senzacionalan dom

Kuhinja kakvu još niste vidjeli glavna je zvijezda stana u Ilici

Foto: Zvonimir Ferina
1/19
08.05.2023.
u 11:01

Najveći izazov bio je pomiriti osobne želje investitora i namjenu stana. Stan se trenutačno iznajmljuje pa je i sam najam kao stavka od početka bio glavna misao vodilja - kaže dizajnerica

Mlada dizajnerica Ivana Đerek uhvatila se ukoštac s vrlo zahtjevnim projektom, preuređenjem velikog stana na prestižnoj lokaciji, u zagrebačkoj Ilici.

Foto: Zvonimir Ferina

– Stan se nalazi u centru Zagreba, u dvorišnoj zgradi u Ilici, na možda najboljoj zagrebačkoj lokaciji s kojom sam se susrela. Tlocrtno je podijeljen u dva dijela. Na samom početku se nalazi otvoreni koncept kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, a potom dugačak hodnik L oblika vodi do higijenskih i spavaćih prostorija te ostave. Ukupno ima 110 kvadrata – objašnjava dizajnerica te dodaje da je taj projekt trajao gotovo devet mjeseci ili kako ona sama kaže: “Na projektu se radilo 6–9 mjeseci uzmemo li u obzir kupnju cjelokupnog namještaja.”

Foto: Zvonimir Ferina

S obzirom na to da je riječ o renoviranju stana, zanima nas je li bilo potrebno krenuti “od nule” ili se zatečeno stanje nadograđivalo?

– U proces dizajna priključila sam se kada je arhitektonski već bio riješen tlocrt i sve građevinske preinake. Kako je riječ o velikoj kvadraturi i starijoj zgradi, bilo je tu i komplikacija u vezi s grijanjem, instalacijama i slično, što su investitori na kraju odlično riješili. U trenutku mog uključivanja u projekt već su, primjerice, bile kupljene keramičke pločice, ali cjelokupan dizajn kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka i spavaćeg dijela zapravo je rađen od nule. Upravo to vodi nas do sljedećeg pitanja – što se sve radilo u stanu?

Foto: Zvonimir Ferina

– U stanu se radilo sve! Od instalacija, podova, zidova, namještaja po mjeri do kupnje svih sanitarija i dekorativnih elemenata. Zadržana je visina koja prelazi 3 metra, izvorna cigla u srcu stana te jedan zid s izvornom žbukom koji je adekvatno tretiran i skraćen gips pločama za smještaj kreveta. Potrudili smo se da stan dizajnom odgovara samoj lokaciji, ali i vremenu u kojem se koristi te da postane idealan dom jedne četveročlane obitelji.

Foto: Zvonimir Ferina

Zvuči kao puno posla, što je bilo najizazovnije?

– Najveći izazov bio je pomiriti osobne želje investitora i namjenu stana. Stan se trenutačno iznajmljuje pa je i sam najam kao stavka od početka bio glavna misao vodilja. Zašto, kako i zbog čega će biti konkurentan na tržištu? Osim odlične lokacije, što možemo napraviti kad je riječ o fotogeničnosti, dobrom osjećaju u prostoru, smještajnim kapacitetima, a da sve te stavke odgovaraju široj masi ljudi? Tu je i poveća kvadratura koja sa sobom nosi određene izdatke pa je zaključno najveći izazov predstavljao balans troškova, a potom dizajn koji odgovara investitoru i svim potencijalnim najmoprimcima.

Foto: Zvonimir Ferina

Moramo priznati, stan izgleda odlično, na što ste najponosniji?

– U ovom stanu najponosnija sam na zelenu kuhinju. Jedna od stavki ovog posla je i detaljna komunikacija s ljudima o njihovim preferencijama u dizajnu interijera, čak i s onima koji mi nisu klijenti. Time sam naučila da zelena boja neke oduševljava, a nekima sve dolazi u obzir osim zelene. Moj prvi prijedlog bila je baš ta zelena. Nisam igrala na sigurno primjerice s bijelom kuhinjom, i taj rizik bih možda izdvojila kao dio suradnje na koji sam najponosnija. Velika stavka je i povjerenje investitora na kojem sam beskrajno zahvalna, ali u ovom konkretnom slučaju smatram da sam zapravo s njima imala puno sreće.

Foto: Zvonimir Ferina

Činjenica je da je kuhinja glavna zvijezda ovog doma, osim po boji, po čemu je sve posebna?

– Kuhinja je stvarno zvijezda, nositeljica dizajna. Investitori su mi na početku adaptacije pokazali neke inspirativne fotografije na kojima je bio dizajn sa štukaturama po zidovima, a jedan od zahtjeva bio je taj da ne žele dekorativne letvice u stanu. Tako se rodila ideja kuhinje čije fronte imitiraju štukature i, na moju veliku sreću, ideja im se jako svidjela jer je obuhvaćala ono što im je oku bilo privlačno, ali na potpuno drukčiji način. Osim priče u pozadini, posebna je i zbog korištenih materijala – lakiranog medijapana, kompakta i posebno naručene hrastove ploče za koju se pobrinuo sam investitor, a uz to aparati su vješto skriveni. Tu je i visina zbog koje djeluje stvarno impozantno. Nekako je svoja, obiteljska, pomalo kataloška, a opet vedra. Puno toga zapravo je proizašlo od samog dizajna kuhinje, možda je baš po tome i posebna.

Foto: Zvonimir Ferina

Ocrtava li ovaj stan vaš stil ili?

- Smatram da je potrebno dosta godina i projekata da bi se stil nekog dizajnera mogao opisati. U ovom sam poslu već neko vrijeme, ali mislim da ono najbolje tek dolazi. Baš zato ne bih se voljela smjestiti u neku ladicu. Ne vjerujem nužno ni u potpunu personalizaciju prostora, više u suradnju investitora i dizajnera jer me s određenim razlogom klijenti i angažiraju. Iz tog odnosa na kraju proizlazi neka sasvim posebna i nova priča, a time i stil kojim prostor odiše.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije