LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Ove tri blagdanske biljke često prođu ispod radara, a odlična su dekoracija

Drvce i božićna zvijezda imaju dostojnu konkurenciju u nekim manje poznatim biljnim vrstama, idealnim za ovo doba godine
28. studenoga 2021. u 07:00 0 komentara 22774 prikaza

Pored okićenog božićnog drvca, božićna zvijezda sa svojim prekrasnim crvenim i bijelim cvjetovima glavni su simboli božića kada su biljke u pitanju. Bez njih gotovo da je nemoguće zamisliti božićne blagdane. One spadaju u one neizostavne sitnice i rituale koje nam blagdane čine ljepšim i potpunijim.

 | Autor :

No, drvce i božićna zvijezda imaju dostojnu konkurenciju u nekim manje poznatim biljnim vrstama, idealnim za ovo doba godine. Neke od njih, poput imele, su u nekim kulturama dio božićne tradicije koju polako i mi preuzimamo. Imela, božikovina i božićni kaktus unose toplu atmosferu u domove, kao i živost koje u zimskim mjesecima, kada je tako malo zelenila i svježine oko nas, kronično nedostaje. Vrijeme je da ih pobliže upoznate i njima ukrasite svoj dom. Ili, poklonite dragim ljudima.

imela | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

IMELA - Uz ovu ljekovitu biljku prekrasnih bijelih plodova koja raste u obliku grma vežu se mnoga vjerovanja. Jedno od njih je da zbog toga što nema korijenja, ona zapravo izrasta iz raja. Drugo, poznatije vjerovanje, koje ju je i pretvorilo u simbol Božića jest da donosi blagostanje u dom u kojem se nalazi ili da ljubljenje ispod nje u božićno vrijeme donosi sreću. Ovaj običaj, nastao u Engleskoj, danas je raširen u mnogim europskim zemljama i Americi. Zato ćete često u tim zemljama, baš kao što je prikazano dolje na slici vidjeti stručke grana imele kako vise u vrtu, na ulaznim vratima ili u hodniku kuće. 

 | Autor :

BOŽIĆNI KAKTUS - Ova vrsta kaktusa najljepša je krajem godine zbog svojih prekrasnih crvenih, bijelih ili ružičastih cvjetova kojima oblilato cvate. Budući da uspijevaju upravo u ovo doba, kaktus je dobio naziv božićni. U zimskom sivilu njegovi raskošni cvjetovi pravi su praznik za oči. Kako bi se cvjetovi što duže održali, stavite ga na svjetlo mjesto i ne prihranjujte ga do proljeća. I ne mijenjate mu mjesto i ne okrećite teglu, osim kada procvate - približite ga izvoru sunca i ostavite tamo do toplijih mjeseci.

Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

BOŽIKOVINA - Ovaj zimzeleni grm koji rađa crvenim bobicama prepun je vjerske simbolike - debelo zeleno lišće oštrih rubova predstavlja vječni život, dok su bobice simbol uskrsnuća. Stavlja se u božićno vrijeme iznad vrata ili se njime dekoriraju vjenčići i aranžmani. Mnogi to čine ne samo zbog njegove dekorativnosti, nego i zbog vjerovanja da nas božikovina štiti od nesreće. Ono što svakako morate znati jest da s božikovinom morate biti oprezni jer su joj plodovi otrovni.

blagdanski duh Čudesna blagdanska priča u poznatom zagrebačkom restoranu, vrijedi ih posjetiti ne samo zbog hrane već i zbog dekoracija! adventski vijenac božićna bajka Uključite se u naš tradicionalni izbor najljepših adventskih vijenaca i dekoracija novo Genijalna božićna kolekcija poznatog brenda od održivih materijala
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.