LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Zlata vrijedan

Zbog čili papričica nema vremena ni za vlastito vjenčanje

Sama tradicionalna proizvodnja više nije dovoljna za agrobiznis. Danas su osnova svakog posla nove tehnologije i internet, kaže Goran Vrabec
17. lipnja 2017. u 08:20 3 komentara 8057 prikaza
OPG Goran Vrabec
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prije pet godina bila je to samo ideja ovlaš nabačena u dobrom društvu koje je raspredalo o tome kako voli jesti ljuto, a ponude takvih proizvoda nema. Zatim je mami dao nekoliko ljutih papričica, da ih “ubaci” u sezonsko povrće čija je proizvodnja njegovoj obitelji bilo dodatni izvor prihoda:

OPG Radoslav Županović ZLATA VRIJEDAN ‘Stvarno bi bilo glupo ne uzeti novac koji je Europa osigurala i namijenila za poljoprivredu’

– Mislio sam, idemo probati – kaže 33-godišnji Goran Vrabec iz Igrišća, sela u općini Jakovlje koja se smjestila na međi između Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Ne očekuje pomoć države

Goran je završio matematičku gimnaziju, studirao na Fakultetu elektronike i računarstva, ali se u tome nije našao. Imao je tvrtku za najam audio i videoopreme, a marketing je bio njegova ljubav. Prije četiri godine registrirao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te domenu volimljuto.com, prijatelj je preuzeo dizajn, a Goran internetsku trgovinu. Prve godine prodavao je sadnice čili papričica, a 500-tinjak staklenki ljutog umaka koji je u jesen napravio do Božića su bile planule. Shvatio je da ljuto ide i valjalo je smisliti kako dalje.

OPG Goran Vrabec
1 / 5
OPG Goran Vrabec

Došlo je vrijeme da se roditelji “odreknu” svoje poljoprivrede i da se tatina stara automehaničarska radnja preuredi u proizvodni pogon. Sitnim kreditima i svojom ušteđevinom podizali su plastenike, u jesen 2014. Goran je angažirao dizajnere, prodaja se povećala, a već sljedeće godine imao je 10-ak tisuća sadnica i 25.000 staklenki ljutih umaka. Njegova tvrtka tada je imala četvero stalno zaposlenih i honorarce, radilo se u dvije-tri smjene. Lani je sadnica bilo 30.000, a umaka u 60-ak tisuća staklenki pa je zaposlio još jednog radnika. Za ovu sezonu na pola hektara ima posađene čili papričice pod plastenicima i mrežama za zaštitu od tuče. Preradit će ih u 30-ak vrsta proizvoda – ljute umake, ajvare, ukiseljene, sušene papričice...

OPG Cvjetković OPG Cvjetković Desetljećima se gušila pod klimom u uredu, a sada napokon diše punim plućima

Bio se Goran prijavio na prvi natječaj za Mjeru 4.1 i prošao, ali zbog dugog čekanja odustao je i sam napravio potrebnu infrastrukturu:

– Ne temeljim posao na tome da će mi država pomoći. Ak’ nekaj dobijem, super, ak’ ne – idem dalje. Ne očekujem od države ništa, osim da mi dopusti da radim – kaže Vrabec.

Prisjećajući se početaka, Goran ne zaboravlja da ničega ne bi bilo da nije bilo podrške njegovih roditelja Nade i Dubravka:

– Zahvalan sam im što su mi dali priliku i rekli da probam pa što bude. Nisam se obazirao na komentare okoline. Zagorski jal nije mit. To je istina – govori Goran

Svoje ljute proizvode najviše prodaje putem webshopa www.volimljuto.com. Za taj je dio posla, kao i za papirologiju, zadužena Vrabecova dugogodišnja djevojka Petra Meštrović:

– Od posla nemam vremena za vjenčanje – izgovara Goran u trenutku dok Petra s njegovom majkom odlazi prema proizvodnom pogonu.

OPG Josip Zdunić Život na farmi Kavopije ustaju u četiri, ostali spavaju sat dulje

– Imamo super odnose u firmi i podijelili smo se tko što radi. Mama je zadužena za uzgoj i knjigovodstvo, tata je posvuda; pravi drvene stalke i poklon-kutije, Darjan je glavni za marketing, Dario vodi preradu, Željkini su uzgoj i prerada, a ja sam direktor, smišljam nove proizvode, brinem se o recepturi i marketingu. Mislim da razvijamo super priču, samo teško je biti šef ljudima s kojima živiš. Kako reći mami da nešto nije dobro napravila – smije se Goran.

“Naljutio” Amerikance

Poljoprivrednik sa širokom paletom proizvoda, među kojima je i Brutalero Scorpion koji je u Los Angelesu proglašen drugim na svijetu u kategoriji “ultra hot”, kaže da su nove tehnologije i internet osnova svakog posla i da sama tradicionalna proizvodnja više nije dovoljna za agrobiznis.

– Htio bih ljude inspirirati, dati im ideju jer sam u ovih pet godina prošao sito i rešeto i znam kako treba. Ljudima ne nedostaje hrabrosti, nego znanja, da ih se usmjeri. Ali, moraju shvatiti da je udruživanje jako bitno. I da se od poljoprivrede može živjeti – rekao je Goran Vrabec, sretan što se sve više mladi okreću poljoprivredi.

Marijan i Nada Hrženjak ZLATA VRIJEDAN U njih je priprema medenjaka i paprenjaka muški, a pčelarenje i vrcanje ženski posao OPG Martina Hukavec OPG Hukavec Studentica 'šefuje' mami, tati i sestri Goran Marević OPG Marević Odlazak u maslinik smatrao je kaznom, a sad pravi ulje s listićima zlata

OPG Goran Vrabec

Proizvodi brenda Volim ljuto mogu su kupiti u internetskoj trgovini i u pedesetak trgovina diljem Hrvatske. Vrabec je nedavno otvorio i svoju trgovinu u Zagrebu, u Tratinskoj ulici. Dugoročni mu je plan imati pet trgovina, a prva sljedeća na redu bi trebala biti u Splitu ili Istri. Kupci su njegovim proizvodima jako zadovoljni, a razlog tomu zacijelo je kvalitetna sirovina i to što je u sastavu umaka više od 80 posto paprike. Vrabec vodi internetski dnevnik ljutog uzgajivača, obožava ljuto i poručuje da i ono ima okus. Uskoro će za svoje proizvode dobiti ekološki certifikat. Zbog daljnjeg ulaganja prijavljen je natječaj za Mjeru 6.3.1, a namjerava se i ponovno prijaviti na Mjeru 4.1, koju je bio prošao, no nije mogao dočekati novac pa je, da proizvodnja ne trpi, uložio svoj.

 • Deleted user:

  Inspirativna priča, bravo, naravno nema komentara jer je priča pozitivna, da je negativna bilo bi 150 komentara...

 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Naravno da nema vremena za vjenčanje kad njegovu djevojku počne peči kad ju on dodiruje svojim rukama kojima je prvo okretao feferone.

 • listodveceri:

  super...poruka je: novac, uspjeh, lova iznad svega pa i obitelji...sve je novac i uspjeh...nema tu srice sine moj ako ne znas uravnoteziti zivot