ISPLATIVA INVESTICIJA

Sve popularniji trend - montažne kuće

montažna kuća
Foto: Thinkstock
19.01.2015.
u 10:34

Montažne kuće pogodne su za sva podneblja jer im se prilagode arhitektonskim oblikovanjem, a sva opterećenja potkrijepljena su statičkim proračunima

Montažne kuće ne tako davno bile su predmet sumnji, nepovjerenja, posljednja ili potpuno neprihvatljiva opcija onima koji su se odlučivali na gradnju doma. Danas je pak hrvatsko tržište zrelije i informiranije, montažne kuće više nisu varijanta nekretnine rezervirana samo za zapad. Sudeći prema iskustvu tvrtke Domprojekt, jedne od prvih naših tvrtki koja ih je isporučivala, danas se 95% zahtjeva odnosi na obiteljske montažne kuće, a ostatak su vikendice.

– Suvremene montažne kuće nemaju ograničenja vezanih za oblikovanje. Grade se prizemnice, kuće s potkrovljem, katnice i višekatnice. Tehnologija gradnje i korišteni materijali izvrsno se nadopunjuju i moguće je ispuniti sve zahtjeve kupaca, a oni potpuno sudjeluju u procesu projektiranja svojeg doma – objašnjava mag.ing.aedif. Elis Hajdarovac iz Domprojekta.

Nakon što se dio posla odvije u proizvodnom pogonu, na gradilištu montaža kuće traje dan-dva, a ostali radovi od 15 do 20 dana. Modernim montažnim kućama osnovni je konstrukcijski materijal drvo koje se oblaže gips-vlaknastim te gips-kartonskim pločama, a izolira se kamenom vunom i celulozom. Montažne kuće, kao i zidane kuće, trebaju se u svemu izvesti prema odredbama prostornog plana koji je važeći za lokaciju na kojoj se kuća gradi. Pri kupnji zemljišta treba voditi računa da se ono nalazi u građevinskoj zoni te je li prostornim planom propisana minimalna površina na kojoj se može graditi.

– Uobičajena maksimalna tlocrtna izgrađenost je 30%, a bočne i stražnja udaljenost od susjednih međa 3-4 m te od ulične ograde 5-6 m. Postupak ishođenja dozvole za gradnju isti je u svim sustavima gradnje. Paralelno s izradom glavnog projekta ovlašteni geodet treba napraviti geodetski projekt – napominju iz Domprojekta.

S vanjske strane montažne kuće prije završnog fasadnog sloja stavlja se stiropor, a energetska učinkovitost ocjenjuje im se jako dobrom.

– Govoreći iz našeg iskustva, sve montažne kuće pripadaju minimalno B energetskom razredu ili boljem, što je najviše 40 kWh/m2 potrošnje energije godišnje. Kuće su energetski učinkovite jer cijeli presjek njihovih konstrukcija čine izolacijski materijali.

Cijena kuće određuje se na temelju troškovnika s obzirom na to da je svaki projekt individualan i razlikuje se u mnogim stavkama. Cijena ovisi i o izvođaču, ali rijetko se može naći kvalitetna izvedba za manje od 400 eura po metru kvadratnom.

Ključne riječi

Komentara 17

SP
Spezispezi
19:44 20.01.2015.

U cijeloj drzavi gradi se jedva 7 kuća. Lakše i brže je u Njemačkoj dobiti papire za gradnju nuklearne elektrane nego u Hrvatskoj za gradnju male obiteljske kućice od 100-150 m2. Novi zakon o gradnji koji važi od 1.1.2014. još je kompliciran postupak dodatno otežao. Valjda je ovoj vlasti cilj da što više mladih iseljava i da nitko ništa ne radi i gradi.

KA
kakapo
20:21 20.01.2015.

Sam naziv "montazne" ne stoji. To su svuda u svijetu kuce od lakih drvenih ramova (light timber frames). Licno sam radio u jednoj firmi koja je izbacivala do 5 ovakvih kuca dnevno. To je na zapadu cijela industrija, a ia i regulativa - propisi oko ovih kuca je svedena do savrsenstva.

CA
capto a parva
21:41 20.01.2015.

... HR brend ... sojenice i zemunice ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije