vrtlarenje

Ključan je trenutak za uzgoj presadnica, mi vam za siječanj predlažemo ove tri

presadnice
Thinkstock
20.01.2024.
u 07:00

Bez obzira na to u kojem se kraju vaš vrt nalazi, upravo je siječanj pravo vrijeme za sjetvu u zatvorenom prostoru

Iako je siječanj mjesec mirovanja u vrtu, to ne znači da se već sad ne možete početi pripremati za proljetnu sezonu. Najbolji način za to je uzgoj presadnica. Bez obzira na to u kojem se kraju vaš vrt nalazi, upravo je siječanj pravo vrijeme za sjetvu u zatvorenom prostoru. Prisjetimo li se nekoliko zadnjih naglih prijelaza iz zime u proljeće, ne treba dugo čekati kako biste uzgojili svoje omiljene presadnice. Možete započeti sjetvu kupusnjača, salate, paprika, rajčica i patlidžana. Da biste bili uspješni u uzgoju presadnica, važno je zadovoljiti nekoliko faktora. Nakon sjetve posude je dobro držati na tamnom mjestu jer tako sjeme brže i lakše klija.

Foto: Biomedia

Kvalitetan supstrat i kvalitetno sjeme garancija su za dobre presadnice. Provjeravajte supstrat svakodnevno jer ne smije presušiti, ali pripazite da pretjerana vlaga ne dovede do truljenja sjemena. Nakon što biljke niknu, potrebno im je osigurati dovoljno svjetla, u protivnom će se izdužiti te postati krhke i lomljive. Idealna temperatura u prostoriji trebala bi biti oko 22 stupnja. Ne zaboravite obilježiti sjetvene posude jer, kada niknu, većina biljaka izgledat će isto, a onda nastaju problemi.

Foto: pixabay

Kako biste dobili kvalitetne, zdrave i pravilne presadnice, sljedeći korak u uspješnom uzgoju je rasađivanje. Rasađivanjem, ili vrtlarskim rječnikom pikiranjem, postiže se znatno bolji napredak. Biljke rasađujemo kada dobiju dva prava lista. Treba pripaziti da se prilikom rasađivanja korijen ne savija. Ovo je vrijeme kada je biljci za rast potreban kvalitetniji supstrat te redovita dohrana. Ne zaboravite na redovito zalijevanje, ali pripazite da se voda u čašicama ne zadržava.

Foto: pixabay

Kada se približi vrijeme presađivanja biljaka u vrt, treba obratiti pozornost na vrijeme prilagodbe biljaka na vanjske uvjete. Kod onih otpornih, kao što su kupusnjače, vrijeme prilagodbe je neznatno, jer se one u pravilu sade u hladna klijališta, a presađuju čim to dopuste uvjeti u vrtu. Kod rajčica i paprika priča je malo drugačija. One su znatno osjetljivije i njihova prilagodba trebala bi trajati 10 do 15 dana. Važno je omogućiti presadnicama da očvrsnu i postanu otporne na vremenske uvjete koji ih čekaju na otvorenom, a ujedno treba pripaziti da budu zaštićene sve dok ne prođe opasnost od mraza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije