LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Šest savjeta uz koje ćete produljiti život božićnom drvcu, a što god radili, voće držite podalje od bora

Rezano drvce držite na hladnom. Držite li ga na balkonu, zaštitite ga kartonom ili starom dekom. Ako je ikako moguće, postavite ga tako da ga povremeno možete osvježiti vodom
27. prosinca 2021. u 07:00 0 komentara 1136 prikaza
drvce
Foto: Thinkstock

Dobro je znati da se jelama iglice manje osipaju, stoga su preporučljivije za zatvorene prostore od primjerice smreke, kojoj iglice opadaju. Dobro je znati i da što je drvce teže, dulje će biti u dobroj kondiciji, jer to znači da su deblo i grane apsorbirali puno vode. 

drvce | Autor : pixabay Foto: pixabay

Rezano drvce držite na hladnom. Držite li ga na balkonu, zaštitite ga kartonom ili starom dekom. Ako je ikako moguće, postavite ga tako da ga povremeno možete osvježiti vodom. Kupujete li drvce koje ćete zasaditi u lončanicu, pogledajte korijen. Ako je potpuno podrezan, biljka će se brzo osušiti. Lončanica u kojoj je drvce posađeno mora imati rupice na dnu kako bi višak vode mogao oteći. I rezano i posađeno drvce treba postaviti što dalje od izvora topline (radijatora ili peći), a u prostoru je dobro imati ovlaživač zraka koji će pomoći drvcu da zadrži vlagu.

drvce | Autor : pixabay Foto: pixabay

Uzgajivači preporučuju i povremenu dohranu, i to mješavinom vode, limuna i šećera. Da iglice na rezanom drvcu ne bi padale dobro je poslužiti se i starim cvjećarskim trikom – poprskajte drvce lakom za kosu, tako će se iglice fiksirati. Međutim, valja biti oprezan – lak za kosu je zapaljivo sredstvo pa ako na drvcu imate lampice, ne služite se tim trikom.

božićno drvce | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

U blizini božićnog drvca nije dobro imati zdjelu s voćem. Za loš suživot rezanog drvca i voća kriv je etilen, hormon biljaka koji ubrzava fermentaciju drugog voća, ali pospješava i opadanje iglica s crnogorice. Banane posebno ispuštaju etilen.

Na kondiciju božićnog drvca utječe i rasvjeta. Raznobojne lampice ometaju proces fotosinteze, stoga je najbolji izbor bijela svjetlost koju biljka najlakše apsorbira. Preporučljivije je koristiti LED lampice, jer manje zagrijavaju drvce. Zbog sigurnosti, lampice nikad ne ostavljajte upaljene kad ste izvan doma kako slučajno ne bi došlo do požara.

drvce
1 / 10

Produljite život svome drvcu uz ove savjete:

1. Biljku koja će se presađivati treba kupiti sa što većim busom. Istina, teže ju je nositi, ali to je za biljku bolje. Po četinama može se prepoznati je li biljka svježa. Četine su krte i otpadaju kod biljaka koje dulje stoje.

2. Ako je korijen biljke umotan, primjerice, u jutenu vreću, drvce je najvjerojatnije iz rasadnika i to je dobro.

3. Ako odrezano drvce postavimo u vodu, dobro je u nju dodati malo običnog aspirina. Salicilna kiselina iz aspirina jača imunitet biljke pa ona traje dulje, a i uništava bakterije koje se mogu stvoriti u vodi. U posudu s vodom, uz limunadu, može se dodati i samo žlica šećera ili malo votke, učinak je isti.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Kad drvce zasadite u vrtu, zaštitite ga kako oko njega psi ne bi obavljali nuždu. Pseća mokraća štetna je za četinare.

5. Ostaje li biljka u lončanici, na dno treba postaviti krupnije kamenje, zatim malo sitnije, malo pijeska pa onda zemlju.

6. Četinari gdje god bili zasađeni vole da ih se povremeno orosi. U vrtu će to napraviti kiša, a ako je, primjerice, lončanica na natkrivenoj terasi, hodniku ili nekom drugom zatvorenom prostoru, dobro je to povremeno napraviti.

inspiracija Najpopularnije blagdanske dekroacije sezone za sve one koji ukrašavaju dom u zadnji čas šalabahter Ultimativni plan čišćenja i pospremanja prije Božića: Brzo i bez napora do blistavo čistog doma uređenje doma Trendovi koje ćemo u 2022. voljeti u dnevnom boravku, veseli nas povratak boja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.