JEDNOSTAVNO i EFEKTNO

Napravite sami eko božićne dekoracije od suhe naranče

sušene naranče božićni vijenac
Foto: Thinkstock
1/4
04.12.2023.
u 06:00

Citrusi - naranče, grejp, limuni i limete sušenjem postaju zanimljivi mirisni ukrasi za bor, aranžman, adventski vijenac... Njima možete ukrasiti i blagdanski stol i poklone

Osim za jelo, naranču možemo upotrebljavati za mnoge druge stvari – primjerice, njezina sušena kora poslužit će kao dobra potpala drva, za izradu mirisnih kugli koje stavljamo u ormare ili u prostor, za potpuri od sušenog voća i bilja...

Neki s narančama rješavaju problem s mačkama – tako ih tjeraju iz svoga dvorišta. Korica naranče pomiješa se sa zrnima kave te stavi na mjesta preko kojih mačka prolazi, naročito ona na kojima uriniranjem znaju 'obilježavati' terirorij. Ta 'mirisna' kombinacija samo će odbiti mačke da vam se motaju oko ulaznih vrata ili po cvijetnjaku.

Foto: pixabay

U vrijeme božićnih blagdana naranča, kao i ostali citrusi – limuni, grejp ili limete se često upotrebljava i kao dekorativni element za adventske vijence i aranžmane. Njima možete ukrasiti i božićno drvce i poklone te blagdanski stol. Takve dekoracije nije teško napraviti, a osim što su efektne i djeluju vrlo prirodno (neki ih zovu i eko ukrasima), unijet će dašak svježine i divnih mirisa u interijer.

Ukrase od sušenih naranči možete napraviti i sami kod kuće, a izrada je vrlo jednostavna. Te dekoracije možete sačuvati i iza iduće blagdane, jer će ostati nepromijenjeni. Postupak izrade isti je za sve citruse.

Foto: pixabay

1. Naranču ili neki drugi citrus narežite oštrim nožem na ploške debljine oko 5 milimetara. Ako želite da budu efektnije odnosno prozirnije, režite ih na tanje kriške.

2. Poredajte ih na papairnati ubrus sa se upije vlaga te zatim na pleh koji ste obložili aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko tri sata na temperaturi od 100 stupnjeva.

3. Tijekom pečenja kriške naranče okrenite nekoliko puta, kako bi se jednako ispekle odnosno osušile s obje strane i kako im se kora ne bi izvitoperila.

4. Ako vam se ne žuri, tada kriške naranče možete sušiti i na sporiji način tako da ih stavite na radijator ili peć te tako držite nekoliko dana, povremeno ih okrećući.

5. Nakon pečenja možete ih posuti šljokicama ili premazati ljepilom, kako bi dobile sjaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije