LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Zlata vrijedan

Kako je protekla dodjela poljoprivrednog Oscara: Glamur na seoski način

Projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede predstavlja proizvođače i promovira život i rad na selu.
14. rujna 2014. u 09:22 4 komentara 5333 prikaza
OPG
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/37

U petak navečer na seoskom gospodarstvu u općini Ribnik, osim kiše, pljuštale su i nagrade i vladalo dobro raspoloženje. Bilo bi ljepše da nije bilo ove prve “kategorije”, ali ni voda što se slijevala na sve strane nije mogla pokvariti svečarski ugođaj na proglašenju najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) u Hrvatskoj u ovoj godini.

Dodjela nagrada i priznanja kruna su projekta Zlata vrijedan, koji su pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede kako bi predstavili proizvođače hrane te promovirali život i rad na selu.

Pioniri ekološke proizvodnje

Nakon akcije pokrenute u lipnju, objave serije reportaža u Večernjaku te zasjedanja žirija, u petak su razriješene sve dvojbe. Prva nagrada otišla je u Grad Zagreb, u ruke Marija Severa, vlasnika istoimenog OPG-a. Severovi su pioniri ekološke proizvodnje u Hrvatskoj – njihovo je gospodarstvo, koje se nalazi u Lepšiću kod Ivanić Grada, prvo upisano u Upisnik ekoloških proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Sjedište OPG-a je u Zagrebu, gdje Severovi imaju i pogon za preradu. Proizvode žitarice, povrće, voće, brašna, kaše, griz, zimnicu, med, kozji jogurt, ekojaja... Na farmi u Lepšiću drže koze, svinje, perad, konje, krave i pčelinje košnice. – Ne, nismo očekivali da ćemo pobijediti – kazao je Mario Sever nakon što je za stol za kojim je sjedio sa suprugom Ivkom, kćeri Viktorijom i bratom Markom donio ček na 30.000 kuna koji mu je uručio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

OPG | Autor : Goran Jakuš/Pixsell Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– Novac ću dati ženi – dodao je, na što je Severova nasmijana supruga samo odmahnula rukom ne skrivajući oduševljenje što su pobijedili.

"Zbilja sam iznenađena"

Veselo je bilo i za stolom obitelji Mužinić iz Križevčeca nadomak Svetom Ivanu Zelini. Ovi predstavnici Zagrebačke županije vlasnici su farme muznih krava pa proizvode mlijeko i meso. – Zbilja sam iznenađena – rekla je Ankica Mužinić, koja je iz ruku Stjepana Blaževića, zamjenika glavnog urednika Večernjeg lista i predsjednika žirija koji je i odlučio o pobjednicima, primila ček na 20.000 kuna.

Osmijeh nije silazio ni s lica Mirjane Biber iz Podturna. OPG predstavnika Međimurske županije osvojio je treće mjesto. – Lako ćemo potrošiti novac – kazala je Mirjana Biber. Njoj je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić predao ček na 10.000 kuna.

A prema glasovima čitatelja Večernjeg lista, najbolji OPG jest onaj iz Koprivničko-križevačke županije, vlasnik kojega je na papiru Dragutin Beštek. Njegov 21-godišnji unuk Alen, koji se kao tinejdžer preselio iz Zagreba k baki i djedi u Kuštane pokraj Svetog Ivana Žabno, uskoro će i formalno preuzeti farmu muznih krava na kojoj se proizvode mlijeko, meso i sir. Nagradu – godišnju pretplatu na Večernjak – Alenu Bešteku uručio je glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić. Nagrađeni su dobili i statuu, poklon-pakete Kraša te priznanja koja su uručena i svim ostalim nominiranim poljoprivrednicima. Svaku županiju te Grad Zagreb predstavljao je po jedan OPG.

