omiljeni cvijet

Jednom zasađeni grm božura cvjetat će godinama na istom mjestu

božur
Thinkstock
18.04.2021.
u 07:00

Cvjetovi, jednostavni ili puni, ovisno o vrsti, javljaju se u proljeće i ljeto. Listovi su zeleni, razdijeljeni, s laganom primjesom brončane boje kada su mladi, a u jesen poprimaju crvenkast ton

Velikih, bogatih, skladno obojenih glavica cvijeta i baršunaste teksture latica, božur je jedna od omiljenijih proljetnica. Malo tko može ostati ravnodušan kada ga ugleda! Poglede mami i poziva na divljenje... Podrijetlom je iz Kine, a dolazi u dvije vrste: kao grmolika i zeljasta biljka. Riječ je o trajnici koja cvate u svibnju i lipnju. 

Foto: Flora magazin

Dobra vijest za sve koji se ne žele puno zamarati presađivanjem i njegovanjem grma je da jednom zasađeni božur može na istom mjestu cvasti godinama.

Foto: screenshot/facebook

Nadzemni dijelovi u jesen odumiru, a u proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji. Božuri dobro podnose vrućine i nije ih potrebno mnogo zalijevati. Zahtijevaju duboko, nahranjeno tlo kako bi mogao dati velike, bogate glavice s puno latica. Tlo prije sadnje dobro pripremite organskim i mineralnim gnojivom. S obzirom na to da grmovi trebaju puno prostora, preporučuje se da ih razmaknete između 75 i 90 cm.

Foto: pixabay

Na našem se kontinentu uzgajaju križanci Paeoniae lactiflora s punim velikim cvjetovima bijele, tamnoružičaste boje i boje trešnje, te križanci s cvjetovima bijele, ružičaste i ljubičastoružičaste boje niskog rasta. Divne, impresivne glavice božura bilo kojem prostoru daju veliku dozu sofisticiranosti i elegancije. Baš zato ga dizajneri interijera vole i često koriste kao završni ukras. Buketu božura ne treba ništa osim jednostavne vaze koja će istaknuti svu njihovu ljepotu. Nerijetko je božur i glavna zvijezda vjenčanih buketa mnogih mladenki.

Foto: pixabay

Božuri su obožavani grmovi prekrasnog kuglastog cvata. Taj zavodljivi cvijet pun je simboličnog značenja – katkada je simbol prolaznosti, katkada ljubavi i naklonosti, nositelj blagostanja, časti, vrijednosti i plemenitosti. Sade se duboko, kako se tijekom ljetnih vrućina ne bi osušili. Vole mediteransku i umjerenu klimu i djelomičnu sjenu. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim tvarima. Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom. 

Foto: screenshot/facebook

Ova prekrasna biljka koja plijeni svojim predivnim cvjetovima vrlo je popularna u vrtovima. Samoniklo raste u Maloj Aziji i Europi. Rod obuhvaća zeljaste vrste visine od 0,5 do 1,5 m i drvenaste vrste koje narastu i do 2,5 m u visinu. Cvjetovi, jednostavni ili puni, ovisno o vrsti, javljaju se u proljeće i ljeto. Listovi su zeleni, razdijeljeni, s laganom primjesom brončane boje kada su mladi, a u jesen poprimaju crvenkast ton.

Može se saditi u veće cvjetne posude i njima ukrasiti terase ili balkone. Božuri će stvarati velike cvjetove ako pupove koji se nalaze na postranim izbojima uklonimo. Drvolike božure poželjno je saditi na mjesto gdje je ujutro sjena kako bi nakon ranih proljetnih mrazova bili zaštićeni od ranog jutarnjeg sunca.

božur
1/8


Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije