LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ne kasnite sa sadnjom lukovica jer ćete izgubiti na kvaliteti cvijeta

Do polovice studenoga bi svakako trebali pripremiti lukovice za zimu ako želimo uživati u proljeće u zumbulima, narcisima i tulipanima
05. studenoga 2014. u 09:00 0 komentara 13589 prikaza
'Spring table with wheat grass, daffodils and tulips'
Foto: 'Strauss, F.'

Prekrasan prizor rascvjetanog vrta u proljeće slika je koju svi ljubomorno i s nostalgijom čuvamo u sebi i željno iščekujemo kada će konačno, u ožujku, zaživjeti pred našim očima. Da bi se to doista i dogodilo, vrijeme je da pripremimo gredice i tegle za sadnju lukovičastog cvijeća - zumbula, tulipana, preslice, narcisa, šafrana...

Poljoprivredne apoteke, cvjećarne i vrtni centri nude brojne vrste - samo trebate odabrati što želite. Možete korisitii i vlasitite lukovice ukoliko su bile dobro zbrinute odnosno u potpunosti zdrave, sazrijele i dostigle određenu veličinu.

- Lukovice moraju biti zdrave i sa deklaracijom, a da bio dobili što kvalitetnije i veće cvjetove, naročito ako želimo posaditi lukovice za uzgoj rezanog cvijeća, tada biramo lukovice veće kalibraže tj. što većeg opsega za svoju vrstu - savjetuje diplomirani agronom Željko Peran iz Savjetodavne službe. Dodaje kako i gredice za sadnju moraju biti dobro pripremljene i obogaćene hranjivima kako bi biljke bile što kvalitetnije, zdravije i davale veće i čvršće cvjetove.

Zumbul koji je zasađen u posudu rijetko će opet cvjetati | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

Listopad je najpogodnije vrijeme za sadnju lukovičastog cvijeća, no svakako to još stignete učiniti, ako se požurite. Ako živite u prioblanim krajevima onda to možete učiniti i do sredine studenoga. U svakom slučaju, napominje Željko Peran, ne bi trebalo kasniti jer kasnijom sadnjom gubimo na kvaliteti cvjetova.

A upravo su cvjetovi najveći motiv zbog kojih sadimo lukovičaste biljke. Ne brinite se za hladnoću, jer će lukovice izdržati i bez posebne zaštite. Jedino što morate pripaziti ukoliko ste ih posadili u tegle. Tako hladnoća brže dopire do lukovica, dok su u zemlji zaštićenije od vanjskih faktora poput niske temperature.

- Sadimo li ih u tegli tada ih moramo držati na prostoru gdje neće doći do smrzavanja supstrata u tegli a time niti do smrzavanja lukovice - upozorava Željko Peran.

>>Sami razmnožite ljiljane i tako značajno uštedite

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.