LIVING

Male tajne vrtlara: kako odabrati i uspješno uzgojiti lukovice

lukovice
Foto: Shutterstock
1/7
22.04.2016.
u 15:43

Kupujete li lukovice u rinfuzi, pri odabiru obratite pozornost na tvrdoću, a da biste vidjeli ima li života u lukovici, otrgnite s nje nekoliko listića

Danas postoji veliki izbor lukovica koje su u velikom broju trajnice, međutim valja znati da pojedine mogu prezimiti vani dok pojedine ne podnose nisku temperaturu. Da bi uzgoj lukovica bio kvalitetan, važno je odabrati kvalitetne lukovice, pripremiti tlo, držati se savjeta o pravilnoj sadnji te održavati posađene lukovice.

Tijekom kupnje lukovica važno je obratiti pozornost na kvalitetu same lukovice. Ne smiju postojati znakovi truleži, a lukovica mora biti tvrda. Laganim skidanjem nekoliko listića s lukovice možemo vidjeti imaju li života u sebi. Također, treba pogledati deklaraciju s podacima odakle bilje dolazi, koje je sorte... Važno je da lukovice budu od profesionalnih proizvođača sa svim potrebnim podacima. Možemo kupovati pakiranje ili u rinfuzi. Kupovanje iz rinfuze bolje je jer možete birati lukovice. Što je lukovica „deblja“, to je snaga s kojom će potjerati biljku i cvijet veća. Svakako prije odlaska u vrtni centar napravite plan što želite saditi, koje vrste.

Foto: screenshot/facebook

O kojim još detaljima treba voditi računa prilikom kupnje lukovica te koji su trikovi za njihov uspješan uzgoj, čitajte u novom broju Livinga! Osim te teme, na našim stranicama za urbane vrtlare donosimo i sve trikove za uspješan uzgoj povrća na malim površinama kao što su balkoni, terase, krovovi...

Usto, na stotinu stranica novog broja Livinga potražite još niz savjeta stručnjaka, inspiracija i ideja koje će vas potaknuti da vaš dom, vrt i sve ono što ga čini lijepim, bude još i ljepše! Nadahnuće za uređenje vašeg doma pronađite u temi broja – uređenje spavaćih soba te u dva prekrasna domaća interijera u koja vas vodimo – senzacionalnu kuću u Istri i predivan, prozračan stan u Zagrebu.

Foto: Rajan Milošević/Level52’

U raskošnom editorijalu za vas smo složili nekoliko različitih scenografija kako bi smo vas potaknuli i inspirirali na uređenje balkona. U rubrici Makeover donosimo sve o najnovijem trendu u uređenju interijera – metalnim detaljima i metalik zidovima. U rubrici Gadgeterija donosimo najnovije uređaje za kućnu njegu uz koje više nećete morati u salone za ljepotu!

Na gastro stranicama Livinga donosimo recepte za palačinke iz najpopularnijih domaćih palačinkarnica, ali i za nešto izazovnija jela od sezonskih proljetnih namirnica što će oduševiti prave gastronome.

Uz magazin svaki kupac na poklon dobiva i jednu od knjižica o vrtlarenju – na izboru su tri temama različita priručnika – "Mali vrt" koji vam pomaže kako zasaditi sve što vam treba na maloj površini, zatim "Biovrt" koji će vas uputiti u sve tajne ekološkog vrtlarenja u skladu s prirodom te "Cvjetni vrt", pomoćnik u planiranju šarenog i lepršavog cvjetnjaka na kojem će vam svi zavidjeti.

Foto: Living

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije