čist i zdrav dom

Kako se jednom zauvijek učinkovito riješiti vlage i plijesni

vlaga
Thinkstock
06.01.2021.
u 07:00

Vlaga, osim što ružno izgleda i ostavlja za sobom grozan miris, može oštetiti odjeću i namještaj, ali i izazvati zdravstvene probleme poput astme. Zato je, ako primijetite znakove vlage, najbolje što je prije otkriti uzroke ove pojave

U zimskim mjesecima, kad su dani kraći i hladniji, možda ćete zateći neželjenog posjetitelja kako vas vreba u domu. Nažalost, govorimo o vlagi. Vlaga ne diskriminira. Može se dogoditi u bilo kojem domu, od zapuštene garsonjere do raskošne vile. Vlaga, osim što ružno izgleda i ostavlja za sobom grozan miris, može oštetiti odjeću i namještaj, ali i izazvati zdravstvene probleme poput astme. Zato je, ako primijetite znakove vlage, najbolje što je prije otkriti uzroke ove pojave. Stoga smo objedinili sve savjete i trikove koji će vam trebati da biste se uspješno riješili vlage.

Foto: pixabay

Za početak, ključno je znati detektirati vlagu, a ovo su najčešći znakovi:

1. Neugodan miris - Vlažna soba ima pljesniv, prepoznatljiv miris. Čim otvorite vrata, nećete moći pogriješiti.

2. Zidne mrlje - Tamne oznake na zidu otkrivaju vlagu u domu. Vlaga se također može manifestirati kao izbljedjela žbuka, uzrokovana vlagom u zidu.

3. Podizanje ili ljuštenje tapeta - Ako ustanovite da se pozadina uvija od zida, to je vjerojatno uzrokovano unutarnjom vlagom.

Foto: pixabay

4. Hladni zidovi - Ako su vam unutarnji zidovi hladni na dodir, to bi mogao biti znak stvaranja vlage. Unutarnji zidovi trebaju biti topli i suhi na dodir ako u njima nema vlage.

5. Pretjerana kondenzacija na prozorima - Kondenzacija oko prozora česta je zimi. Međutim, pretjerana količina koja se čini da nikada nije bistra znak je da biste se mogli boriti s vlagom.

vlaga
1/10

U najjednostavnijem obliku vlaga nastaje kondenzacijom. Kako temperatura pada, kondenzacija raste, stvarajući vlagu na prozorima svako jutro što će na kraju uzrokovati plijesan i vlagu. Ali to nije jedini uzrok vlage. Rastuća vlaga koja izlazi iz tla obično je uzrokovana oštećenom vlažnom zaštitnom stazom ili uopće nema vlažne zaštitne staze. Ili može doći do prodiranja vode izvana zbog nedostajućeg krovnog crijepa, propusnog okvira prozora ili začepljenog žlijeba.

Foto: Dom i vrt

Kakvu vlagu vi imate?

Srećom vlagu je lako prepoznati. Morat ćete započeti s pronalaženjem uzroka kako biste ga točno riješili. Npr., vlažna mrlja na zidu oko ložišta sugerira curenje iz dimnjaka, mokra mrlja na vrhu zida može ukazivati ​​na curenje oluka, a vlaga u blizini prozora može značiti oštećeni žljeb i kapanje ispod prozorske daske. Važno je utvrditi koja je vrsta vlage u pitanju kako bi se spriječile daljnje štete.

Postoje tri osnovne vrste vlage:

1. Najčešći oblik vlage nastaje kondenzacijom, a često je uzrokovan lošim grijanjem i ventilacijom. To se događa kada aktivnosti poput kuhanja povisuju razinu vlage u zgradi. Ovaj se zrak kondenzira na hladnim površinama, poput prozora i zidova. Tekuća voda na prozorima najočitiji je signal kondenzacije i može dovesti do prljanja zavjesa, propadanja prozorskih okvira ili promjene boje na zidovima i tapetama.

Foto: pixabay

2. Rastuća vlaga Tu je riječ o vodi koja ulazi u strukturu iz zemlje. Simptomi uključuju propadajuće lajsne i podove, umrljanu žbuku i ljuštenje boja i tapeta.

3. Prodiruća vlaga Ovo se odnosi na vodu koja ulazi u zgradu izvana i kreće se kroz zidove, često stvarajući mrlje ili rast plijesni na određenoj udaljenosti od curenja. Uzroci su kvarovi u oluku i cijevima, neispravne oplate i pukotine u žbuki.

