zelena zona

Donosimo listu cvjetnica koje će vam omogućiti balkon u cvatu tijekom cijelog proljeća

Shutterstock
14.03.2024.
u 13:24

S prvim danima proljeća, koje nestrpljivo iščekujemo, mnogi će teglice sa sobnim biljem koje nije osjetljivo na niže temperature iznijeti na terase i na balkone, kako bi ono upilo veću količinu dnevne svjetlosti, a onda i brže raslo i bilo bujnije

I sobno i vrtno cvijeće dijeli se na ono koje voli sunce i ono koje viševoli biti u sjeni. S prvim danima proljeća, koje nestrpljivo iščekujemo, mnogi će teglice sa sobnim biljem koje nije osjetljivo na niže temperature iznijeti na terase i na balkone, kako bi ono upilo veću količinu dnevne svjetlosti, a onda i brže raslo i bilo bujnije.

Ukoliko ste nedavno počeli s uzgojem sobnog bilja i ne znate koje vrste će dobro prihvatiti boravak na direktnom suncu, na otvorenom, ovaj vodič može vam biti od koristi.

Foto: Shutterstock

1. Flamingov cvijet

Ova dekorativna tropska biljka traži dosta vlage, svjetlosti i topline. Dok temperatura zraka ne bude iznad 20 stupnjeva, teglicu s ovim cvijećem ne iznosite. Flamingov cvijet (lat. Anthurium) jedna je od sobnih biljaka koja definitivno privlači poglede. Ova tropska biljka podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike zato krasi mnoge domove. Biljka je prepoznatljiva po svojim krupnim i sjajnim listovima i voštanim cvjetovima jarkih boja. Najpoznatiji i najčešći su cvjetovi crvene boje, ali mogu biti i bijeli i ružičasti. Zbog srcolikog oblika cvjetova ovu biljku naziva se i biljkom sa srcem, a simbol je ljubavi i prijateljstva. Pravilna briga za ovu biljku nije zahtjevna sve dok joj osiguravate nekoliko ključnih elemenata. Odgovarat će joj boravak na svim razinama neizravnog svjetla, ali imajte na umu da će biljka koja boravi na slabo osvijetljenom dijelu imati manje cvjetova i rasti će sporije. Flamingov cvijet ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost koja mu može uništiti listove. Najviše mu, dakle, odgovara jarko, neizravno svjetlo. Tijekom proljeća biljku zalijevajte odstajalom vodom svakih sedam dana, a kada dođe ljeto zalijevajte je svakog trećeg dana.

Foto: pixabay

2. Amarilis

Lukovičasta ukrasna biljka izvanredno podnosi boravak na sunčevoj svjetlosti. Ukoliko je amarilis zasađen tijekom veljače, već krajem užujka možete očekivati prvi cvat. Ako ga tek sad sadite, u teglicu stavite šljunak, pa dopunite dobro propusnom zemljom (najbolje mešavinom humusa i perlita) i zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom. Odmah je zalijte, držite tjedan dana na tamnom mjestu, a onda prebacite na svjetlo toplo mesto. U prvom tjednu po sadnji amarilisu uskratite vodu; zalijte ga tek kada se pojave izbojci dužine 10 centimetara. Tada je potrebno zalijevati biljku svakog drugog dana. Iz lukovice amarilisa najpijre će se pojaviti stabljika, a tek onda listovi. Čim se pojavi cvjetni izdanak, u vodu dodajte prihranu. Ne zaboravite dzemlja u kojoj se nalazi lukovica amarilisa nikada ne smije biti natopljena vodom, jer će biljka istruliti.

Da bi amarilis cvjetao više puta u godini, obavezno ga presađujte. Naime, čim ova lukovica promijeni stanište, ona se ponaša kao mlada biljka, pa iznova rađa cvijet. Zanimljivo je da što češće amarilis cvjeta, to njegova lukovica postaje otpornija i bolje se razvija.

Foto: Flora magazin

3. Gloksinija

Gloksinija (Sinningia speciosa) je biljka podrijetlom iz Brazila, koja se danas uzgaja diljem svijeta kao kućna, ali i vrtna biljka. Naraste od 15 do 30 centimetara u visinu, a posebno lijepom čine je njezini zvonasti cvjetovi okruženi atraktivnim lišćem nježne i baršunaste teksture. Smjestite je na jako svijetlo mjesto bez izravne sunčeve svjetlosti. Idealno je u blizini sunčanog prozora, ali izvan dosega sunčevih zraka. Idealna temperatura za sobnu gloksiniju je pak od 16 do 24 Celzijeva stupnja. Što se tiče zalijevanja, gloksiniju zalijevajte dovoljno često da joj tlo bude vlažno, ali ne pretjerujte. Na kraju sezone cvatnje (listopad), polako smanjite zalijevanje i potpuno ga zaustavite kad lišće odumre. Ostavite biljku da hibernira u tamnijoj i hladnijoj sobi, s temperaturom koja se kreće od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. U veljači ili ožujku ponovno počnite sa zalijevanjem i biljku smjestite u svjetliju i topliju sobu.Od ožujka do rujna gloksiniji je potrebno gnojivo koje će osigurati prekrasno cvjetanje tijekom cijelog tog razdoblja. Otprilike svaka dva tjedna biljci osigurajte tekuće gnojivo. Kad tememperature budu blizu njezinih idealnih, iznesite ju na balkon ili u vrt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije