LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Uz maćuhice i krizanteme i erika je zvijezda jesensko-zimskog cvjetnjaka. Znamo koje vrste idu u vrt, a koje u dom!

Erika gracilis (ružičasti cvjetovi) i erika hiemalis (ružičasto bijeli cvjetovi) sobne su biljke. Idealno mjesto za njih bio bi zimski vrt ili zatvoreni balkon, ali svakako ne u blizini radijatora odnosno izvora topline.
30. rujna 2021. u 07:00 0 komentara 5683 prikaza
vrijesak ili erika
Foto: Thinkstock

Uz maćuhice i krizanteme, erika je jedna od zvijzda jesneskog cvjetnjaka. Erika je jednogodišnja biljka koja naraste od 20 do 30 cm visine. Spada u porodicu vrijeskova, Eriaceae. Domovina joj je Afrika. Erika je vrlo slična divljim vrijeskovima i zato se vrlo često pogrešno naziva vrijeskom. Cvjetovi su joj u obliku zvončića, cvatu vrlo bujno i gusto. Skupljeni su u grozdaste cvatove crvene, ružičaste ili bijele boje.

vrijesak ili erika | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Cvate od rujna do prosinca. Listovi su joj igličasti, tamnozelene boje. Raste u obliku polugrma s jako razgranatim izbojima. Erika voli kiselo tlo i vrlo je osjetljiva na vapno. Osjetljiva je na hladnoću pa se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Sadi se u gredicu na razmak od 20 do 25 cm na sunčano ili polusjenovito mjesto. Korijenova bala treba uvijek biti vlažna, a zalijeva se samo mekanom vodom, najbolje kišnicom.

vrijesak ili erika | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Sadi se ujesen u kombinaciji s ostalim jesenskim nasadima, poput zvjezdana. Lijepo izgleda kao prizemni pokrov stabalcima u posudama te u kombinaciji s patuljastim drvećem i crnogoricom. Eriku je nakon cvatnje moguće održati. Stavi se u hladnu prostoriju na temperaturu od 2 do 3 Celzijeva stupnja.

vrijesak ili erika | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Sadnice nisu skupe (od 10 do 20 kn komad, ovisno o veličini i vrsti), razmnožavaju se i dijeljenjem odrasle biljke, nisu zahtjevne za održavanje a usto su vrlo dekorativne. Izvrstan su 'lijek' protiv zimske melankolije i sivila a listovi, koje možete kupiti u biljnoj apoteci, imaju mnoga ljekovita svojstva. Usto, trajnice su i ne morate se svake godine iznova brinuti za nove primjerke koje ćete zasaditi. Erika gracilis (ružičasti cvjetovi) i erika hiemalis (ružičasto bijeli cvjetovi) sobne su biljke. Idealno mjesto za njih bio bi zimski vrt ili zatvoreni balkon, ali svakako ne u blizini radijatora odnosno izvora topline.

erika vrijesak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Vrste poput erike karnee, muretown ruby, winter beauty i snow queen otporne na hladnoću i snijeg. Stoga je često sade i na grobljima. U oba slučaja izaberite sunčano ili pousjenovito mjesto za eriku kao i propusno tlo, koje neće zdržavati vodu. Bitno je da se zemlja u tegli ili na gredici nikada potpuno ne osuši. Nakon što procvjeta ne zaboravite je orezati - odstranite uvele cvjetne grane.

erika vrijesak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Primjena: za gredice u kombinaciji s patuljastim drvećem, crnogoricom, kao pokrov za stabalca u posudama, za kamenjare, za cvjetne sandučiće na balkonima.

Napomena: najbolja voda za zalijevanje je skupljena kišnica, jer ne sadrži vapno, na koje je osobito osjetljiva.

drugi dio Ove subote umjesto na plac, s cekerom dođite u Botanički vrt, na rasprodaju bilja sadnja povrća mahune može i na balkonu Dajte im šansu: Ovo povrće ne traži puno brige, a bogato je plodovima pampas trava hit biljka Prirodnu dekoraciju broj jedan - pampas travu - možete sami uzgojiti, evo kako!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.