povratak u prošlost

Vraćaju se isprane boje na zidove, evo kako postići taj look u domu

bojanje zidova
Thinkstock
13.01.2022.
u 06:44

Konačni izgled ovisi o bojama i uzorku kista koje odaberete te o načinu nanošenja boja

Zaboravite sve što mislite da znate o trendovima kad su u pitanju boje zidova, jer nakon desetak godina u interijere se vraćaju zidovi koje karakteriziraju isprane boje. Ali, za razliku od prijašnjih, današnji zidovi isprane boje imaju sanjiv, dimenzionalni izgled koji djeluje svježe. Isprana boja rezultira teksturiranim izgledom koji podsjeća na žbuku i kamen ili čak akvarelnu sliku. Konačni izgled ovisi o bojama i uzorku kista koje odaberete te o načinu nanošenja boja. Bez obzira na to odlučite li obojati cijelu sobu, samo jedan naglašeni zid ili komad namještaja, rezultirat će transformacijom prostora.

Foto: pixabay

1. Odaberite boje za obradu zidova

Osnove odabira boja boje primjenjuju se na odabir nijansi boja: identificirajte obitelj boja i raspon boja koji odgovaraju shemi boja prostora, obratite pozornost na podtonove i testirajte uzorke u prostoru kako biste vidjeli kako svjetlost utječe na boju. Za jednostavnu završnu obradu boje odaberite dvije nijanse, svjetliju i tamniju nijansu. Imajte na umu da tehnika uključuje miješanje boja. Ako odaberete boje koje su previše bliske u tonu, neće biti dovoljno kontrasta.

Foto: pixabay

2. Prikupite zalihe i odaberite glazuru

Osim boje, morat ćete koristiti glazuru ili vodu kako biste postigli izgled isprane boje. Za razrjeđivanje boje koristi se glazura ili voda. Korištenje mješavina u nekoliko različitih omjera rezultira slojevitijim, raznolikijim uzorkom. Dodavanje prozirne glazure čini boju prozirnijom, što pridonosi sjaju u završnoj obradi i pomaže u postizanju dimenzionalnog izgleda svojstvenog umjetnoj završnoj obradi. Lime-wash glazura je još jedna opcija za pranje boja. Ova završna obrada nudi mekan izgled poput krede. Ova opcija u sobu donosi ozračje starog svijeta, ali završna obrada može biti izrazito moderna kada koristite bogate sive, tonove dragulja ili hladne neutralne. Voda se također može koristiti za razrjeđivanje boje, što rezultira završnom obradom poput akvarela. Pomiješajte različite omjere vode i boje za nekoliko varijacija i intenziteta boja.

Foto: Shutterstock

3. Obojite zidove sredstvom za ispran izgled

Obično se boja nanosi ravnomjerno i temeljito kako bi u potpunosti prekrila zid ili površinu. Za ispran izgled koristi se drugačiji pristup. Boja i glazura se nanose selektivno, to je ono što daje dimenziju i šarolik izgled. Prvo obojite zidove željenom osnovnom bojom prije nego što počnete raditi na ispranoj završnoj obradi. Nanesite glazuru unuzorku koji se preklapa, a zatim prijeđite preko nanesene glazure da se sjedini po želji. Možete koristiti dvije različite boje za uzorak, ili istu boju, pomiješanu s različitim količinama glazure. Različiti potezi kista i alati stvaraju različite izglede. Kistovi nude definiraniji izgled, dok će spužva ili krpa rezultirati mekšim završetkom. Vježbajte tehniku prije nanošenja na zid.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije