SADA JE PRAVO VRIJEME

Proljetna generalka sobnog bilja: Nova zemlja, tuširanje i svježi zrak

biljke
Foto: Thinkstock
21.03.2023.
u 06:00

Bez obzira na zdrave zelene listove i lijepi izgled svaka sobna biljka treba mali tretman 'ljepote' nakon zime, sezone grijanja i suhog zraka

U svoj proljetni plan čišćenja doma svakako uključite sobno bilje. Bit će vam neizmjerno zahvalno ako mu posvetite malo više pažnje, iako vam se možda čini da mu zapravo ne treba ništa posebno.

Bez obzira na njezine zdrave zelene listove i lijepi rast svaka sobna biljka treba mali tretman 'ljepote' nakon zime i sezone grijanja, suhog zraka, nedovoljno sunca... Prilikom sadnje novih povrtnih i cvjetnih vrsta na svome balkonu i vrtu svakako nabavite više zemlje, kako biste sobno bilje, nakon skidanja uvelog lišća i cvjetova, malo prihranili ili pak posve presadili u veće tegle, a to će zahtijevati posve novu zemlju.

Foto: Promo fotografije

Da biljku trebate presaditi znat ćete, osim po tome što to niste učinili posljednje dvije godine, i po žilama koje izlaze kroz rupice na dnu tegle ili izviriju na površinu. Ako je biljka trenutno u cvatu, ona pričekajte s presađivanjem.

No presađivanje ili dodatak zemlje neće biti dovoljni. Ono što vašem sobnom bilju s pojavom proljeća treba jest malo svježeg zraka i sunca. Stoga bilje iznesite van – ispred kuće, na balkon ili terasu da se malo provjetre i ulove sunca. Cvijeću neće smetati ni ako je vani oblačno ili pada lagana kiša.

Foto: pixabay

Kako biste uklonili prašinu, paučinu i drugu nečistoću s listova, prebrišite ih ili jednostavno biljku istuširajte u kadi. Ovako će listovi obavljati bolje svoju funkciju.

Ako su listovi nježniji i lomljiviji, onda prašinu skidajte peruškom, mekom krpom ili kistom. Umjesto tuširanja u kadi, biljke možete oprati tako da u plastični raspršivač ulijete vodu i prskate lagano po listovima.

Ono što još svakako trebate učiniti jest čišćenje tegle od žuto-smeđih naslaga koje se običavaju nakupljati na unutarnjim rubovima – prebrišite ih vlažnom krpom, a ako ne uspijete sve tako skinuti, onda to učinite nekim oštrijim predmetom.

biljke
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije