sjajni savjeti

Znate li da je u vrijeme blagdana najviše požara? Otkrivamo najčešće uzroke te kako izbjeći nezgodu

H&M Home
12.12.2022.
u 11:07

Većina nezgoda uzrokovana je problemima sa strujom (električnim problemima) vezanih za distribuciju rasvjete te izvorima topline radi neadekvatno postavljenih ukrasa i božićnog drvca (preblizu istima)

Vrijeme je u godini koje smo jedva dočekali – taj veo svečanosti, tradicije i trenuci provedeni s najbližima rijetko tko ne obilježava na sebi, najdraže načine.

Ali svo to blagdansko vrijeme obiteljskih svečanosti, veselja, pomalo i euforije – užurbana priroda praznika gdje uvijek izgleda da je vremena premalo za sve što želimo obavit i sa kim želimo provesti vrijeme  - može rezultirati trenutkom nepažnje i tada se pretvoriti i u potencijalnu opasnost za naše domove.

I dok vatrogasci uoči blagdana upućuju upozorenja od povećane opasnosti od požara i apeliraju na odgovorno korištenje božićnih dekoracija te odgovorno odlaganje pepela (žar pepela predstavlja opasnost čak 24 sata nakon odlaganja) na nama je da se držimo nekih pravila da izbjegnemo opasnost te uz manje prilagodbe bezbrižno uživamo u ovo najljepše doba godine.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija

Većina nezgoda uzrokovana je problemima sa strujom (električnim problemima) vezanih za distribuciju rasvjete te izvorima topline radi neadekvatno postavljenih ukrasa i božićnog drvca (preblizu istima). Uključivanje previše električnih uređaja (u ovom slučaju, blagdanske rasvjete npr.) u jednu utičnicu može dovesti do pregrijavanja iste stoga pazite da svoje utičnice nikako ne preopteretite jer pregrijavanje može oštetiti električni sustav pa i , u nekim slučajevima, izazvati požar. Produžne kablove preporučljivo je koristiti smo kada je to potrebno. Kablove nije poželjno (iako je primamljivo) „skrivati“ ili provlačiti ispod tepiha jer ukoliko postoji bilo kakvo oštećenje toplina se nema kamo „raspršiti“ što predstavlja opasnost.

 

Ukoliko nabavljate „živo“ stablo rizik od opasnosti se povećava ako ga ne zalijevate i ono se osuši i treba imati na umu da takvo stablo ne bi trebalo držati u kući dulje od dva tjedna (posebice ako je rezano).  Božićna drvca ( bilo živa ili umjetna) uvijek je dobro držati što dalje od izvora topline (radijatora i kamina), od pepela i dima cigarete te svijeća.

Kuhanje možda i predstavlja najveći rizik od požara, božićni ukrasi mogu izazvati jednako toliko štete. Čak ako i niste od onih koji vole ili planiraju puno ukrašavanja već naginjete minimalističkom stilu, vaš je dom jednako izložen opasnosti kao i svaki drugi iako ste u „prednosti“ jer je čak i poželjno ukrase prorijediti ukoliko pripadate onima koji ih pak vole u velikim količinama. Bolje ih je postavljati ne preblizu bilo kakvog izvora topline ili vatre ( svijeće, kamin i sl.)

Foto: Promo fotografije

Nikako ne koristite neispravnu božićnu rasvjetu  – prije ukrašavanja preporučljivo je dobro provjeriti lampice ( jesu li žice „pohabane“, im li izolacijskih „rupa“ ili su adapteri oštećeni) te koristiti samo onu namijenjenu za upotrebu u unutarnjem prostoru. Kad se lampice jednom upale preporučljivo je povremeno provjeriti žice jesu li tople na dodir.  Pokvarena svjetla bolje je zamijeniti novima (izbor je doista velik) nego ih popravljati. Svakako je poželjno, ako ne i nužno, prije lijeganja na spavanje ili izlaska iz kuće isključiti sve lampice.

1/8

Svijeće su neizostavan ukras i simbolika blagdana i ne postoji pretjerivanje u korištenju istih, no isto tako neispravnim postavljanjem i upotrebom mogu biti i opasne. Kao ukras na boru nisu nikako poželjne (kao niti prskalice) i svakako ih je dobro postaviti bar desetak centimetara od bilo čega što može gorjeti – postavljanje u čvrste svijećnjake, na čvrstu podlogu ili u posude (vaze) od stakla ( što je i estetski vrlo efektno i može se vrlo lijepo kombinirati ) svakako umanjuje bilo kakvu opasnost.  Važno je izbjegavati upaljene svijeće na mjestima gdje se može lako zaspati (posebice spavaća soba) iako je teško odoljeti ugođaju koji stvaraju ili ih pak ostaviti bez nadzora.

Samo malo pažnje i minimalnih prilagodbi dom vam može bit lijep, a povrh svega i siguran. Neka vam blagdani budu sretni i bezbrižni.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije