sos za biljke

Tri sastojka koje bi u domu trebali imati svi ljubitelji biljaka, štite od nametnika i bolesti

01.02.2023.
u 06:00

Najbolji način čuvanja bilja da ih redovitom brigom unaprijed zaštitimo od nametnika

Zimski mjeseci često su vrijeme kad se mnoge sobne biljke suočavaju s problemima, a uz one klasične za zimu - previše suhog zraka, propuh, truljenje, premlo svjetlosti..., biljke često napadaju i razne bolesti. Ako niste stručni teško je utvrditi od čega biljka boluje. Vanjsko lice biljke redovito pokazuje da nešto nije u redu, pa prema takvim promjenama zaključujemo da je biljka bolesna. Takvu biljku treba dobro pregledati, listove s lica i naličja, jer je lako moguće da je bolestan izgled biljke posljedica napadanja nekog štetnika.
 

Teškoće nastaju kada vašu biljku napadnu sićušni kukci, veličine jedva milimetar, a primijetite ih tek kad je ona već ozbiljno oštećena. Ti se kukci obično smjeste na dijelu stabljike, lista ili pupoljaka i sišu biljne sokove.
Najbolji način čuvanja bilja da ih redovitom brigom unaprijed zaštitimo od nametnika. Kad kupite novu biljku, morate pažljivo ispitati ne pokazuje li neke znakove bolesti i ostaviti je nekoliko tjedana samu prije no što je smjestite s ostalim biljem. U tom će razdoblju izaći na vidjelo svaki nametnik.



Dobro je često prati i prskati listove i redovito provjeravati veze između listova i stabljike da uočite moguću pojavu novih stanovnika. Upravo nepristupačna mjesta, zaklonjena od pogleda, nametnici odabiru za odlaganje jaja ili za prebivanje.
 
Kad jednom nametnici napadnu vaše biljke, morate poduzeti vrlo brze mjere da ih se riješite. Veće štetnike možete jednostavno ukloniti rukom ili hvataljkom (pincetom), a manje odstranite komadićem vate natopljenim u alkohol ili otopinom sapunice.



Tako ćete se riješiti blagog napada, ali neće biti dovoljno efikasno ako je riječ o pravoj najezdi.

Ako biljke napadnu lisne uši riješite ih se uz ovaj prirodni recept. Trebat će vam 15 – 30 g kalijevog sapuna (industrijski meki sapun) i 1 litra vode. Pažljivo isperite prvenstveno donje dijelove listova. Manjim biljkama možete zelene dijelove uroniti u posudu s otopinom sapuna. Tako se isperu i ličinke s listova.

Foto: H&M Home

Drugi čest nametnik je crveni pauk. Napad crvenog pauka možete spriječiti osigurate li biljkama visoku vlažnost zraka. Napadnutu biljku smjesta izdvojite. Donju stranu listova isperite mlakom vodom nekoliko puta tjedno ili otopinom kalijeva sapuna. Biljku pažljivo neko vrijeme treba pregledavati kako bi bili sigurni da je opasnost prošla. Odlično djeluje i pripravak od preslice  - 100 grama preslice potopite u litru vode i ostavite da stoji 24 sata. Zatim lagano prokuhajte 30 minuta. Kada se tekućina ohladi, razrijedite je vodom u odnosu 1:5 i njome špricajte biljke.

Foto: H&M Home

Štitasti moljac veliki je problem ako napadne sobno bilje jer ga se prilično teško riješiti. Naime, odrasle jedinke lete pa ih je teško ukloniti. Vidite li ličinke na lišću pokušajte ispiranjem sapunicom, međutim ako su biljke jako napadnute, najbolje ih je uništiti, jer opasnost da će se štitasti moljac sa zaražene biljke proširiti na ostalo sobno bilje daleko je veća od vjerojatnosti da ćete ga uspješno uništiti.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije