LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Kad sve druge biljke posustanu na vrućini, kadulja širi čaroban miris

Kao ljekovita biljka i danas se smatra “zaštitnicom zdravlja, pomoćnicom u mnogim nevoljama i često spasiteljicom od smrti”. Vrlo je učinkovita kao antiseptik, antibakterik i antibiotik (čaj od listova) te ima široku primjenu u liječenju unutarnjih i vanjskih bolesti
30. lipnja 2022. u 06:15 0 komentara 2940 prikaza
kadulja
Foto: Ivan Lesinger

Kad vrućine stisnu, mnoge biljke klonu, ali ne i kadulja, ona baš tad očarava svojim mirisom. Ovisno o raznim kultivarima, kadulja može biti jednogodišnja i višegodišnja biljka. Mogli bi ih se podijeliti na ukrasne kao Salvia splendens i na ljekovite ili začinske.

kadulja | Autor : Ivan Lesinger Foto: Ivan Lesinger

Kao trajnice mogu se smatrati ove druge koje je lako uzgojiti u vrtu i ne zahtijevaju preveliku brigu. Kadulja pripada porodici Labiatae, a svoje korijene vuče iz Brazila i Meksika. Može biti na punom suncu, ali isto tako i u djelomičnoj sjeni.

kadulja | Autor : Ivan Lesinger Foto: Ivan Lesinger

Vrtna žalfija (kadulja) ima mekano srebrnosivo ili crvenkasto lišće s malim cvjetićima ljubičaste i plavkaste nijanse. Raste uspravno i grmoliko, a dobro je na jesen ili proljeće podrezati sve mlade izboje, skroz do zadrvenjelog djela.

kadulja | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Listove kadulje možemo osušiti i upotrebljavati za čaj ili za ispiranje grla pri upali. S obzirom na to da ima specifičan miris, lijepo će se uklopiti posađena među ostalo začinsko ili ljekovito bilje.

Kao ljekovita biljka i danas se smatra “zaštitnicom zdravlja, pomoćnicom u mnogim nevoljama i često spasiteljicom od smrti”. Vrlo je učinkovita kao antiseptik, antibakterik i antibiotik (čaj od listova) te ima široku primjenu u liječenju unutarnjih i vanjskih bolesti.

kadulja
1 / 12
Odličan drveni dvosjed sa 5999 kuna snižen je na 3999 kuna

Primjena: kao pokrivač tla, na gredici u skupinama i u začinskom djelu vrta

Napomena: potrebno je nakon cvatnje ukloniti cvjetne stabljike, a kasnije podrezati do trećine kako bi se potaknuo grmolik rast.

petunije omiljena cvjetnica Ako ćete se držati ovih pet pravila petunije će vam raskošno cvjetati sve do kasne jeseni ukrasna djetelina više od ukrasa Najljepša ukrasna biljka koja odlično nadopunjuje cvjetne nasade repa daikon crna repa RADOVI U LIPNJU Zasadite ljekovite i ukusne repe: običnu, crnu, ciklu te daikon
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.