LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Zašto ne biste dali šansu bonsaiju? Ova drvca najbolji su izbor za minijature

Vrijeme potrebno za napredak drveta bonsaija mjeri se godinama, čak i desetljećima stoga je to hobi samo za one strpljive
13. siječnja 2022. u 10:09 0 komentara 1375 prikaza
bonsai
Foto: Thinkstock

Bonsai je u doslovnom prijevodu stablo u posudi. Zemlja porijekla mu je Kina, ali svjetsku slavu priskrbili su mu pedantni Japanci kad su ga prigrlili i razvili svoj prepoznatljiv smjer i stil bonsaija. “Japanski” perfekcionizam pretočen je na bonsai u potpunosti, što je pojedine primjerke učinilo svjetski poznatim stablima.

bonsai | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Razmišljate li i vi o tome da svoj interijer oplemenite ovim efektnim minijaturnim stabalcem, trebali biste uvažiti savjete stručnjaka. Kad je riječ o ovoj biljci, ne treba stvarati posebnu famu, no neka pravila treba znati. Svaka radnja na drvetu za ovu biljku je stresna i treba joj vremena za oporavak. Vrijeme potrebno za napredak drveta bonsaija mjeri se godinama, čak i desetljećima. Upravo je ljudski faktor, posebice strpljenje, presudan u uspješnom uzgoju bonsaija.

bonsai | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Bonsai se može dobiti iz reznice, sjemena, ukorjenjivanjem, iz biljke iz rasadnika i iskapanjem primjerka iz prirode. U vegetaciji se zalijeva najmanje jedanput dnevno. Također, kao uostalom i kod svake ostale vrste, treba voditi računa o potrebi biljke za vodom, zrakom, hranidbom i svjetlom. Pazite na sunce i sjenu, ljetne i zimske temperature, zaštitu od nepogodnih vjetrova. Posuda kao jako važan čimbenik kod bavljenja bonsaijem mora odgovarati bonsaiju koji u njoj raste oblikom, dubinom, bojom i teksturom. Bitno je postići sklad između drvca i posude, što u doslovnom prijevodu i znači riječ bonsai (bon=posuda, sai=biljka).

bonsai | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Originalne posude za bonsai napravljene su od pečene gline, ručno izrađene, s premazima, više puta pečene, a one visoke kvalitete su i dosta skupe. Zimski dani, kada biljke vani ‘spavaju’, pogodni su za izradu tegli u koje ćemo na proljeće saditi i presađivati svoje bonsaije. Kod nas je nešto lakše s bonsaijima koji se uzgajaju i rastu u priobalnim i južnijim krajevima zemlje, gdje gotovo i nema smrzavanja. No, kada govorimo o kontinentalnom dijelu, treba poduzeti određene mjere opreza, tj. hortikulturne tehnike da zaštitite svoje bonsaije. Vrste koje su kod nas najpopularnije za bosai ne podnose smrzavanje (maslina, planika i drugo priobalno mediteransko bilje, kao i azaleje, fikusi i sl.) treba prije prvih mrazeva unijeti u zatvoreni, dobro osvijetljeni prostor koji se ne grije tijekom zime.

bojanje zidova povratak u prošlost Vraćaju se isprane boje na zidove, evo kako postići taj look u domu presadnice vrtlarenje Ključan je trenutak za uzgoj presadnica, mi vam za siječanj predlažemo ove tri bezvremenska klasika Omiljena posteljina Coco Chanel i Elizabeth Taylor ponovno je na tržištu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.