TRIKOVI ZA UŠTEDU

Za manje račune: razvrstavajte otpad, uložite u štedljive žarulje i slavine...

kuhinja
Foto: Lesnina
1/5
20.10.2014.
u 10:59

Nakon što u kućanstvo uvedete štedni režim, ključno je dva mjeseca voditi evidenciju troškova te uspoređivati nove račune sa starima

U vrijeme kada troškovi života nemilice rastu, svaka kuna koja se može uštedjeti i više je nego dobro došla. Osim na grijanju, koje je tijekom zimskih mjeseci najveća stavka kućnog proračuna, štedjeti možete i na električnoj energiji, vodi i otpadu. Štedljive slavine, koje u prosjeku štede i do 40 posto manje vode, u nekim tvrtkama koje ih proizvode, primjerice Hansgroheu, Groheu, Ikei... danas su standard. Nisu puno skuplje od klasičnih slavina, a ugradite li ih u cijelu kuću, znatno ćete uštedjeti na potrošnji vode u kućanstvu.

Štedne žarulje, koje su danas zahvaljujući direktivi Europske unije i obveza, znatno štede potrošnju električne energije i traju puno dulje od klasičnih žarulja. Sve je više i štedljivih uređaja, od kojih većinu koristimo u kuhinji. Tako postoje štedljive perilice posuđa, štedljive pećnice, štedljive indukcijske ploče za kuhanje i, dakako, hladnjaci koji troše puno manje energije od svojih prethodnika. Ako ste od onih koji suđe peru ručno, investirajte u kvalitetan sudoper, koji će vam omogućiti efikasnije pranje posuđa, i tako smanjite potrošnju vode. Naime, istraživanja su pokazala da oko 20 posto sve potrošene vode otpada upravo na ručno pranje posuđa. Dakako, pri uvođenju tih štedljivih trikova u svoj dom nikako ne smijete zanemariti razvrstavanje otpada. Na taj način smanjit će vam se računi za odvoz smeća, a i živjet ćete puno zdravije, u skladu s ekološkim postulatima.

Foto: IKEA

Dakako, u kuhinji se štedjeti može i na brojne druge načine – uvođenjem pomoćne led -rasvjete, kvalitetnim ventilacijskim sustavom, iskopčavanjem aparata koje ne koristite iz utičnica... Od trenutka kad u svoje domaćinstvo uvedete štedni režim, ključno je da prva dva mjeseca, koliko je u prosjeku svim članovima kućanstva potrebno da savladaju i prihvate nove navike, vodite dnevnik troškova uspoređujući nove račune sa starima. U početku vam se ušteda neće činiti velikom, ali dugoročno gledano radite ozbiljnu uštedu u kućnom proračunu. Kada nove navike usvojite u kuhinji, proširite ih i na ostalo kućanstvo, prije svega na kupaonicu u kojoj se troši najviše vode, gotovo 40 posto ukupne potrošnje.

Pri kupnji električnih uređaja rukovodite se kategorizacijom, oni najvišeg razreda u pravilu su malo skuplji, ali štede energiju tako da se investiranje u njih isplati u kratkom roku kroz manje račune. I, dakako, u nadolazećim zimskim mjesecima pokušajte optimizirati troškove grijanja isključivanjem radijatora, kontroliranjem temperature i racionalnim provjetravanjem.

>>Sve blista u domu, ali - jeste li opet zaboravili na prekidače?

Komentara 1

Avatar atrpimir
atrpimir
19:49 20.10.2014.

"Želite manje račune? Evo kako da uštedite" Želite manje račune? Evo kako uštedjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije