riječ stručnjaka

Za sve ljubitelje biljaka: Dizajnerica otkriva zašto je neparan broj biljaka u domu najbolji izbor

IKEA
23.02.2023.
u 08:49

Pri dekoriranju doma biljkama zahvalnije je krenuti s manjom količinom – nekoliko biljaka za početak koje je jednostavno uzgajati jer bez obzira na prijašnja iskustva, dobra edukacija o tipovima zelenila koja se unose u dom od iznimne je važnosti

Čovjekova potreba za povezanošću i kontaktom s prirodom potpuno je razumljiva jer je on  i sam dio nje, a samim time i potreba da dio iste unese i osjeti u vlastitom domu. I dok boravak na otvorenom rijetko što može zamijeniti, unošenje biljaka i kreiranje „prirodne“ i zelene atmosfere unutar četiri zida način je svojevrsne komunikacije s prirodom što, osim benefita (proizvodnja dodatnog kisika, smanjenje stresa, povećavanje produktivnosti i sl.) ima i dekorativnu svrhu. I bez obzira radi li se o biljci/dvije ili stvaranju malenog zimskog vrta, zelenilo u domu doprinosi svježini prostora tijekom cijele godine.

Foto: H&M Home, JYSK

Pri dekoriranju doma biljkama zahvalnije je krenuti s manjom količinom – nekoliko biljaka za početak koje je jednostavno uzgajati jer bez obzira na prijašnja iskustva, dobra edukacija o tipovima zelenila koja se unose u dom od iznimne je važnosti. Drugim riječima, nije važno samo kako će biljka vizualno oplemeniti prostor već je potrebno uzeti u obzir uvjete koje biljke zahtijevaju, a oni se mogu bitno razlikovati – neke će sasvim dobro egzistirati u tamnijim prostorima ili u „nezgodnim“ uvjetima kao što je kupaonica, dok je drugima potrebna direktna svjetlost da bi rasle i uspijevale.

1/14

Pri uređenju i dekoriranju interijera biljkama postoji nekoliko trikova i velik broj mogućnosti na koji način oplemeniti prostor. Stilski, odabir biljaka pruža slobodu iako se neke biljke mogu povezivati sa stilskim usmjerenjima – ukoliko stil stremi prema modernizmu sredine prošlog stoljeća („mid-century modern“) karakteristične su tropska monstera i zamija,  šeflera koje su jednostavnije za održavanje, no ako se naginje „country“ ili „shabby“ stilu najčešći je odabir začinsko bilje posađeno u prenamijenjene posude, lavanda, eukaliptus, razne varijante bršljana ili paprat, no grubih pravila nema.

Foto: IKEA

Jedna biljka ponekad može biti dovoljna, no grupa biljaka stvara kontrast i dinamiku u prostoru, no svakako u neparnom broju  - „pravilo broja tri“ u interijerima upućuje da su predmeti formirani u grupe neparnog broja zanimljiviji i privlačniji ljudskom oku od parnih skupina. Na taj će se način „razbiti“ i pretjerana simetričnost i stvorit će se ležerniji i manje formalan dojam (sličan dojmu koji stvara sama priroda).

Isto tako, grupiranje biljaka različitih širina i visina daje fluidan, organski dojam, nasuprot jednoličnosti kombiniranja biljaka jednake veličine.

Biljkama se mogu postići razni efekti – grupiranjem zelenila oko određenih zona u prostoru on se funkcionalno i vizualno dijeli (zona za čitanje, radna zona i sl.). Postavljanjem jedne biljke velikih dimenzija (poput drveta smokve, npr.)  stvorit će se naglasak na određeni dio prostorije ili pak stvoriti vizualni „statement“ u prostoru (spavaća soba, ulazni hodnik, kupaonica, dnevni boravak). Pojam zelenila u interijeru ne mora se isključivo vezivati za zelene biljke – niz šarenih cvjetnih opcija (begonija, bromelija, afrička ljubičica i sl.) bojom će oplemeniti i oživjeti prostor svejedno radi li se o interijeru koji je višebojan već sam po sebi ili pak neutralnih tonova.

Foto: Lesnina

Mjesta na kojima biljke implementiraju prostor otvaraju kreativne mogućnosti – barska kolica mogu poslužiti kao stalak za biljke, a možete ih po potrebi i pomaknuti ( iako neke biljke ne vole velika premještanja), mogu biti završni detalj, „šlag na torti“, polici sa knjigama ili pak popuniti cijelu policu u kombinaciji sa drugim ukrasnim predmetima. Jedan zid prostorije može poslužiti kao kulisa biljkama penjačicama, a bršljan, kao vijenac, uokvirivati ogledalo cijele godine, a ne samo za vrijeme blagdana. Postavljanje biljaka na tronožac zanimljivo je i pomalo skulpturalno rješenje i time se čak i najmanjoj biljci daje akcent i važnost.

Viseća žardinjera u kutu stropa efektno je rješenje posebno u nedostatku mjesta, a prostoru daje momentalnu živost. Mogućnosti dekoriranja biljkama je bezbroj!

1/10

Dekorativne tegle jednako su važne i moćan su dodatak biljkama – one se stilski i kromatski prilagođavaju prostoru, dobro naglašavaju željeno u interijeru te bi ih valjalo s pažnjom birati. One su, isto tako, stvar osobnog izbora  - tegle sličnih boja i obrada mogu se kombinirati kao komplet ili pak odabir omiljenih tegli različitih materijala može rezultirati odličnim eklektičnim „finišem“.

I ako postoji i najmanja sumnja o spremnosti  i sposobnosti brige o biljkama, nema straha, postoje biljke za svakoga – one koje su izuzetno otporne i opstaju u većini domova mjesecima bez zalijevanja. Bila bi gotovo i nepravda lišavanje nečega što oplemenjuje i prostor i dušu – komadić prirode u interijeru.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije