Zeleni tepih

Svako ljeto travnjak vam izgleda grozno? Vjerojatno ste napravili neku (ili sve) od ovih grešaka

trava travnjak
Thinkstock
15.06.2024.
u 07:00

Ljeti ne treba pretjerivati s kemijskim prskanjima protiv korova kako ne bi nepotrebno opteretili travnjak i oslabili ga. Osobito u posebno vrućim danima dajte prednost mehaničkom plijevljenju

Početak ljeta i velike vrućine mogu biti pogubni za travnjak ako ga ne održavate pravilo. Kako biste bili sigurni da se travnjak nikada ne isušuje, morate ga zalijevati s puno vode - ili malo zalijevati svaki dan ili izdašnije zalijevati svaka 3 dana, ovisno o temperaturi. U ekstremnim vrućinama potrošnja vode se povećava, stoga je temeljito zalijevanje travnjaka osobito važno. Zapamtite, međutim, nikada ne zalijevajte na izravnoj sunčevoj svjetlosti; optimalno je zalijevati travnjak rano ujutro kako ne bi bio izložen opasnosti od opeklina od sunca. U tome će vam pomoći prskalica s mjeračem vremena.

Foto: pixabay

Intenzitet košnje ljeti bi trebao biti manji i travnjak ne bi trebalo kositi više od trećine kako bi se nakupila vlaga. Ako pretjerate ili kosite tupim noževima, nećete biti zadovoljni otrcanim i posmeđenim vrhovima lišća vašeg travnjaka. Viši travnjak može održavati vlažnost i režim vode na optimalnoj razini, tako da neće požutjeti. Ne preporučuje se košnja u sušnom razdoblju.

Foto: screenshot/facebook

Održavanje travnjaka ljeti ne zahtijeva pretjeranu gnojidbu, iako mu je potrebna prihrana. Mala doza kalijevog gnojiva neće naškoditi travnjaku, ali ne treba pretjerivati, iako se isplati prihraniti travnjak. Dajte prednost granuliranim gnojivima koja njeguju travnjak u razdoblju od 1 do 3 mjeseca. Trebaju sadržavati dušik, forsfor i magnezij koji utječu na rast, regeneraciju i otpornost travnjaka.

trava travnjak
1/19

Ljeti ne treba pretjerivati s kemijskim prskanjima protiv korova kako ne bi nepotrebno opteretili travnjak i oslabili ga. Osobito u posebno vrućim danima dajte prednost mehaničkom plijevljenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije