IZLOŽBA U GUNDULIĆEVOJ

Božićni vlak koji ne kasni

domosfera
Foto: Domosfera
1/4
10.12.2015.
u 14:15

"Volim sve što se kreće, ali nisam željezničar", kaže Antun Urbić, strastveni maketar, autor i vlasnik najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi

Zagrebačku adventsku ponudu ove godine obogatila je i izložba najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi u Gundulićevoj 4. Za vrijeme Adventa radno vrijeme je "pojačano" pa Backo Mini Express od 1. prosinca 2015. do 10. siječnja 2016. "prometuje" svaki dan - od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati, a nedjeljom od 10 do 15.

Maketa predstavlja mjesta iz mašte, no glavni kolodvor izgleda vrlo prepoznatljivo.

"To je kolodvor iz doba Austro-Ugarske, zato je vrlo sličan zagrebačkom", ističe autor i vlasnik makete Antun Urbić. Dodaje kako će u budućnosti raditi na izradi zagrebačkih znamenitosti poput Umjetničkog paviljona, a maketa će se nadopunjavati ljudima, automobilima...

Foto: Domosfera

"Volim sve što se kreće, ali nisam željezničar", kaže ovaj 62-godišnji strastveni maketar koji je vlakiće zavolio još kao dječak, nakon što mu je otac donio jednog iz Švicarske. Kasnije je na tavanu svoje kuće izgradio, za naše prilike, veliku maketu. "No, na tavanu to nitko nije mogao vidjeti i želio sam napraviti nešto dostupno", objasnio je razloge zbog kojih je triput veću maketu smjestio u vlastiti prostor u Gundulićevoj ulici.

U izradu makete bio je uključen cijeli tim njegovih prijatelja. "Efektivno smo trojica prijatelja i ja radili četiri godine i dva mjeseca po osam sati dnevno, a još jedan je slagao elektroniku", prisjetio se Urbić. Dodao je kako je za izradu nacrta, pruge i prilagodbu prostora bila potrebna jedna cijela godina.

Maketa je prvi put izložena 2013., ali je cjelokupna izrada trajala do travnja 2014. "Zbog dimenzija, najteže je bilo napraviti ranžirni kolodvor, ali i elektronika je bila zahtjevna", pojašnjava.

Ove je godine maketa obogaćena blagdanskim ugođajem i efektima, a na tračnicama dugim 1015 metara odnedavno prometuje i Božićni vlak. Kakav je doživljaj kad se pokrenu vlakovi - morat ćete doznati sami.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije