preko granice

Bijeg od vrućina - rafting na Uni i radionica o izradi pravih bosanskih pita

Nikola Zoko
19.07.2025.
u 08:10

Na električnom brodu, ploveći po Uni, restoran River dock poslužuje tradicionalne ćevape i hladnu limunadu

Kad je o programu Ženski vikend Hrvatskom i okolicom riječ, kako mu samo ime kaže - baza su Hrvatske destinacije s pokojim 'izletom' na mjesta zauvijek utkana u Hrvatsku povijest. Jedno takvo svakako je Bihać grad na rijeci Uni bio je jedno od ključnih središta srednjovjekovne Hrvatske. Danas je Bihać moderan i zanimljiv grad svega 150 kilometara udaljen od Zagreba i dvadesetak od Like te kao takav pravi magnet turistima iz cijelog svijeta. Smješten u samom centru Bihaća, skriven u mirnoj ulici, hotel Safir pruža moderan i luksuzan smještaj nadomak svim važnim točkama Bihaća. Upravo zato je ovaj hotel odabran i kao baza ovog Ženskog vikenda.

Foto: Nikola Zoko

"Kad ste već ovdje, naučit ćemo vas i puno o našoj hrani, ali i tome zašto upravo u Bihaću caruju pite" - rekla je veselo Emina Piralić pozivajući sve okupljene dame na radionicu izrade tradicionalne bosanske pite. Na prvu pozivu su se odazvale samo najhrabrije da bi se onda stvorila gužva oko stola na kojem je majstorica pite Irma tijesto pretvorila u tanku koru pokazujući kako nadjevom tijesto postaje  pita. Dok su se zvrkovi pekli, u hotelu je održana i tradicionalna bosanska večera Krajiško sijelo kroz koje se fino jelo, ali i još više učilo o tome kako su pravo pite i tople juhe proslavile Bihać.


Foto: Nikola Zoko


Subota je bila rezervirana za posjet Nacionalnom parku Una koju mnogi opisuju kao raj za ljubitelje prirode. Najpoznatiji je po Štrbačkom buku, impresivnom vodopadu visokome 24,5 metara, koji je jedan od najfotografiranijih prirodnih fenomena u regiji. Ispod njega počinje i rafting na rijeci Uni s rutom dugom 12 kilometara koja vodi kroz najljepši dio ove kristalno čiste rijeke. Safe talk uz licenciranog skipera Edina Redžića  iz Kiro rafting centra, svladavanje brzaca i toka Une, piknik u prirodi učinili su subotu posebnom. Još je trebalo staviti točku na 'I' ovom danu i to obilaskom Bihaća u kojem je počelo Bihaćko ljeto s tradicionalnom večerom u kultnom restoranu Paviljon s pogledom na Unu. Tu je bilo teško odabrati što je ukusnije - domaći uštipci i meza ili pastrva iz Une pripremljena na Bihaćki način.
Foto: Nikola Zoko

Nedjelja je bila posvećena njezi i ljepoti. Kozmetičarka Nina Babarogić održala je radionicu o pravilnoj zaštiti od sunca predstavljajući dm novitete za njegu i zaštitu u gradu ili uz obalu rijeke ili mora. 
Za kraj vikenda, još jedan pozdrav rijeci Uni. Na njezinom mirnom dijelu kroz strogi centar grada vodi šetnica na kojoj su turistički vodiči Emina i Asmir Piralić svojom pričom ovaj grad učinili još posebnijim nakon čega je trebalo još samo nešto fino pojesti i krenuti prema svojim domovima. Nakon finih pita i pitaca na kraju smo ipak saznali gdje se jedu najfiniji ćevapi u Bihaću. Na električnom brodu, ploveći po Uni, restoran River dock poslužuje tradicionalne ćevape i hladnu limunadu što je ovog vikenda bio divan završetak ovog programa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja