LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Uz ovih 7 savjeta vaše će sobno bilje preživjeti zimu!

Tijekom zime treba kontrolirati vlažnost supstrata i vlažnost zraka. Prihrana biljke priprema je za fazu mirovanja
04. siječnja 2021. u 12:50 0 komentara 2573 prikaza
Foto: shutterstock

Sobno bilje s odlaskom zime obično počinje pokazivati svoje “boljke”. Što i ne začuđuje s obzirom na to da zimu takve biljke provedu na, za njih, previsokim temperaturama i s premalo zraka i svjetla. Dakako, zimi često griješimo misleći da bilje ne treba vodu pa često uvenu zbog premalo zalijevanja ili počnu trunuti zbog prevelike količine vode.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Sve to ovisi o specifičnoj biljnoj vrsti i bilo bi dobro, ako ste uzgajivač početnik, educirati se o uvjetima koje biljka koju ste nabavili da vam uljepša prostor voli. Fikus je, primjerice, jedna od najzastupljenijih biljaka u našim domovima, no zimi ovoj biljci često otpadaju listovi. Razlog tome je premalo svjetla. Na zimske uvjete posebno su osjetljivi fikusi prošaranog lišća.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Begonija, još jedna od omiljenih sobnih biljaka također ne voli tamna mjesta, a pupovi će joj otpadati i ako je često premještate. Dracena je pak biljka koju mnogi biraju zato što je prilično otporna, međutim, ona najčešće ugiba zimi, i to zbog previše zalijevanja. Zbog zanimljiva lišća i neodoljiva cvjeta vjeran je sustanar u mnogim domovima i afrička ljubičica, no s njom jednostavno morate znati. Mora je se uvijek zalijevati u tanjurić, nikada odozgo, a nakon 30 minuta promijenite joj podmetač jer, uzme li previše vode, korijen joj počne trunuti. Ako primijetite da se počela “gasiti”, stavite u podložak šljunak i pustite je da se isuši. Ova biljka voli puno svjetla, ali nikako ne direktnog. Živite li u stanu i imate li jelu u tegli, pripremite se na pojačano opadanje iglica. Razlog tome su suh zrak i suh kompost. Obvezno je prihranjujte i pokušajte prostoriju u kojoj je biljka što češće provjetravati.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Pametno birajte hranjiva

Pri izboru hranjiva potrebno je voditi računa da je koncentracija dušika manja i udio mikroelemenata te fosfora i kalija veći. Na taj se način biljku fiziološki priprema za zimu. Ovisno o vrsti biljaka koje uzgajamo preporučljivo je za prihranu koristiti organska folijarna gnojiva na bazi organske tvari, ekstrakta algi i aminokiselina.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Osigurajte dovoljno svjetla

Postoji i mali trik kojim se može provjeriti je li biljci pretamno. Dovoljno je postaviti ruku tridesetak centimetara iznad biljke pa, ako ne primijetite sjenu, biljci je pretamno. U tom slučaju, obavezno je premjestite na svjetlije mjesto, ali pazite da nije izloženo propuhu. Upravo je propuh najveći neprijatelj sobnom bilju u hladnom razdoblju.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Povećajte vlažnost zraka

U grijanim prostorima u većini slučajeva zrak je suh, dakle vlažnost ispod 50 posto, što nepovoljno djeluje na biljke. Bilo bi poželjno nabaviti vlagomjer te na taj način kontrolirati vlažnost zraka. Najlakša metoda je prskanje biljka po lišću. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tijekom godine.

Dozirajte vodu

Valja voditi brigu i o zalijevanju, a od izuzetne je važnosti da zalijevanje doziramo. Moramo uzeti u obzir da su biljke izložene manjoj količini sunca, a kako su biljke u laganoj fazi mirovanja, proces fotosinteze je manje intenzivan stoga je potrebno smanjiti količinu vode u odnosu na zalijevanje tijekom ljeta.

1 / 10
Tapete nove generacije vjerno imitiraju uzorke iz prirode, lako se postavljaju i, što je možda i važnije, lako se skidaju! Ove koje je stilizirala Ankica Juričević možete naći u Emmezeti Jankomir

Grupirajte ih pažljivo

Obavezno vodite računa o količini biljaka koje držite u prostorima gdje boravite ili spavate zbog procesa disimilacije tijekom noći. Većina ljudi pretjera s količinom biljaka u malom prostoru, a to može biti kontraproduktivno. U spavaćoj sobi je bolje ne držati biljke.

Prilagodba na nove uvjete

Promjena temperature vani i godišnjeg doba jače utječu na pojedine biljke. Primjerice, neke biljke znaju reagirati odbacivanjem lišća ili lišće jednostavno žuti. U takvim slučajevima potrebno je eliminirati pojavu štetnika i biljki prepustiti da odradi proces prilagodbe.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Zaštitite ih

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Kupujte li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite, primjerice, umatanjem u papir. Većinu biljaka nije dobro presađivati u zimsko doba.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

luksuzno U ovom zagrebačkom stanu glavna zvijezda je parket rađen po mjeri editorijal Floralni detalji vratili su se u velikom stilu, otkrivamo kako ih kombinirati u dnevnoj sobi tržište nekretnina Prva boutique agencija za nekretnine u Zagrebu – specijalizirana za super odnos s klijentima

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.