I NJIH JE MOGUĆE "UBITI"

Kako se brinuti o sukulentima?

sukulenti
Thinkstock
23.06.2017.
u 13:03

Unatoč rasporstranjenom uvjerenju, i sukuleni mogu presušiti

"Biljke za koje ne trebate puno vrtlarskog iskustva", "hit biljke o kojima se ne trebate nimalo brinuti", "nemoguće ih je ubiti"… sve su ovo najčešće rečenice kojima opisujemo sukulente – mesnate biljke koje skladište vodu u svojim povećanim, "mesnatim" listovima. Unatoč tomu, ponekad se može dogoditi da i ove biljke jednostavno presuše. Zašto?!

Ako ste naišli na tegobe s održavanjem vitalnih sukulenata u svom domu, znajte da niste sami! Postoje jednako začuđene osobe kojima se dogodila ista stvar. Unatoč rasprostranjenom uvjerenju kako je briga o ovoj biljci mačji kašalj, one nekada mogu uvenuti. Glavni krivac za to je – lokacija.

Stručnjaci za sukulente iz cvjećarnice i trgovine dekorima Sage Market + Design otkrili su svoje savjete za portal Apartment Therapy kako osigurati povoljno mjesto za svaku vrstu sukulenata: "Sukulenti ljubičaste i narančaste sorte preferiraju biti na otvorenom. Za njih odaberite terasu ili balkon, a ne tamnije prostorije. Sukulenti koji su vrlo zeleni bolje će uspjevati u zatvorenom prostoru".

Foto: screenshot/facebook

Da im nije dobro na mjestu na koje ste ga postavili, primijetit ćete po tome što mijenjaju oblik, izdužuju se. To znači da nemaju dovoljno svjetlosti i da im trebate promijeniti poziciju. Ljeti trebaju češće zalijevanje nego tijekom godine, no pazite da se između dva zalijevanja zemlja osuši. Ako ih previše zalijevate, listovi će biti mekani, posvjetlit će i požutjeti.

Kako se brinuti o sukulentima?

1. Sadite ih u propusnu, rahlu zemlju koja je smjesa komposta i pijeska s malo gline kako biste osigurali oticanje vode. Neka se do kraja posuši zemlja prije nego što ih zalijete.

2. Iščupajte suhe listiće

3. Zalijevajte lake ruke – najbolje raspršivačem i to svakih deset do 14 dana

4. Držite ih na svjetlu, ali izbjegavajte direktno i jako sunčevo svjetlo

5. Presadite ih jednom godišnje u veću teglu i koristite svježu zemlju

6. Sukulenti rastu od proljeća do jeseni te tada trebaju više vode i prihranu. Zimi usporavaju s rastom.

Zavirite u našu foto-galeriju i upoznajte mnogobrojna lica sukulenata:

sukulenti
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije