osvajaju mirisom

Pet biljaka koje ovog listopada trebate imati u svom vrtu

krizanteme
Damir Špehar/PIXSELL
23.10.2023.
u 06:00

Ljubitelji cvijeća znaju da mnogim cvjetnicama upravo u listopadu završava sezona, ali isto tako upravo sad trenutak je za sadnju vrsta koje želimo vidjeti na proljeće u punom cvatu

U listopadu se u vrtu zahuktavaju radovi jer puno toga valja obaviti prije prvog mraza. Ljubitelji cvijeća znaju da mnogim cvjetnicama upravo u listopadu završava sezona, ali isto tako upravo sad trenutak je za sadnju vrsta koje želimo vidjeti na proljeće u punom cvatu. Prije svega tu se misli na lukovice. Prije same sadnje potrebno je odlučiti koje vrste bi željeli imati u vrtu u proljeće i u kojoj boji a zatim krenite u nabavu. Lukovice su dosta skupe no nastojite ne štedjeti na njima, birajte lukovice koje su zdrave. Želite li pak imati vrt pun boja i ovu jesen prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature.

Foto: Flora magazin

Maćuhica (viola) je definitivno najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15cm. Možete je nabaviti na tržnicama, vrtnim centrima ili cvjećarnicama po vrlo povoljnim cijenama od 3-5 kn I to u mnogobrojnim bojama.

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu a optimalna temperature za prezimljavanje je 5 stupnjeva. Volite li imati cvijeće na balkonu početak listopada je pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor.

Foto: pixabay

Pernetia (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz I lijepo ga je vidjeti u vrtu.

Krizanteme (Chrysanthemum), kao i svaku jesen ljubitelji krizantema su napokon dočekali da krizanteme, margarete, špine i multiflore dođu u cvijet. Mnogi ljubitelji cvijeća ce se složiti da je krizantema ipak vrtna kraljica u kasnu jesen. Potrebno ju je samo zaštiti od prvih mrazeva koji ponekad dođu nenadano.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ako planirate sijanje trave prije zime listopad je idealan mjesec za to, Za uspješniji rast trave zasijanu površinu dobro je prekriti plastičnom folijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije