Kreću prve sadnje i sijanja

Povrće iz vlastitog vrta

vrt
Foto: Thinkstock
26.03.2014.
u 00:00

Vrtlarstvo je pravi hit, a njime se možete baviti čak i na svojem balkonu. Stoga budite “in” i zasadite svoju prvu mrkvu ili rajčicu!

Sve više nas razmišlja o svom vrtu, rajčici ili mrkvi koju smo sami uzgojili, o mirisnim košarama začinskog bilja, o vlastitim svježim glavicama salate. Ako o vrtlarstvu ne znate previše, a privlači vas čeprkanje po zemlji, nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta koji mogu pomoći i da pravi vrt iza kuće ili onaj mali na balkonu bude što šareniji i bogatiji plodovima. 

Mraz, neprijatelj vrta
Za uspješno vrtlarenje potrebno je i ponešto osnovnog alata, poput motike, grablja, ručne lopatice, crijeva za vodu, lopate i škara. Mogu se nabaviti u gotovo svakom trgovačkom centru koji nudi proizvode za dom i vrt.  

Topli dani već su vrtlare pozvali među svoje gredice, a kreće i prvo sijanje i prva sadnja. No, prije toga zemlju treba pripremiti, dobro razrahliti i usitniti, očistiti od korova i puževa.    

 Prema sjetvenom kalendaru, sad je pravo vrijeme sijanje mrkve, peršina, rotkva, rotkvica, špinata, boba, graška te sadnju luka, češnjaka, krumpira i različitih vrsta salata. No, tijekom ožujka, a katkada i početkom travnja može biti mraza, velikog neprijatelja mladih tek niknulih ili posađenih biljaka. Stoga, svoje velike i male gredice na otvorenom dobro je pokriti akrilnom folijom ili ljeskovim prućem. Zasijane i zasađene gredice, ako je vrijeme suho, treba redovito, ali ne preobilno zalijevati. 

Vrtlarenje na balkonu
Ako se pak odlučite za vrtlarenje na balkonu, svoje prve biljke možete zasaditi u velikim loncima ili sanducima. Za balkonsko vrtljarenje, osim korijenskog povrća, rajčice i paprike, tikvice, graha, krumpira  ili primjerice jagoda, odlično je različito začinsko bilje. 

Pet koraka do savršenog vrta

1. Svakoj biljci treba dovoljno mjesta za rast
Kelj i cvjetača najčešće se uzgajaju iz presadnica, a sadimo ih na razmaku od 50 cm. Grašak se obično sije “u trake”, a razmak između sjemenki mora biti 3 cm. Salate iz presadnica sadimo na razmaku od 20, a korabice od 30 cm. Valja znati kako mrkva i peršin sporije niču pa ako je vrijeme suho, treba ih redovito zalijevati. Obično se sade na razmaku od 20 cm. Luk za kućni vrt najprikladniji je uzgoj iz lučica, a sadi se na razmaku od 20 cm, vlasac na 30, a rajčici treba čak i do 50 cm od biljke do biljke. 

2. Vrt treba redovito zalijevati
Većina povrtnih kultura treba redovito zalijevati. Stoga, negdje u kutu vrta dobro je imati posude za skupljanje kišnice kako bi voda uvijek bila pri ruci. Vrt možete zalijevati sa “špric” kantama ili crijevom koji ima nastavak koji će mlaz vode pretvoriti u sitne kapljice. Mlade biljke koje su tek nikle i mlade presadnice treba zalijevati manje, ali češće, a veće rjeđe i obilnije. Dobro je nakon zalijevanja zemlju oko biljke lagano prorahliti. Time se smanjiti gubitak vlage i spriječiti zemljine pokorice. 

3. Redovito plijevite korov
S obzirom da sve više razmišljamo o ekološkom uzgoju, različita kemijska sredstva treba izbjegavati ili ih svesti na najmanju moguću mjeru. Korov, taj redoviti neprijatelj lijepih gredica, je najbolje redovito plijeviti. Oni tek nikli mogu se uništiti površinskim rahljenjem tla. Na taj način će se očuvati vlažnost i prozračnost tla. Inače, bolesti povrtnih kultura mogu se prevenirati kupnjom zdravog sjemena i presadnica od provjerenih proizvođača. Dobro je držati se i plodoreda. 

4. Jagode za vrtlarsko samopouzdanje
Iskusni vrtlari kažu kako je za uzgoj u loncu najbolji lisnati  peršin, bujnog kovrčavog lišća. I feferoni su biljka koja se može saditi u loncu, a s obzirom da su osjetljivi za eventualnih hladnih noći dobro ih je preseliti u kuću ili na manje izloženo mjesto noćnim hladnoćama. Za one neiskusne vrtlare, jagode mjesečarke pravi su izbor za stjecanje samopouzdanja. Plod će davati skroz do jeseni, mada će prinos plodova biti ipak manji nego ako ih zasadimo na vrtne gredice. 

5. Među povrćem može i malo cvijeća
Ovo je dobro vrijeme za sadnju ukrasnog drveća i grmlja. Već ranije sađeno grmoliko bilje i ruže, ako je bilo zamotano treba odmotati, okopati i  treba temeljito obrezati. Stari kamenjar treba očistiti i dosaditi. Potkraj ožujka velike se trajnice dijeljenjm mogu razmnožiti. Travnjake treba temeljito pograbljati, očiostiti od zaostalog uvelog lišća i pripremiti za eventualno sijanje nove trave. I cvjetnjaci vole kišnicu, stoga pripremite posude za kišnicu kako biste je imali kad nastupe suhi i vrući dani. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije