hitovi godine

Donosimo 10 ključnih trendova za uređenje doma koji će trajati!

05.01.2021.
u 07:00

Budite hrabri i odvažni, napravite vidljivu promjenu u svom životom prostoru! Pomiješajte sivu i žutu, dodajte prstohvat ljubičaste, konačno recite ‘da’ floralnoj tapeti ili pak prigrlite japandi – stil koji ima namjeru dominirati godinama

Godina koja je za nama, zbog svih situacija koje su nas pogodile, ostavlja gorak okus u ustima. No ima li boljeg načina nego u novoj 2021. optimistično krenuti dalje? Kad govorimo o uređenju interijera upravo je optimizam glavna premisa oko koje su se izgradili trendovi. Pantone je to pokazao izborom boje, točnije boja, za 2021.

Foto: Zara Home

Riječ je o spoju sive i žute, a poruka koju nedvosmisleno šalju pogled je u vedriju, veseliju i sretniju godinu. Drugi trend koji širi dobre vibracije povratak je floralnih motiva, kako u namještaju tako i na zidovima. O da, jaki uzorci vraćaju se u velikom stilu. One sklonije minimalizmu veselit će pak činjenica da je stil koji ćemo obožavati u ovoj godini – japandi – zauzeo tron i ne namjerava ga tako skoro prepustiti. Riječ je o hibridu skandinavskog i japanskog stila uređenja koji nudi najbolje od oba svijeta – svakako ga vrijedi imati na radaru. Kad pak govorimo o bojama, uz spomenute sivu i žutu, sramežljivo se u interijere vraća i ljubičasta, ali u obliku zanimljivih detalja. Većini dizajnera u fokusu je pak stol kao centralno mjesto okupljanja, a u 2021. svi prednost daju prirodnim materijalima.

Foto: Zara Home

Funkcionalnost ispred ukrasa

Vrijeme pretjerivanja i pretrpavanja prostora brojnim detaljima konačno odlazi u povijest. Dizajnerska filozofija poziva na dodatke koji daju prednost funkciji ispred ukrasa. Razmislite o neglaziranom keramičkom posuđu, vazama i nekoliko knjiga.Nije ovdje riječ o minimalizmu nego o svrsi. Dizajneri pokušavaju svakom svom proizvodu dati funkciju ili više njih, da nije riječ samo o ukrasnom, već i funkcionalnom predmetu koji vam zaista treba u domu jer uz to što dobro izgleda ima i uporabnu vrijednost.

Foto: Zara Home

Zaljubite se u japandi

Japandi stil glavni je trend u u uređenju interijera, a riječ je o hibridu japanske i skandinavske estetike. Izgled je minimalan, funkcionalan, topao i smirujući, s dodirima wabi-sabi očarane nesavršenosti. Minimalizam je bitan za sobu uređenu u japandi stilu. Srećom, put do zen-ispunjene unutrašnjosti ne zahtijeva da prodate svu svoju imovinu. Utvrdite slobodne podne prostore, bez nereda. Odaberite namještaj s pomaknutim linijama i klonite se dizajna s puno ukrasa – što čišće, to bolje.

1/10

Drvo je uvijek in

Prirodna toplina drva ključna je za stvaranje ugodne i tople atmosfere u prostoru. Ugradite je u svoj dom ključnim namještajem. Zidovi obloženi drvom jedna su od značajki ovog stila. Svakako dodajte mnogo sobnih biljaka, po mogućnosti u loncima od terakote.

Pronađite svoj uzorak

Uz floralne detalje koji su, bez premca, jedan od hitova u uređenju interijera za ovu godinu, ponovno su se vratili i apstraktni uzorci. Ovaj put dolaze u pomalo neočekivanim kombinacijama boja – ima tu i oni posve kričavih, ali za stvaranje ugodne i tople atmosfere igrajte na sigurno – birajte neutralne tonove koji će uzorcima dopustiti da budu u prvom planu!

Velika površina

Iskoristite zidove – to su goleme površine u vašem domu koje prečesto zjape prazne. Uz samo malo truda možete prostoru dati posve nov izgled uređenjem zida. Kao jedan od trendova koji su se iskristalizirali za 2021. zidne su galerije. Riječ je o kombinaciji slika, postera, fotografija, a cilj je grupirati ih nekom logikom na jedan zid. Da bi vam galerija uspjela, ključno je kombinirati različite dimenzije i boje okvira. Prije postavljanja na zid sve dobro izmjerite i odredite poziciju svakom djelu.

Foto: Zara Home

Moć rasvjete

Nije tajna da rasvjeta, prije svega sekundarna i ambijentalna, ima presudnu ulogu u stvaranju atmosfere u nekom prostoru. Kako smo rekli da je optimizam glavna nit vodilja za 2021., ne čudi da su većini dizajnera u fokusu upravo lampe. Od raskošnih lustera do dizajnerski pročišćenih podnih lampi. Izbor je velik, nađite savršen komad za svoj stil uređenja.

Dodajte malo ljubičaste

Kad pak govorimo o bojama, uz spomenute sivu i žutu, sramežljivo se u interijere vraća i ljubičasta, ali u obliku zanimljivih detalja.

Foto: BoConcept

Spajajte nespojivo

Zaboravite na uniformirane blagovaonske setove – ove godine hit je spajanje dijametralno suprotnih stolova i stolaca. Kao kontrast drvenom stolu nabavite stolce u boji, može čak svaki biti druge boje, birajte zanimljive tekstile i aranžmane. Pazite samo da stol ne bude zatrpan!

Miksanje stilova

Osim što je zabavno stvarati svoju stilsku priču, miksanje stilova dat će vrlo efektan rezultat u prostoru i razbiti blaziranost. Nemojte se bojati kombiniranja različitih boja i uzoraka, samo imajte mjeru!

Foto: H&M Home

Mir u spavaonici

Spavaća soba, kao pravo utočište, treba odisati smirujućom i opuštajućom atmosferom. To ćete postići odabirom minimalističkog, čak pomalo i asketskog namješataja s naglaskom na prirodnim materijalima. Birajte posteljinu od najfinijeg pamuka, detalje svedite na minimum, a ako je ikako moguće, iz spavaće sobe izbacite električne uređaje. Da, mislimo i na mobitel i na TV!

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije