LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Grijanje je neprijatelj biljaka, evo kako pomoći zelenilu tijekom hladnijih mjeseci

Sobno bilje i lončanice ne bi trebalo držati na temperaturi između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki, točnije, ovo vrijedi za sve osim za one koje bi sada trebale procvjetati, poput ciklama
18. studenoga 2022. u 07:00 0 komentara 9962 prikaza
Foto: Shutterstock

Ponekad se događa da sobno bilje počne klonuti, posebno zimi kad je zrak suh zbog grijanja. Tada cvijeće u sobama vene, najčešće zbog nedostatka dnevnog svjetla i čistog i suhog zraka. Zato vam donosimo nekoliko savjeta, što napraviti kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.

biljke u spavaćoj sobi | Autor : pixabay Foto: pixabay

Sobno bilje i lončanice ne bi trebalo držati na temperaturi između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki, točnije, ovo vrijedi za sve osim za one koje bi sada trebale procvjetati, poput ciklama. Lončanicama obavezno i redovno uklanjajte suhe listove i uvele izdanke.

biljke u kupaonici | Autor : pixabay Foto: pixabay

Uz sve to pazite da temperature bude stalna jer promjene štete cvijeću. Izbjegavajte mjesta na kojima ima propuha. Cvijeće traži svjetlost, te lončanice trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.

sobno bilje | Autor : pixabay Foto: pixabay

Većinu sobnog cvijeća zimi treba rijetko treba zalijevati. Čak i kada se zalijeva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suha. Kako biste povećali vlagu u zraku, na radijatore stavite posude sa vodom te redovito orošavajte listove bilja. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati, benjaminu. Nekima od njih godit će i da tijekom zime budu u kupaonici. S druge strane ne odgovara biljkama s dlačicama kao što su afričke ljubičice.

povoljno i lijepo Najpovoljnija božićna kolekcija ima gomilu baš sjajnih ukrasa koje želimo u svom domu kaktus u tegli pravi odabir Ako imate biljke u glinenim teglicama krajnje je vrijeme da ih preselite na toplo začinsko bilje zelenilo u domu U 2023. najpopularnije će biti ove tri sobne biljke, nabavite barem jednu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.