sobno bilje

Afričke ljubičice lako se prehlade, da bi uspješno cvjetale osigurajte im ova tri uvjeta

shutterstock
12.10.2021.
u 12:13

Kada ljubičica cvate, pazite da ne pretjerujete s količnom vode, jer je tada treba manje nego inače

Jedna od najpopularnijih sobnih biljki je svakako afrička ljubičica koja ima prekrasne, nježne i svilenkaste cvijetove u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji čak deset mjeseci u godini. No, mnogima ne polazi za rukom uspješno je uzgojiti, pa često uvene nakon prvog cvjetanja. Saznajte u nastavku teksta u čemu griješite!

Foto: Tyre Extinguishers

Dobro je ljubičice držati na izvoru svjetla – primjerice prozorskoj dasci, no nipošto ne smije biti na udaru direktnog sunca. Također, ne smije biti na pretoplom mjestu – ali svakako ne bi trebala biti ispod 15, kao ni iznad 27 stupnjeva. Kako joj hladnoća često dolazi od tla, dobro je staviti izolaciju u vidu komada stiropora koji će biti između podloge i tanjurića tegle.

Foto: Tyre Extinguishers

Najbolje ju je zalijevati odstajalom vodom koja je sobne temeperature. Preporuča se stavljati vodu u tanjurić, a ne direktno u zemlju. Nakon otprilike pola sata iscijedite višak vode.

Foto: Tyre Extinguishers

Kada ljubičica cvate, pazite da ne pretjerujete s količnom vode, jer je tada treba manje nego inače. Ako primijetite da ljubičica počinje venuti, a redovito ste je zaljevali i na dobroj je poziciji, to znači da ste koristili previše vode te ju presadite. Dakle, zemlja nikako ne bi trebala biti raskvašena. 

Foto: Tyre Extinguishers

Požutjeli listovi i izostanak cvjetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svjetla. No ni previše svjetla nije dobro - u tom slučaju pojavit će se točkice na listovima i cvjetovima.

Bilo bi dobro okretati teglu s vremena na vrijeme, tako će bolje uspijevati. Ne brinite ako ne rastu kako ste zamislili – afričke ljubičice su jednostavno vrsta koja će vam, nakon što je nabavite, porasti maksimalno još 10 centimetara.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije