blagdanska idila

Ne možemo zamisliti ljepše mjesto za dočekati Božić. Ova drvena kuća u Starom Lazu je savršena!

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/21
25.12.2023.
u 07:00

Kod interijera nam je bilo važno stvoriti bojama i teksturom osjećaj topline doma te stvoriti opuštajuću atmosferu. Stoga smo inspiraciju tražili u skandinavskom stilu uređenja čije su odlike jednostavnost i neutralne boje - kažu vlasnici

Ono što je prije pedesetak godina Zagrepčanima bila kvarnerska rivijera – gotovo pa novo predgrađe Zagreba – posljednjih je godina Gorski kotar. Na idealnoj poziciji, sat vremena vožnje od grada, dvadesetak minuta od mora, ovaj dio Hrvatske nudi mir, tišinu, netaknutu prirodu... ukratko sve ono što je potrebno za bijeg od užurbane svakodnevice.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ne čudi stoga da je u ovom kraju posljednjih godina niknulo “more” novih kuća za odmor. No kuća u koju vas vodimo, Villa Unelma, ima jednu posve drugačiju priču. Zapravo, riječ je o vrlo romantičnoj priči koja svoje korijene vuče gotovo dvadeset godina unazad kada su vlasnici, mladi zagrebački bračni par, bili još cura i dečko. Tada su maštali o drvenoj kućici u cvijeću, daleko od svjetla velegrada.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Danas im je taj san ostvaren iako nije riječ o kućici, već o “ozbiljnoj” kući. Drvena kuća Honka pokazala im se kao idealan izbor, ali nisu se odlučili za tipsku kuću, već su zatražili “custom made” kuću koja zadovoljava sve njihove potrebe.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Kuća ima površinu 200 četvornih metara i tlocrt kojim je maksimalno iskorišten svaki centimetar prostora. Iako je ova kuća u Starom Lazu lijepa u svako doba godine, posebno čarobna je u blagdansko doba kada vatrica u kaminu i okićeno drvce nude doslovno filmsku kulisu.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Valja spomenuti da kuću okružuje borova šuma i veliko dvorište na kojem su i sunčalište i jacuzzi. Sama kuća ima veliko prizemlje otvorenog tipa s velikim dnevnim boravkom kojim dominira kamin te blagovaonicom i kuhinjom s otokom koja je idealna za obiteljski doručak. Velike staklene stijene na pročelju kuće vode iz dnevnog boravka na raskošni natkriveni trijem koji je tijekom ljetnih mjeseci vlasnicima drugi dnevni boravak.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

U prizemlju se našlo mjesta i za glavnu spavaću sobu te za raskošno uređenju kupaonicu sa saunom. Na katu je glavna zvijezda galerija koja je ujedno i igraonica za mališane (vlasnici imaju troje djece) s koje puca predivan pogled na dnevnu zonu i raskošne lustere koji se spuštaju sa stropa. Tu su još i dvije spavaonice te kupaonica.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ako se držimo one stare “nomen est omen” ona definitivno vrijedi u slučaju ove kuće jer njezino ime Unelma na finskom jeziku znači – ostvarenje sna, a ova kuća za vlasnike je, a i za sve koji je posjete, upravo to.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

– Svaki put nas nanovo iznenadi taj trenutačni osjećaj smirenosti i radosti koja nas obuzme kada dolazimo u kuću. Ta povezanost s prirodom, zelenilo, mirisi i zvukovi šume stvaraju ozračje u kojem je lako odvojiti se od užurbane svakodnevice – ističu vlasnici te dodaju:

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

– Kad smo maštali o svojoj kući, uvijek smo zamišljali drvenu kuću. Osim što nam je važna atmosfera koju drvo stvara, bilo nam je važno da kuća bude kvalitetna. Odlučili smo se za lamelirane drvene trupce koji nam estetikom bolje odgovaraju. Izbor je pao na Honku koja ima dugu tradiciju izgradnje drvenih kuća te iskustvo gradnje u različitim podnebljima po čitavom svijetu – kažu.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ističu kako je gradnja ovog projekta bila vrlo kompleksno i sveobuhvatno iskustvo, koje je uključivalo brojne izazove. Ono što se pokazalo velikom prednošću jest to da su u lokalnoj zajednici tražili podizvođače radova, koji su aktivno surađivali s Honkinim timom. Time su stekli i nova poznanstva i prijateljstva te se dodatno povezali s lokalnom zajednicom.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ono što njihovu kuću čini posebnom upravo je šuma koja štiti od vjetra, ali i od pogleda. Za lijepog vremena gosti (odnedavno vlasnici kuću povremeno i iznajmljuju) najradije borave na prostranoj terasi ili okupljeni oko modernog ambijentalnog roštilja na drva uz koji mogu pripremati obrok.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Za opuštajuće trenutke na raspolaganju su ljuljačke na terasi ili viseća ležaljka u ugodnoj hladovini. U Gorskom kotaru njeguje se ljubav prema boćanju pa je na zemljištu uređeno i boćalište. Vidljivi drveni trupci istaknuti s unutarnje strane vanjskih zidova i krovišta, svojom umirujućom bojom i mirisom pružaju topao i ugodan ambijent, a pritom karakteristično veliki otvori na kući Honka stvaraju obilje svjetla i zelenih tonova šumskog krajolika, unoseći ljepotu prirode u unutrašnjost objekta.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Minimalistički pristup opremanju interijera u ovom slučaju je odličan izbor, koji ostavlja prostor za daljnju prilagodbu željama posjetitelja.

– Kod interijera nam je bilo važno stvoriti bojama i teksturom osjećaj topline doma te stvoriti opuštajuću atmosferu. Stoga smo inspiraciju tražili u skandinavskom stilu uređenja čije su odlike jednostavnost i neutralne boje – ističu te zaključuju:

– Misao vodilja pri izgradnji ove kuće bila je stvoriti drugi dom za našu obitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije