LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Zaštitite svoj vrt na organski način, evo koji materijali su najbolji za malčiranje

Postavlja se pitanje što je najbolje koristiti kao malč? Sijeno je najrašireniji oblik materijala za malčiranje. Za razliku od slame, bolje propušta vodu i zrak te ima više hranjivih tvari
28. rujna 2020. u 13:06 0 komentara 7468 prikaza
malčiranje vrta Marica vrtlarica
Foto: Biomedia

Želite li na prirodan način zaštititi svoj vrt, a nemate iskustva s malčiranjem, evo par savjeta koji će vam olakšati ovaj postupak.

Tlo se malčira dok je još dovoljno vlažno, obično nakon izdašnijeg zalijevanja ili obilnije kiše, ali je, prije stavljanja sloja organskog pokrivala, vrtne površine potrebno potpuno očistiti od korova.

Pokrivanjem vrtnih gredica štiti se plitko korijenje biljaka od niskih temperatura, čuva se voda u tlu jer se smanjuje isparavanje, ali i ublažava sabijanje tla uzrokovano hodanjem po gredicama, jakim pljuskovima ili natapanjem. Također se otežava klijanje korova, a malč koji je ljeti bio na tlu, u jesen je poželjno prekopati i izmiješati sa zemljom, čime se poboljšava sama struktura tla. Međutim, da bi se postigla korist od malčiranja, organski materijali trebaju biti naneseni u odgovarajućem sloju.

cvjetne gredice cvijeće | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Na primjer, ako malčirate gredicu piljevinom ili svježe pokošenom travom, debljina sloja trebala bi biti 3 do 5 cm. Pokrov od sijena ili slame trebao bi biti bar 10 cm debeo. Tu govorimo o debljini sloja nakon 7 do 10 dana od pokrivanja, jer se materijal s vremenom slegne i samim time stanji za nekoliko centimetara. Pretankim slojem malča neće se spriječiti rast korova, štoviše, zbog vlage on će bolje rasti, dok će zbog predebelog sloja biti otežano prozračivanje tla i isparavanje vode čime se stvaraju nepovoljni uvjeti za rast biljaka.

 | Autor :

Izrazito vlažna tla se ne malčiraju jer se na takvim mjestima vrlo brzo nasele puževi, a dobro znamo kakva oni napast mogu biti. Ako su puževi već tu, a ipak želite malčirati gredice, poslužite se piljevinom ili usitnjenom korom drveta koja će ublažiti njihov napad.

Postavlja se pitanje što je najbolje koristiti kao malč? Sijeno je najrašireniji oblik materijala za malčiranje. Za razliku od slame, bolje propušta vodu i zrak te ima više hranjivih tvari. Jedina je mana što se, za razliku od slame, brže razgrađuje, pa je potrebno obnavljanje svaka dva-tri tjedna. Suho lišće je još jedan od organskih materijala koji se mogu koristiti za malčiranje.

malčiranje vrta Marica vrtlarica
1 / 12
Brend Zara Home posvetio je njezi rulja cijelu kolekciju i priznajemo, peglenje i pranje rublja nikad nije izgledalo ovako privlačno!

Za povrtne biljke poželjno je koristiti lišće graba i bukve, a iglice crnogorice treba koristiti samo kod biljaka kojima odgovara tlo niže pH vrijednosti. Osim kao gnojivo, kompost možemo koristiti i za prekrivanje tla. Djeluje s jedne strane kao prekrivač i sprječava rast korova, isušivanje i povećava temperaturu tla, a s druge strane djeluje kao supstrat iz kojega se hranjiva sporo oslobađaju.

Međutim, kompost mora ostati vlažan i topao, zato ga je potrebno zaštititi laganim pokrovom od sijena. Postupak malčiranja ima i neke nedostatke. Jedan je optički, jer gredice izgledaju poprilično neuredno, drugi je da se tim postupkom ne može prorahliti jako zbijeno tlo, a treći je da se na jesen glodavci i neki štetni kukci nastanjuju ispod debljih slojeva.

stan St. Petersburg U ST. PETERSBURGU Ovaj trosoban stan skriva brojne dizajnerske adute Mala škola uređenja Stanovi s visokim stropom skrivaju pravo blago – mogućnost galerije ormari Isprobajte! U samo četiri koraka do savršeno organizirane garderobe - uvijek!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.