omiljena gljiva

Sezona vrganja je na vrhuncu, ali ne krećite u berbu bez dozvole

Filip Popović
11.10.2024.
u 13:39

Ove gljive, koje se često nazivaju "kraljevima šume", već stoljećima zauzimaju posebno mjesto u europskoj kuhinji. Njihova čvrsta tekstura, zemljani okus i iznimna hranjivost čine ih neizostavnim dijelom jela diljem svijeta, a u nekim regijama, poput Italije i Francuske, vrganji su gotovo kultni.

Ako se odlučite za branje na jesen u šumi možete pronaći svašta, a trenutno je na vrhuncu mnogima omiljeni vrganj. Gljiva je to koja je  vječni klasik. Bijelo okruglo tijelo sa smeđim klobukom, puno je bjelančevina, minerala i vitamina. Sve do kraja listopada ih možete naći u unutrašnjosti Hrvatske. Vrganj se u gastronomiji koristi na razne načine, od umaka i prženja svježe gljive do sušenja i konzerviranja kako bi se koristili cijelu godinu.

Foto: Filip Popović

Zagrebačka zelena oaza, restoran Botanist iz Remetinečke ceste 1, upravo je poznata po velikim vrganjima u svom vrtu, a ovih dana konačno smo dočekali i ovu deliciju u jelima koja oduševljavaju gurmane. Predstavljaju četiri jela i načina na koja ih možemo i sami pripremiti. Vrganji su vrhunska delicija i prava poslastica za ljubitelje gljiva. Ove gljive, koje se često nazivaju "kraljevima šume", već stoljećima zauzimaju posebno mjesto u europskoj kuhinji. Njihova čvrsta tekstura, zemljani okus i iznimna hranjivost čine ih neizostavnim dijelom jela diljem svijeta, a u nekim regijama, poput Italije i Francuske, vrganji su gotovo kultni. Vrganji su se koristili u kulinarske svrhe još od vremena drevnih Rimljana, koji su cijenili njihovu sposobnost da upotpunjuju bogatstvo okusa jela. U renesansnim kuhinjama Europe, vrganji su bili privilegija plemstva i kraljevskih obitelji, zbog svoje rijetkosti i složenosti u branju. Drevni zapisi svjedoče o njihovom statusu na carskim dvorovima, gdje su ih često poslužili u posebnim prigodama, a pripisivali su im i određene ljekovite moći. U Srednjoj Europi vrganji su bili dio svakodnevnog života mnogih naroda. Iako su oduvijek bili cijenjeni, u nekim su krajevima vrganji smatrani „hranom siromaha“, jer su bili lako dostupni onima koji su znali kako ih brati i pripremiti.

Botanist ih ovih dana ima na meniju u ovim jelima: biftek u umaku od vrganja, vrganji na mladoj salati, juha od tikve hokaido, juha od vrganja i rižoto od bifteka i svježih vrganja.

Foto: Filip Popović

Krenete li samo u berbu gljiva obratite pažnju ne samo na gljive koje ćete tražiti, već i na pravila kojih se trebate držati. Hrvatske šume obvezuju građane da izvade Dozvolu za branje nedrvnih proizvoda što uključuje i gljive. Preporučena količina gljiva koje možete ubrati u jednom danu je 2 kilograma, a čak 350 vrsta je zabranjeno brati i zaštićeno. Bez dozvole riskirate kaznu i do 1000 eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije