trend u vrtu

Trenutno je veliki hit bijelo cvijeće, a ovih šest vrsta lako ćete uzgojiti i u vrtu i na balkonu

04.06.2024.
u 13:07

Bijelo cvijeće odličan je izbor ako želite naglasiti neki dio vrta ili balkona, posebno ako prevledava zelenilo poput grmova, palmi ili čempresa. Pobrojali smo neke od cvjetnica koje dolaze i u bijeloj boji i pravo su osvježenje u svakom kutku na otvorenom

Bijeli cvjetovi, u vrtu ili na balkonu, daju poseban šarm. Posebno su česti na drveću i postoji mnogo opcija za odabir. Bijelo cvijeće može dodati kontrast i ravnotežu cjelokupnom krajobrazu. Osim toga, odličan su izbor ako želite naglasiti neki dio vrta ili balkona, posebno ako prevledava zelenilo poput grmova, palmi ili čempresa. Pobrojali smo neke od cvjetnica koje dolaze i u bijeloj boji i pravo su osvježenje u svakom kutku na otvorenom.

Azaleje

Azaleje su popularan cvjetni grm koji može učiniti čuda za vaš vrt. Dok su ružičaste, ljubičaste i crvene azaleje uobičajeni izbor, bijele sorte kao što su “Delaware Valley White” i “Gumpo White” mogu dodati kontrast vašem vrtu. Azaleje su zapravo neprirodno sastavljena skupina rododendrona, često nježnijih i manjih listova.Što se tiče orezivanja, u kasnu se zimu podrežu ogoljele grane, dok kod azaleja treba nakon cvatnje odrezati oštećene ili neželjene grane. Osobito listopadne vrste rododendrona zahtijevaju minimalno orezivanje. Ocvale cvatove treba pomno odstraniti da se ne oštete nježni mladi dijelovi biljke.

Foto: pixabay

Božuri

Božuri su dramatičan i upečatljiv cvijet, a bijele sorte imaju bezvremenski i otmjen izgled. To su otporne, dugovječne trajnice i lako ih je uzgajati. Njihov jak, često sladak miris također je veliki bonus. Sade se duboko u plodno, humusom bogato tlo koje se neće brzo osušiti niti za vrijeme ljetnih vrućina. Upravo je preplitka sadnja najčešća pogreška neiskusnih vrtlara pa im božuri ne uspiju. Vole mediteransku i umjerenu klimu i djelomičnu sjenu. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim tvarima. Prije sadnje tlo treba obogatiti kompostom. Grmovi trebaju puno prostora pa ako se sadi nekoliko grmova zajedno, preporučeni razmak je između 75 i 90 cm. Božur je cvijet koji ne prolazi neopaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji s laticama poput svile svile ili baršuna, osvajaju svaki pogled.

Foto: The Bouqs Company

Ruže

Ruže su još jedan klasičan dodatak vrtu – i zapravo ih je prilično lako njegovati, unatoč onome što ste možda čuli. Upravo zato danas je teško vidjeti neki cvjetnjak uz kuću, park, zeleni prostor oko privatnih javnih zgrada bez ruža. Lako se prilagođavaju raznim uvjetima i možete ih, zahvaljujući novim vrstama saditi na različite načine i smještati u različite prostore. Ruže vole blago zakiseljena tla, idealna je ph reakcija tla oko 6 i 6.5, a ruže treba saditi i na mjestima gdje se voda ne zadržava u tlu, jer vlažno tlo omogućava razvoj gljivica.

Ljiljani

Ljiljani imaju cvjetove u obliku zvijezde koji se ističu u svakom vrtu. Ako se s njima pravilno postupa, to su trajnice koje se ne održavaju lako i u kojima možete uživati ​​iz godine u godinu bez puno stresa. Ljiljani su tradicionalno vrlo omiljeni, a današnji hibridni kultivari jednostavno se uzgajaju. Odlikuju se cvjetovima promjera i do 30 cm, a snažna, uspravna stabljika nosi veće skupine cvjetova. Ovisno o kultivaru, cvatu od lipnja do kolovoza ili rujna.Ljiljani vole "hladne noge i toplu glavu" pa oko njih treba posaditi pokrivače tla ili druge biljke niska rasta. Većina vrsta i kultivara sadi se u rujnu i listopadu.

Foto: Flora magazin

Burgmansija

Anđeoska trublja ili burgmansija je biljka predivnih zvonolikih trubastih cvjetova i može narasti i do četiri metra. Sadi se u tegle, ali i na vrtne gredice. Sunce dobro podnosi, ali ono na što je osjetljiva jest vjetar. Kako cvjetovi ocvatu, treba ih skidati kako bi došli novi ali i kako se ne bi stvarao plod. Voli dreniranu zemlju. Tijekom zime prenesite je u zatvoren prostor s puno svjetla i ne hladniji od 5°C. Nakon sadnje i u vrijeme rasta redovito je gnojite, a kasnije prorijedite. Pripazite da gnojivo ne bude u granulama jer ćete tako uništiti korijen.

Jasmin

Grmlje je patuljasto, malo ili srednje veliko. Imaju obično složene listove i kratke cjevaste cvjetove bijele, žute i crvenkasto-ružičaste boje, s laticama oblika zvijezde. Većina vrsta koje se uzgajaju zbog svog ugodnog mirisa pripadaju penjačicama. Najpopularniji grmoliki jasmin je J. nudiflorum, koji zimi cvate svijetložutim cvjetovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije