rade od ručno branih maslina, a od branja do prerade u uljari ( hladnim prešanjem) prođe najviše 48 sati. Sadnice iz vlastitog rasadnika također su u ponudi proizvoda obitelji Vidas. 

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.