OPG | Autor : Boris Ščitar/Večernji list Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Antun Josipović, vlasnik farme magaraca, koza i ovaca te proizvođač pršuta, sira, vina, likera, narancina..., na dodjelu nagrada u Goricu Lipničku u općinu Ribnik u Karlovačkoj županiji potegnuo je iz Kune na Pelješcu, Bariša Dejanović, koji s dvojicom braće kod Udbine uzgaja ličke buše, stigao je iz Gospića, proizvođačica sira Adela Jareš došla je iz Donjih Sređana kod Daruvara, Velimir Mratnić, čija obitelj sprema hib – pogaču od smokava – stigla je s otoka Visa, iz najekološkijeg mista u Hrvatskoj Nadina došao je vinar Šime Škaulj, a proizvođač ovčjeg sira iz mješine Mirko Validžić doputovao je iz Oklaja. “Slavonske boje” predstavljali su vlasnik farme muznih krava iz Kuševca kod Đakova Željko Čvek, uspješni voćar iz Kruševice kod Slavonskog Šamca Branko Branković, vlasnik najboljih strojeva koji “krstare” slavonskim njivama Ivica Malnar iz Bekteža kod Kutjeva te jedini koji je bio spriječen nazočiti svečanosti – Zdenko Perakić iz Bošnjaka, majstor za šunke, kuline, slaninu, kobasice...

Milanović iznevjerio

Među nominiranima bili su i proizvođač cvijeća Hrvoje Tomurad iz Globočeca kod Marije Bistrice, braća Dešković koji u Kostanjici u općini Grožnjan imaju seoski turizam na kojem prodaju svoja vina, maslinovo ulje, pršut, sir..., proizvođači ekološkog voća i povrća obitelj Veselić iz Novog Sela Palanječkog kod Siska te obitelj Ljubice Sabljak iz Rakovice, zatim obitelj Mrakovčić koja u Korniću na otoku Krku proizvodi ekoovčji sir i maslinovo ulje, čuvar sorte varaždinskog zelja Jurica Cafuk iz Domitrovca te Mario Rengel iz Velke Črešnjevice kod Pitomače, koji je nedavno kupio najskuplji kombajn u Hrvatskoj, vrijedan više od četiri milijuna kuna. Kiša nije omela ni župane, pročelnike Odjela za poljoprivredu, partnere projekta te estradnjake Miroslava Škoru i Tamburgere, Gazde, Singrlice i klapu Kaše da dođu na svečanost. Jedini koji nije došao, unatoč službenoj potvrdi da će biti drukčije, premijer je Zoran Milanović.

Marko Štefanac - Skulpturu za nagrađene izradio u antičkoj tehnici

Marko Štefanac, 25-godišnji specijalizirani staklopuhač iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, izvođač je skulpture, odnosno Večernjakove nagrade Zlata vrijedan – za najbolje obiteljsko gospodarstvo u Hrvatskoj.

– Riječ je o prikazu sjemena sa stabljikom i listovima. Baza skulpture je od mramora, a drugi je dio, odnosno stabljika, od kristala – rekao nam je Štefanac i opisao postupak izrade. Prvih pola sata kristal se modelira, a potom se hladi 18 sati. Užarena se masa obrađuje i oblikuje na temperaturi od 1200 do 700 stupnjeva, kada se struktura oblikuje i postaje čvrsta. Hlađenje počinje 480 stupnjeva i svaka tri sata temperatura se spušta, sve dok ne dosegne sobni temperaturu sljedećeg dana. Skulpture je od njemačkog kristala, a u samoj izradi koristili su se željezni oksidi za postizanje zelene boje. Sve se radilo u izvornoj antičkoj tehnici puhanja stakla – rekao nam je Marko Štefanac. (fš)

Adrian Gareth: Nagrada Tele2 skrojena je za potrebe poljoprivrednika

– Još jednom želim naglasiti da smo u Tele2 ponosni što smo bili dio projekta i natječaja Zlata vrijedan. Pomno smo pratili iz tjedna u tjedan prijavljene OPG-ove i iskreno smo oduševljeni raznovrsnošću i radom svih sudionika. Dobitnici naše nagrade, koja je skrojena upravo za njihove potrebe, uz bezbrižnu komunikaciju, moći će nastaviti svoj zahtjevan posao i mi ćemo se radovati svakom njihovu novom uspjehu. Čestitamo još jednom svim sudionicima i radujemo se nastavku ovog projekta. – rekao je Adrian Garrett, Komercijalni direktor Tele2 d.o.o..

  • sestrićna:

    jakovina apotekar i vizionar ...

  • uzor10:

    Kako to da Jakovina nije sebi dodijelio nagradu jer je on ugledni apotekar a k tome je još uzimao poticaj za svoj nikad obrađeni voćnjak ,vrhunski OPG-ovac.

  • Oger:

    Zasto u naslovu tako podrugljivo - "Glamur na seoski nacin" ? Sto si autorica umislja?