Kako se riješiti kondenzacije?

Kao i u svemu, i tu je prevencija lakši izbor nego sama borba s vlagom. Jednom kad vlaga krene, ponekad može biti teško riješiti probleme koje uzrokuje, poput rasta plijesni i strukturnih oštećenja. Evo nekoliko brzih i jednostavnih lijekova za sprečavanje i protjerivanje vlage.

1. Obrišite prozore i pragove svako jutro Uklonite kondenzaciju čim je vidite jer će to spriječiti nakupljanje plijesni. Upotrijebite kuhinjsku krpu, brisač ili usisivač. Moglo bi vam pomoći povremeno brisanje zidova i okvira prozora fungicidnim sredstvom. Ako uklanjate plijesan uzrokovanu kondenzacijom, obrišete je krpom umočenom u sapunicu. Kada završite, suhom krpom uklonite svu vlagu i bacite obje krpe. Savjetuje se da ne četkate plijesan, jer to može osloboditi spore plijesni 

2. Sanirajte paru od kuhanja Tijekom kuhanja uvijek pokrijte posude i lonce. To neće spriječiti samo izlazak pare, već i uštedu energije. Tijekom kuhanja možete zatvoriti i kuhinjska vrata kako biste zaustavili odlazak pare u druge dijelove kuće. Poboljšanje sustava grijanja i ventilacije učinit će dug put do rješenja problema kondenzacije. Instalirajte ventilatore u kuhinji kako biste smanjili vlagu. Moćne nape možete kupiti po povoljnim cijenama, pa ovo može biti izuzetno isplativo dugoročno rješenje.

vlaga
1/11

3. Riješite se vlage u kupaonici Tuširanje ili kupanje može proizvesti puno pare i vlage. Da ne biste uzrokovali kondenzaciju u ostatku kuće, držite vrata kupaonice zatvorena i otvorite prozor kupaonice prilikom tuširanja. U samoj kupaonici obavezno postavite ventilator.To je još važnije ako nemate prozor u kupaonici.

4. Ventilacija Provjetravanje doma može biti lako poput otvaranja prozora najmanje 15 minuta svako jutro. Ako imate prozore koji se mogu zaključati u malo otvorenom položaju, tim bolje. Ako imate problema s kondenzacijom u određenoj sobi, razmislite o ugradnji zračnih opeka. To su cigle s puno sitnih rupa na njima i mogu se dodati vanjskim zidovima, omogućujući zraku da prolazi ispod spuštenog drvenog poda. Dugoročno će spriječiti vlagu da oštete podne daske.

5. Neka vam kuća bude topla Da biste tijekom hladnijih mjeseci zadržali vlagu u zraku, pokušajte održavati svoj dom na stabilnoj toploj temperaturi. Vlaga se događa kada topli zrak udari u hladne zidove, pa zato kuću držite toplom da se površine ne ohlade dkako se ne bi stvorila kondenzacija. 

Foto: pixabay

6. Izolirajte Dobra izolacija je jednako važna, pogotovo ako imate hladne točke na zidovima na kojima se stvara kondenzacija. Zidne šupljine i potkrovlje treba posebno pažljivo izolirati.

7. Kupite odvlaživač zraka Smanjit će razinu vlage u zraku, usisavajući zrak iz prostorije na jednom kraju, uklanjajući vlagu, a zatim ga ponovno upuhujući u sobu, dodajući toplinu u procesu

8. Ne vješajte odjeću da se osuši unutra Ako je moguće, pokušajte objesiti odjeću van da se osuši - čak i zimi.  Ako imate prostora, pobrinite se za ulaganje u sušilicu rublja koja će vam pomoći zadržati paru i vlagu prilikom sušenja odjeće. Ako morate ostaviti odjeću da se suši unutra, u blizini postavite odvlaživač zraka kako bi usisao višak vlage.

 

 

 

 

 

 

Komentara 1

VI
Vito
10:41 06.01.2021.

Kako??? Srušiti staru kuću i preko ljeta po najvećoj vručini izgraditi novu. Svu staru odjeću koja smrdi po vlazi baciti i kupiti najnoviju. U suprotnom slijedeće zime vlaga će ponovo prevladati. Pore plijesni su skoro pa neuništive, tako da borba protiv takve vrste vblage je dugotrajna. Pogovoto u Hrvatskoj gdje država ne dopušta normalan razvoj i život po mjeri čovjeka, a ne političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije