Biramo najbolji OPG

Miris božura iz bilogorskog kraja: Od saborskog zastupnika i župana do najvećeg izvoznika cvijeća

26.06.2015., Bjelovar - OPG Ledinski na svojim plantazama u Kovacevcu u Opcini Rovisce uzgaja bozure i jedini je proizvodjac tzv. trojacke ruze na podrucju Bjelovarsko-bilogorske zupanije. OPG se bavi i vocarstvom, u vocnjacima uzgajaju jabuke, tresnje, v
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
06.08.2015.
u 11:15

NAGRADA ČITATELJA: Od 28. kolovoza do 8. rujna čitatelji Večernjeg lista mogu glasovati telefonom i SMS-om za najbolje obiteljsko gospodarstvo po svom izboru

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
– Pero, kaj delaš? – priupitao je prijatelja Pita Langedijka, nizozemskog cvjećara, kad su se slučajno susreli u Bjelovaru.

Riječ po riječ i razgovor krenu u poslovne vode pa se dva muškarca na koncu dogovoriše da će mu Langedijk u Hrvatsku poslati sadnice božura, da ih zasadi na imanju koje je naslijedio. Nizozemac je obećao još i to da će sve božure prodati na burzi u Amsterdamu.

Boljela bi duša

Tako su jedan slučajni susret otprije više od desetljeća, jedno seosko imanje i jedan vrijedan i uporan čovjek bili, za početak, sasvim dovoljni da u malenom selu Kovačevcu na obroncima Bilogore u svoj svojoj raskoši zamirišu prekrasni cvjetovi božura.

Inženjeru šumarstva Željku Ledinskom, bivšem bjelovarsko-bilogorskom županu, saborskom zastupniku i direktoru Hrvatskih šuma, posve sigurno nije bila sila baviti se poljoprivredom. Ali sigurno bi ga duša boljela da kuća, okućnica i zemlja koje je dobio u naslijeđe od majke Milke, a gdje je i odrastao dok je njegova obitelj držala krave, bikove i svinje – propadne. Uostalom, unatoč političkoj karijeri koju je ostvario, danas najvećeg hrvatskog izvoznika božura Ledinskog prati glas da je bio i ostao jednostavan čovjek iz naroda koji nikada nije prikrivao svoje seosko podrijetlo.

– U Hrvatskoj se 95 posto cvijeća uvozi. A mi cvijeće prodajemo u Nizozemskoj. Ove smo godine prvi put dobili poticaj i za cvijeće. Najpoznatiji smo po božurima, imamo ih u šest različitih boja, no imamo i voćnjake u kojima su posađene jabuke, kruške, šljive, orasi nektarine i breskve. Na pola hektara imamo i trešnje – kaže 55-godišnji Ledinski dok sjedimo u hladu oraha, pijuckajući voćnu rakiju koja se priprema na tom gospodarstvu.

Na Danima šljiva u Siraču OPG Željko Ledinski dobio je zlatnu medalju za jabukovaču, srebrnu za breskovaču i kruškovaču, a komovica je okićena broncom.

Cvijeće, a osim božura uzgaja ljiljane, gladiole, perunike i zelenilo, Ledinski je zasadio na jednom hektaru.

– Na burzi cvijeća postižeš bolju cijenu ako imaš božure onda kad ih drugi nemaju. Tada cijena može biti i do 20 puta viša – govori dok se vozimo prema voćnjacima koje je posadio na 11 hektara zemljišta.

Godišnje ubere oko 400 tona jabuka sorti idared, zlatni delišes, jonagold, granny smith, florina i breaburn. Prodaje ih velikim otkupljivačima koji ih potom plasiraju u trgovačke centre.

– Plate ti kunu, a prodaju po 15 kuna. Tako veliki uništavaju male – nemoćno sliježe ramenima Željko Ledinski. Po njemu – rješenje je u vlastitim kapacitetima za hlađenje jer se tako voće ne mora odmah prodavati, nego se može čekati pa prodavati na malo i postići bolju cijenu. Zato Ledinski namjerava aplicirati za sredstva iz programa ruralnog razvoja te sagraditi hladnjaču.

– Meni su najbolje jabuke jonagold – kaže Željkova kći Maja koja sa suprugom Alojzom Lukinićem radi na obiteljskom imanju.

Ona završava turistički menadžment na ekonomskom fakultetu, a sa suprugom živi u Rovišću, općinskom središtu kojemu pripada i Kovačevac. Na OPG-u Željka Ledinskog troje je zaposlenih. U vrijeme berbe imaju 10 do 15 sezonaca.

– Imamo i mali vinograd sa 300 loza. Ustvari, imamo sve što se nekoć držalo, samo smo to sada proširili – kaže bivši župan.

Uz jezerce, tik do mrežama zaštićenih voćnjaka koji se navodnjavaju sustavom kap po kap, uživa 15 ovaca. Na posjedu je, nedaleko od zemljišta zasađenog povrćem, i 30 košnica. Ledinski pčele drži prije svega zbog oprašivanja biljaka. Ali godišnje proizvede i oko 300 kilograma bagremova i meda od cvijeta jabuke. Posao na gospodarstvu zaokružen je proizvodnjom i prodajom – božićnih drvaca!

Unatoč ruralnoj noti kojom odiše imanje Ledinskog, ovdje se u poljoprivredi radi modernom tehnologijom. Na primjer, imaju i "lovca mraza", stroj koji štiti od mraza cvjetnjake, voćnjake i povrtnjake, a koristi se i za zagrijavanje u plastenicima. Ledinski božure uzgaja i pod plastenikom i na otvorenom, pod mrežom. Nastoji da tom cvijetu koji počinje cvasti u svibnju produlji sezonu.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zna što cure vole

– Mladenke i u kolovozu žele imati buket božura – objašnjava Ledinski na čijem je imanju ove godine peti put održana edukativno-turistička manifestacija Dani božura i trešanja u Kovačevcu gdje posjetitelji mogu naučiti kako napraviti aranžmane i izraditi proizvode za aromaterapiju. Bude tu i radionica ručnih radova, a aktivni su i đaci iz Učeničke zadruge OŠ Rovišće, koji izrađuju čestitke, markere za knjige...

– Djevojci bih poklonio božure – kaže Željkov sin, gimnazijalac Matija, koji sa sestrom Evom, također gimnazijalkom, pomaže ocu oko gospodarstva.

– Svaka cura voli miris božura – smije se Matijin otac.

Pogledajte HTV-ovu reportažu o OPG-u obitelji Ledinski.

>> Konjogojci sa zagorskih brega: Za početak su bili dovoljni kobila, bređa krava i komadić zemlje

>> Moderni svinjogojci iz Slavonije: Nisu imali ušteđevinu, njive su kupovali minusom na tekućem

>> Selo nije vjerovalo da među poljima mogu roditi jabuke

>> Ekološku hranu uzgajaju u rajskom vrtu Sredozemlja

>> Salatu nisu znali ni složiti u gajbu, a sad uzgajaju 500 tona raznog povrća

Komentara 1

Avatar bok
bok
06:32 07.08.2015.

Posebno me veseli ćitati ovakav ćlanak!Uzorito! Stretno i dalje puno uspjeha vam zelim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije