LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ako ćete se držati ovih pet pravila petunije će vam raskošno cvjetati sve do kasne jeseni

Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojom ćete preventivno tretirati cvijet
29. lipnja 2022. u 06:15 0 komentara 33215 prikaza
petunije
Foto: Thinkstock

Petunija je jedna od najčešće zastupljenih jednogodišnjih biljaka u našim vrtovima, na prozorima, balkonima i terasama. Stabljike su joj zeljaste, razgranate, na njima se nalaze naizmjenični ovalni listovi zelene boje. Često je njihov miris okarakteriziran kao neugodan. Unatoč tome atraktivnosti petunije pridonosi široka paleta boja ljevkastih cvjetova koji osim jedne boje mogu biti i u više boja. Osim toga, njezinoj popularnosti pogoduje i dugo razdoblje cvatnje od kraja proljeća, ljeti i sve do jeseni. Biljka se razmnožava sjemenom te brzo naraste do visine 25 do 40 cm.

petunija | Autor : pixabay Foto: pixabay

Kako bi se razvili razgranati primjerci, mladim se biljkama režu vrhovi. Cvatnju možemo produžiti do prvih mrazova redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova. Petunije je za vrijeme ljetnih vrućina potrebno zalijevati i dva puta dnevno. Odlično se slažu s tamjanom pa ih zajedno posadite na sunčano mjesto. Ako želite cvijeće koje će cvasti (i to obilno) cijelo ljeto, onda su petunije, jednogodišnje ljetnice, idealno rješenje. Mnogima je ona najljepša cvjetna vrsta - ponajprije zbog prekrasnih oblika njezinih latica kao i očaravajućih boja. Naročito je omiljena viseća petunija zbog raskošnog izgleda i to surfinia, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada.

petunija | Autor : pixabay Foto: pixabay

Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju u po obliku cvjetova - od ljevkastih, zvonkolikih pa do posve otvorenih; jednostrukih i višestrukih te po mirisu - neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu. Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili Million Bells, no to je posve druga vrsta. Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavati nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale.

petunije | Autor : pixabay Foto: pixabay

Možete ih uzgajati iz sjemena, ali je sa sadnicama to puno jednostavnije i usto garantira veći uspjeh. Ako želite da njihovi cvjetovi ne idu toliko u visinu nego širinu, režite ih slobodno i oblikujte škaricama.

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspijevati ako je stavite na polusjenovito mjesto. Idealno mjesto za nju je zapad ili istok, dok je sjever ono što svakako trebate izbjegavati.

petunije | Autor : pixabay Foto: pixabay

Redovito odstranjujte uvenule i osušene dijelove, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

Bitno je redovito i obilno zalijevanje i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta, jer može požutjeti. Ne pretjerujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvjetati.

petunija | Autor : pixabay Foto: pixabay

I na koncu, prihranjujte ih gnojivom na bazi fosfora i kalcija i to jednom u dva tjedna te pazite da tegle imaju odvod suvišne tekućine tj. da budu dobro drenirane. Petuniju često, više nego neke druge cvjetne vrste, znaju napadati biljne uši. Stoga nabavite tekuće ili sredstvo u prahu kojom ćete preventivno tretirati cvijet.

ukrasna djetelina više od ukrasa Najljepša ukrasna biljka koja odlično nadopunjuje cvjetne nasade repa daikon crna repa RADOVI U LIPNJU Zasadite ljekovite i ukusne repe: običnu, crnu, ciklu te daikon cinija prirodna zaštita Cvjetnica koju morate imati u vrtu, korisnija je od svih pesticida
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.