LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Zlata vrijedan

Bolje mi je na farmi nego u vojsci. Istina, ovdje je više posla, ali sam opušteniji

Biramo najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva u akciji Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede
31. kolovoza 2014. u 13:00 3 komentara 8748 prikaza
OPG Rengel
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ima u tom podravskom selu – Velikoj Črešnjevici – petstotinjak žitelja, a nema kuće u kojoj nije barem jedan vatrogasac.

U obitelji Rengel ih je sedmero – točno onoliko koliko ih i živi na ovom obiteljskom gospodarstvu nadomak Pitomače, gdje se nalazi farma muznih krava s koje se svaki drugi dan za Euromilk odvozi 3200 litara mlijeka.

Na istoj je adresi sjedište i Agrofarmera, tvrtke Rengelovih preko koje pružaju usluge u poljoprivredi, ponajprije silaže i baliranja. Njihova “ergela” traktorskih i kombajnskih konja praši ovdašnjim te oranicama na području Čazme, Varaždina i Bjelovara.

Uz stotinu hektara zemlje koje obrađuju za vlastite potrebe sijući kukuruz i tritikale, usluge u poljoprivrednoj proizvodnji pružaju na još više od tisuću hektara. Prihoda od farme i iznajmljivanja mehanizacije imaju podjednako pa kad zbog smanjivanja otkupne cijene zaškripi s proizvodnjom mlijeka, sredstva za opstanak namaknu iz Agrofarmera.

Kod njih sve funkcionira

Supruzi Mario i Valerija Rengel podijelili su se zaduženja. Ona brine o kravama i staji, njegovi su strojevi koje sam i vozi i servisira. I sve funkcionira.

Naporno i puno radimo, ali sretni smo – govore.

Valerija i Mario upoznali su se u diskoteci, kamo je on dovezao svog prijatelja na spoj s njezinom prijateljicom. Bilo je to prije dvadeset i dvije godine.

Pet su godina bili u vezi koju su prije 17 godina okrunili brakom. Roditelji su triju kćeri: 16-godišnje učenice katoličke gimnazije Maje, tri godine mlađe buduće znanstvenice Ive i šestogodišnje mezimice Nele. Do prije desetak godina poljoprivreda je ovom paru bila sporedni izvor prihoda. Marijevi roditelji Slava i Antun, s kojima žive u istom kućanstvu, imali su svoj poljoprivredni obrt. Sadili su duhan, držali šest-sedam krava, a okosnica njihove proizvodnje bilo je voće i povrće.

OPG Rengel | Autor : Nina Đurđević/PIXSELL Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
Valerija dvaput na dan nadzire mužnju 77 krava

Nakon mature u srednjoj elektrotehničkoj 1994. godine Mario Rengel je sljedećih osam i pol godina radio u Hrvatskoj vojsci. Valerija je bila trgovkinja. Prije jedanaest godina on je odlučio napustiti vojsku i krenuti u privatne vode. Obiteljska tragedija u kojoj su ostali bez kćeri slomila je Valeriju i ostavila je posao.

Zajedno sa suprugom primila se stočarstva. Najprije su napravili manju staju, za 12 krava. Farmu za 42 krave podigli su 2005. U nju su uložili pola milijuna kuna vlastitih sredstava, a još 2,2 milijuna kuna dobili su iz Operativnog programa.

Dvije godine zatim staje su proširili za još 47 ležišta. Danas imaju stotinu muznih krava pasmina simental i holstein, pedeset grla junaca i isto toliko junica. 
Potkraj prošle godine kupili su u Austriji 40 junica pa će tako proizvodnju mlijeka koja je za cijelu lanjsku godinu iznosila oko 350 tisuća litara mlijeka do konca ove godine podići za barem 150 tisuća litara. Trenutačno dva puta na dan muzu 77 krava.

– Kad se krava počne teliti, ja je pregledam. U 70 posto slučajeva same se otele, nije potreban veterinar – objašnjava Valerija.

Blago u “podstanarstvu”

Genetika goveda na ovoj je farmi izvrsna – 90 posto austrijska. U životnom vijeku njihove krave imaju šest do sedam laktacija – perioda izlučivanja mlijeka – od kojih svaka traje desetak mjeseci.Zbog gužve na farmi Rengelovi dio goveda drže u “podstanarstvu” u Donjim Zdjelicama, na imanju jednog od šest svojih zaposlenika.

Prije nešto više od mjesec dana kupio je 38-godišnji Rengel u selu Molve Grede na javnoj dražbi farmu posrnule tvrtke. Onamo stane stotinu krava pa će Mario uskoro premjestiti “višak” blaga.

U planu imaju i gradnju silosa i sušare za žitarice.

– I tu bi onda bio kraj – kaže Mario.

– Nema tome kraja – ispravlja ga Valerija.

– Da, nema – priznaje Mario.

– Kad otplatiš jedan stroj, on je svoje već odradio. I onda moraš u nabavu drugog – dodaje.

Zbog toga što je silokombajn koji imaju već dao svoje, u njihovo dvorište uskoro stiže novi. Vrijednost je te investicije čak četiri milijuna kuna.

Sredstva iz IPARD-a

Pokrit će je sredstvima iz programa IPARD na čiji su se natječaj javili prošle godine, s ciljem ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju.

Sa svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom Rengelovi su članovi Strojnog prstena Podravine, profitabilne udruge čija je imovina vrijedna između dva i tri milijuna kuna.

OPG Rengel | Autor : Nina Đurđević/PIXSELL Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Mario Rengel i jedan je od četvorice suvlasnika tvrtke za proizvodnju i distribuciju električne i toplinske energije Bio Podravina d.o.o. koja u planu ima gradnju bioplinskog postrojenja u Kalinovcu nedaleko od Đurđevca.Zaista – nema tu kraja planovima, ulaganjima i radu.

– Od poljoprivrede se može živjeti – poručuju supruzi Valerija i Mario Rengel.

– Bolje mi je na farmi nego u vojsci. Istina, ovdje je više posla, ali sam opušteniji – kaže Mario.

– Meni je lako jer spavam sa šefom – smije se njegova Valerija.

>>Ostale OPG priče čitajte ovdje

Iglui za telad i čelična lady za junad i krave

Puno je mašte potrebno, kažu supruzi Rengel, da svojim kravama smisle imena. Inspiraciju uglavnom pronalaze u crtićima i cvijeću, govori Valerija, vodeći nas prema dijelu dvorištu u kojem su telići smješteni u neobične bijele nastambe. –

To su iglui za telad – objašnjava. U takvoj su kućici prošlog Božića jedno tele transportirali do Pitomače, za žive jaslice. Za teliće na farmi imaju i čeličnu lady. Tako zovu aparat za napajanje. Farma Rengelovih ogledni je primjer kako trebaju izgledati suvremeno opremljene staje pa su često domaćini inozemnim farmerima koji k njima dolaze učiti.

OSOBNA ISKAZNICA - OPG Mario Rengel, Velika Črešnjevica

 • 200 grla stoke imaju Rengelovi na farmi.
 • Stotinu je mliječnih krava te 50 junica i 50 junaca.
 • Junad prodaju uglavnom u Dalmacijia
 • 1600 litara mlijeka dnevno proizvode.  Mlijeko svaki drugi dan odvozi
 • Euromilka 100 hektara zemlje obrađuju za svoje potrebe. Od toga je 37 hektaranjihova zemlja, a ostalo imaju u zakupua 1000 hektara iznose površine na kojima svojom mehanizacijom drugimapružaju usluge u poljoprivredia
 • sjedište je gospodarstva u Velikoj Črešnjevici na kućnom broju 9

Virovitičko-podravska županija

 • Broj stanovnika: 84.836
 • Površina županije: 2024 četvorna km
 • Površina poljoprivrednih hektara: 108.865 (obradivih 101.317)
 • Najvažniji poljoprivredni proizvodi koji se proizvode u županiji: pšenica, kukuruz, povrće, duhan, šećerna repa, soja, mlijeko, ljekovito bilje
 • Izvoz poljoprivrednog sektora županije: 11,66 milijuna kuna
 • Najveće poljoprivredno-prehrambene tvrtke na području županije: VIRO tvornica šećera d.d., Hrvatski duhani d.d., DIBA d.o.o, Agroland, PP Orahovica d.d., Jan Spider d.o.o., Marinada i dr.
 • Udio u broju poljoprivrednih proizvođača RH: 4,75%
 • Udio u poljoprivrednim površinama RH: 4,04%
 • Broj korisnika IPARD-a i drugih fondova EU vezano za poljoprivredu: 26 prijava na mjere 101, 103, 301 i 202; 3 provedena projekta, 6 u provedbi, 14 u obradi te 3 odobrena LAG-a

Kako stići?

Velika Črešnjevica od Pitomače je udaljena 7 kilometara, od Đurđevca, kao i od Virovitice oko 20 km, a od Slatine 50-ak kilometara.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Ljepo, al nije vam baš pametno ovako preko medija reklamirat se, ovi porezni superhikovi već su vas registrirali i sad sljedi otimanje para, možete vi jarlaukat do neba da ste čisti i da ste uredno podmirivali namete van pameti, al ... prikaži još!ameti, al neće vam ništa pomoć, ni plač ni agresiva, oni će doć po harač i u stranku se neće vratit bez njega, dršte gaće vrijedni ljudi, doći će vjerujte mi....oteće vam sve u životu strančari.....

 • Deleted user:

  prekrasno, što više takovih obitelji i da država konačno počne takve nagrađivati, a ne uništavati.

 • Harmonikas Zaki:

  Pozdrav Obitelji Rengel velikom Gazdi posebno