riječ stručnjaka

Ako u interijeru želite prirodni kamen pazite na ovih pet ključnih stvari

vila sailors betina otok murter kamena kuća
First Class Croatia
11.12.2022.
u 07:00

Osim svojih kvaliteta, kamen ima i nedostatke, a to su visoka cijena i zahtjevna obrada

Kamen se oduvijek koristio za gradnju zbog ljepote i trajnosti, a i u interijeru je našao svoje mjesto. Granit, mramor, travertin, vapnenac... zbog raznolikosti strukture i boje, kamen je omiljeni materijal za uređenje interijera. Kao i svi prirodni materijali, i kamen je danas ponovno tražen materijali te se često koristi kako u modernim tako u stilskim i rustikalnim stilovima uređenja. No, osim svojih kvaliteta, kamen ima i nedostatke, a to su visoka cijena i zahtjevna obrada.

Foto: Promo fotografije

Vizualno obogaćuje prostor i naglašava stil uređenja Univerzalan materijal Kamen je univerzalni materijal koji zadovoljava različite ukuse i želje. U interijeru se kamen se najčešće koristi kao podna i zidna obloga, a nerijetko i kao radna ploha u kuhinji te za kamin. Podne obloge od kamena trajne su i estetski privlačne, a nude kvalitetu koju ne može nadomjestiti nijedan drugi materijal.

Foto: First Class Croatia

Kamen u interijeru doprinosi vizualnom dojmu i stilu uređenja, koji može biti moderan, minimalistički ili pak raskošan, stilski. Konačna obrada kao i način primjene kamena ovisit će o vašem ukusu, primjeni i financijskim mogućnostima. Prije nego što odaberemo kamen, trebamo znati što njime želimo dočarati. Na konačni estetski dojam u interijeru utjecat će vrsta kamena, način njegove ugradnje te veličina i funkcija elemenata na koje ga polažemo.

vila sailors betina otok murter kamena kuća
1/8

U novije vrijeme, primjenom tehnologije nastao je umjetni kamen stvoren od cementa, kvarcnog pijeska, boja i laganih agregata. Umjetni kamen također može izgledati impresivno ako ga dobro uskladimo s određenim stilom interijera. Prednost je umjetnog kamena to što je lagan i jeftiniji te ga možemo dobiti u svim bojama, oblicima i teksturama. S druge strane, nedostaci umjetnog kamena su kratkotrajnost i lomljivost.Ljepota kamena posebno će doći do izražaja u kombinaciji s drugim prirodnim materijalima. Kamen kao hladan materijal odlično se slaže s toplim drvom te će u ovoj kombinaciji dodatno oplemeniti svaki interijer.

Foto: First Class Croatia

Nedostaci kamena visoka su cijena i zahtjevna obrada Prirodni izgled Bez obzira koja je njegova funkcija u interijeru, bilo kao podna ili zidna obloga, pravilnim održavanjem i brigom očuvat ćemo ljepotu kamena dugi niz godina. Iako mnogi izbjegavaju kamen zbog njegovih hladnih svojstava, oni koji ga vole biraju ga zbog prirodnog izgleda i čvrstoće.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Budite pažljivi pri odabiru nepravilnih oblika kamena za zidnu oblogu. Ovakav izbor zahtijeva da ostali elementi u interijeru budu jednostavni, bez suvišnih dekoracija.

  2. Ako birate umjetni kamen za oblaganje kamina, imajte na umu da otvoreni plamen vatre bude udaljen od njega barem 50 cm. Površine od umjetnog kamena čistite mekanom spužvom ili brusnim papirom i nemojte koristiti agresivna sredstva za čišćenje.

3. Uređujete li moderan, minimalistički interijer ravnih linija i bez uporabe boja, najbolji izbor dekorativnog kamena za oblaganje zida bit će onaj široke strukture kako bi se unijela dinamika u prostor.

4. Želite li prostor obložen kamenom dodatno oplemeniti, kombinirajte ga s drvom. Izgledat će efektno i oku ugodno.

5. Održavanje prirodnog kamena u interijeru ovisi ponajprije o njegovoj vrsti. Zato potražite savjet stručnjaka kako ne biste agresivnim sredstvima za čišćenje uništili njegovu ljepotu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije