stan s karakterom

Dom zagrebačke arhitektice oda je skandinavskom dizajnu, i baš je dobar

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/10
08.05.2024.
u 06:00

Fantastičan raspored staklenih površina u dnevnom dijelu prostora povezuju eksterijer s interijerom stvarajući kadrove s kojima priroda komunicira s unutrašnjošću i to je upravo element bitan Ivani – unijeti i dio prirode i šume koju toliko voli

Ponekad radi neplaniranih okolnosti na koje ne možemo utjecati donosimo odluke o promjenama koje, u konačnici, iznjedre kao izvrsna rješenja. Stan arhitektice i dizajnerice interijera Ivane Niskote i njene obitelji gnijezdo je oformljeno upravo iz te potrebe – nakon dva potresa svoj stan u strogom centru Zagreba zamijenili su stanom u mirnijoj, ali i sigurnijoj četvrti, udaljen od gradske užurbanosti, ali još dovoljno blizu središtu grada.  

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

U stanu koji je originalno formiran kao dvosoban, dvoetažan stan i kako Ivana kaže, za zgradu građenu osamdesetih godina prošlog stoljeća to je bio jedan doista luksuzan i prostran stan od osamdesetak kvadrata i upravo ono što je Ivana zamislila kao dom koji je vještim i minimalnim preinakama ( originalna kuhinja postaje spavaća soba, a novu kuhinju uklapa u prostor dnevnog boravka)   pretvorila u trosoban i prilagodila ga potrebama obitelji.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Vrlo zanimljivog tlocrta i s vlastitim ulazom što ga čini doista osebujnim, stan se sastoji od ulaznog prostora na donjoj etaži iz koje drvene stepenice vode u ostatak prostora – dječju sobu, spavaću sobu, vješto smišljen radni kutak, kupaonicu te prostran, svijetao prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje koji je formiran u jednu cjelinu koja završava fascinantnom terasom pretvorenom u pravu biljnu oazu. Ivana je stan osmislila i projektirala sa profesionalnom preciznošću i slijedom kojim pristupa svim svojim projektima  - od inspiracije, iscrtavanja tlocrtnih varijanti kojih je bilo čak 12 i kako kaže, bez preskakanja ijedne faze projektiranja sve do izvedbenih nacrta potrebnih izvođačima.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Adaptacija stana trajala je nešto više od četiri mjeseca – prva tri mjeseca rušenja, zidanja, zamjene stolarije novom, finijih profila, radova na instalacijama prethodila su finim završnim radovima koje su izvodili Ivana i suprug sa dvojicom majstora i to su bili oni radovi koji se u konačnici najviše i vide, kaže Ivana.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Stilski, prostor je apsolutna oda skandinavskim interijerima, a pročišćenost i mir kojim odiše cijeli prostor kontrast je aktivnom životu, povezanom s prirodom, koji obitelj sa punom strašću provodi izvan svoja četiri zida. Ivani su, kako objašnjava, Skandinavci oduvijek bili najbliži stilom – inspirira ju način kako pristupaju uređenju svojih domova, kako koriste svjetlo i prirodne materijale i način na koji kombiniraju modernističke klasike te kako vješto novim dizajnom oživljavaju iste dajući im svježinu i suvremenost dok u isto vrijeme daju do znanja koliko im je dom bitan investirajući u njega uspijevajući zadržati  nepretenciznost. Upravo je tu filozofiju Ivana prenijela i u vlastiti prostor.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Fantastičan raspored staklenih površina u dnevnom dijelu prostora povezuju eksterijer s interijerom stvarajući kadrove s kojima priroda komunicira s unutrašnjošću i to je upravo element bitan Ivani – unijeti i dio prirode i šume  koju toliko voli. Stanom prevladava topli, prirodan i prozračan kolorizam sa ponekim dodavanjem tamnijih detalja -  sofa iz Prostorie ,  kuhinjski elementi, dijelom izrađeni po mjeri, dijelom iz Ikee. Teksturalno nadovezivanje elemenata ( tepisi, naslonjač) i kombiniranje oblika mekih i fluidnih i onih pomalo geometrijskih  formi te prirodni materijali  - potpuna estetska pročišćenost u interakciji sa mnoštvom osobnih detalja prostoru daju iznimnu toplinu, ali dinamiku i mirnoću istovremeno.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

U opremanju prostora Ivana je ostala vjerna skandinavskom dizajnu - & Tradition (blagovaonski stol, naslonjač, coffee – table, luster u boravku), Audo Copenhagen ( luster u blagovaonskom prostoru, stolna lampa) te nekim elementima koji su Ivana i suprug iskoristili iz prijašnjeg životnog prostora  - vintage Ikea Tv komoda stara 12 godina te krevet iz spavaće sobe koji su vlasnici sami osmislili i izveli prije 14 godina i kako kroz smijeh kaže Ivana, doživio je preseljenje i u treći dom. Dječja soba je pravo maleno ugodno carstvo koja sad, iako lijepo uređena, čeka preinake koje prate potrebe dvojice dječaka u odrastanju. Neke ideje su još u fazi inspiracije i čekaju svjetlo dana, a Ivana  se, kako kaže, veseli krenuti crtati – od darovite arhitektice koja sama iscrtava mape gradova koje posjećuje jedino izvrsnost može biti krajnji rezultat.

1/23

Komentara 1

Avatar Aurel
Aurel
09:51 08.05.2024.

ovako bi otprilike uredila i moja baka. starija žena... što ćeš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije