nova sezona

Vrijeme je da počnete planirati vrt, donosimo ključne trendove za 2023.

vrt
Thinkstock
18.01.2023.
u 05:59

Najveći vrtni trend koji predviđa je - sezonalnost. Vrt u kojem su sezonska doba i promjene prihvaćeni, a ne maskirani

Iako je do kraja zime ostalo nekoliko mjeseci, svi kojima je vrtlarenje strast već su pozornost usmjerili na vrt.  Ako ste u potrazi za ažuriranjem svog vanjskog prostora s nekoliko novih vrtnih trendova, sada je vrijeme za početak planiranja. Tijekom posljednje dvije godine, strast prema vrtnim idejama je obnovljena jer su oni postali ključni dijelovi doma. Ove godine ćemo i dalje uživati ​​u vanjskom prostoru kao u vanjskom dnevnom boravku, bilo da imamo uredno uređen balkon s dovoljno prostora za stol i stolice, ili vrt s ljetnom kućicom i roštiljem. Međutim, Andrew Duff, supredsjedatelj Društva dizajnera vrtlara, kaže da u 2023. vrtove čekaju brojne promjene.

Foto: pixabay

Najveći vrtni trend koji predviđa je - sezonalnost. Vrt u kojem su sezonska doba i promjene prihvaćeni, a ne maskirani.

U 2023. vrtni dizajner Matthew Childs kaže da će tražiti vrijedne biljke kao što su dugocvjetajuće salvije, koje su također izvrsne za poticanje insekata oprašivača i divljih životinja.

Prioritet je korištenje palete čvrstih biljaka koje će biti pouzdane i otporne - kaže.

Važani čimbeniki u izboru biljaka bit će otpornost na sušu. Jednogodišnje vrste lukovica postaju sve važnije kako bi se osiguralo da vrt uvijek bude pun boja, bez obzira na godišnje doba.

Foto: pixabay

Tommaso del Buono, suosnivač tvrtke za dizajn vrtova Del Buono-Gazetwitz predviđa da će se stari favorit - ruže - vratiti u modu, "zbog sposobnosti da uspijevaju u vrućim, suhim uvjetima, a uz to su brzorastuće i jako efektne!"

Stručnjaci kažu da će biti puno više fokusa na tome kako se brinemo o našem tlu, a jedan od ključnih vrtnih trendova 2023. je da ćemo se okrenuti održivim metodama za poboljšanje kvalitete tla i suzbijanje korova. Možda ne zvuči uzbudljivo, ali malčiranje se u ovoj godini vraća u velikom stilu. 

vrt
1/10

Dizajnerica vrtova Helen Elks Smith, osnivačica Elks Smitha, oduševljena je trendom koji se odnosi na vrtni namještaj. 

Definitivno se okrećemo toplijoj paleti, djelomično pod utjecajem popularnosti mesinga i bakra - kaže te dodaje: - S druge strane,  postoji  interes za žutim i toplijim bojama za popločavanje terasa i vrtnih staza.

Ako volite birati jednostavne ideje, zanimat će vas novi način okomitog vrtlarstva – tradicionalna tehnika šišanja biljaka tako da rastu prema gore i preko zidova. Tomoko Kawauchi, direktorica dizajna u tvrtki za dizajn vrtova Charlotte Rowe kaže da penjačice u žardinjeamae s odgovarajućom dubinom i širinom tla, stvaraju vertikalni vrt na mnogo održiviji način.

Foto: H&M Home

- Sobno bilje je jako popularno u interijerima i često je lišće prilično bujno i egzotično - kaže Helen Elks Smith pa napominje: - Čini se da vrijednost 'zelenog' raste. Nikada se sada nećemo odljubiti od sobnih biljaka, ali 2023. ćemo tražiti sve egzotičnije sorte koje ćemo prvi put isprobati. Zanimljiv je to obrat sudbine pod utjecajem klimatskih promjena. Dok smanjujemo centralno grijanje kako bismo uštedjeli energiju, niže unutarnje temperature pokazat će se savršenim domom za nježne egzotične biljke kao što su orhideje cymbidium i dendrobium.

Vrućina i suhi zrak u domovima s centralnim grijanjem nisu dobri za većinu biljaka, pa će neobičnije egzotike bolje funkcionirati u hladnijem domu, objašnjava glasnogovornik RHS-a.

Promjenjivi vremenski obrasci utječu na sezonske planove sadnje, a za 2023. to znači potpuno novi trend. Sve više i više gledamo sorte koje će cvjetati kasnije tijekom sezone, recimo od kolovoza nadalje jer ljeta postaju sve duža, a početak jeseni sada se događa tek u studenom.

Foto: screenshot/facebook

Znamo da je uzgoj povrća i začina kod kuće postao glavni trend tijekom karantene, ali 2023. stručnjaci predviđaju da će taj trend još rasti. Postoji veliki interes potrošača za tradicionalne staklenike, sve je više vrtlara koji žele razmnožavati vlastite biljke i zaštititi nježne primjerke tijekom hladnijih mjeseci. Ovo je trend koji raste u posljednje dvije godine, a bit će dominantan i u 2023.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije