oduševljava mirisom

Znamo kako uzgojiti najopojniju proljetnicu - mirisni zumbul

zumbul
Flora magazin
25.03.2022.
u 10:15

Lukovice se nakon sadnje mogu izvaditi iz zemlje i spremiti do ponovne sadnje, a ako ostanu u zemlji, cvjetat će nekoliko godina uzastopno, ali oskudnije i manjim cvjetovima

Ovih dana miris zumbula jedan je od najpoželjnijih. Ako ga želite uzgojiti sami donosimo savjete kako ih uzgojiti. Zumbul je lukovičasta trajnica, a hibridni kultivari dolaze u gotovo svim bojama. Brojni jednostavni ili ispunjeni cvjetići gusto su poredani na cvatnim stapkama čineći grozdove duge i do 20 cm. Cvate od ožujka do travnja ispunjavajući vrt intenzivnim slatkastim mirisom.

Foto: Flora magazin

Najčešće se sadi na osunčane gredice u kombinaciji s potočnicama, maćuhicama, jaglacima, tratinčicama, anemonama, narcisima i tulipanima. Sadi se i u kamenjarima, posebno kultivari nižeg rasta. Rabi se i kao rezano cvijeće. Lijepo ga je vidjeti posađenog u malim skupinama između trajnica rane cvatnje: iberisa, gušarke ili doronikuma.

zumbul
1/11

Odgovara mu plodno tlo dobre ocjeditosti na osunčanu položaju. Najbolje ga je posaditi u razdoblju od kraja rujna do početka listopada. Za vrtnu sadnju idealne su lukovice promjera 15 cm. Sade se na dubinu 15–20 cm, a jednak je i razmak sadnje. Lukovice se nakon sadnje mogu izvaditi iz zemlje i spremiti do ponovne sadnje, a ako ostanu u zemlji, cvjetat će nekoliko godina uzastopno, ali oskudnije i manjim cvjetovima.

Primjena: u miješanim gredicama s trajnicama, dvogodišnjim ili lukovičastim vrstama, u kamenjarima, za rez.

Napomena: Odstranjivanjem ocvalih cvatova energija biljke usmjerava se u rast lukovice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije