Ekskluzivno

Stara ruševna kuća u Istri nakon dvogodišnje renovacije izgleda spektakularno!

Foto: B2 Produkcija
1/15
05.07.2020.
u 07:00

Dizajnerica Mia Lučić ovu čarobnu kuću u Medulinu vratila je u život, a priča koja stoji iza cijelog procesa adaptacije i te kako je zanimljiva

Kad u nešto ulažemo puno truda, strasti i ljubavi, i to pune dvije godine, rezultat ne može biti drukčiji nego genijalan. Upravo je takva kuća za odmor u Medulinu koju potpisuje dizajnerica Mia Lučić.

Foto: B2 Produkcija

- Za početak bih htjela naglasiti što je za mene bilo posebno važno u ovom projektu. Bio je to trenutak kada sam se prvi put susrela s ovom kućom koja tada, zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa, još uvijek nije bila na prodaju niti podobna za renovaciju, planiranje i projektiranje. Bila je to jedna neugledna, devastirana, neupotrebljiva, ofucana, išarana skupina kamenja i polovičnih građevinskih elemenata, toliko zapuštena da je privlačila poglede i time činila cijelu situaciju oko zagađenja lokacije još gorom. No zahvaljujući osebujnom, virtuoznom senzibilitetu investitora kada je riječ o prirodnoj i povijesnoj baštini, tradiciji i lokalitetu, iz ove napuštene ruine, netko je ipak začeo život - pokušava nam cijelu priču dočarati dizajnerica te govori kako se upustila u ovaj projekt:

Foto: B2 Produkcija

U priči o početku gotovo svakog mog projekta ključan je upravo taj senzibilitet koji investitor mora posjedovati da bi ideja pronašla svoj pravi put. Ovo je bio prvi takav projekt, u kojem su zaista sva moja strast i vizija naišle na podršku i bile pozdravljene dobrodošlicom međusobnog razumijevanja i suradnje. Također, neizostavnu ulogu odlučnog, liderskog karaktera imala je vlasnica objekta, dr. Sonja Racan Jukopila koja mi je povjerila i u slobodne ruke predala planiranje i realizaciju. Na valovima moje velike motivacije počelo je planiranje. Prvi nacrti, idejna rješenja, vizualizacije. Dok su na samoj lokaciji vrijedni ljudi raščišćavali put do ulaza i osiguravali objekt kako bi ga svi mogli bolje pogledati. Tada je zasjalo to sunce koje nam je svima trebalo, a sve nakon toga bila je čista igra i svojevrsna životna škola – poručuje Mia Lučić.

Foto: B2 Produkcija

A zašto životna škola? Zato što je zadatak bio, najblaže rečeno, kompleksan.

Kuća bi nas iznenadila na svakom koraku. Krajem 19. st. seoski su se graditelji služili prirodnim materijalima, pa je tako i ova kuća, osim kamena, građena od trske, a ravnine i pravi kutevi tamo ne postoje. No uz znanje i kreativnost stručnjaka, svaku komplikaciju uspjeli smo riješiti i prilagoditi izvornoj ideji. Gotovo svi građevinski elementi ručni su rad. Od namještaja, stepeništa, prozora i vrata, fasade, te zidova, od kojih sam jedan izvodila i sama, oblikujući reljef nanošenjem materijala rukama, puna dva dana, visoko na skeli, ali sa širokim osmijehom i pogledom u budućnost, znajući da želim postići upravo što prirodniji efekt što je esencija ove građevine. Također, platna na zidovima potpisujem sama, uz pomoć kolege Žarka Mikulića, krajobraznog arhitekta koji je još od fakulteta kao krijesnica koja osvjetljava svaki moj put kroz maštu i stvaranje – pokušava nam dizajnerica dočarati strast i trud uložen u uređenje kuće. A osim interijera, valjalo je urediti i eksterijer kuće.

Foto: B2 Produkcija

U ovom projektu Žarko je bio zadužen za izdvojen, stručan zadatak, urediti prostor dvorišta. Mikulić je vlasnik studija za uređenje okoliša, projektiranje, izvođenje i održavanje, a prije toga bio je višegodišnji voditelj hortikulture u kompleksu Stella Maris Resorta u Umagu, grupacije Plava Laguna. Živi u Pazinu, a poznat je po svojem impresivnom poznavanju bilja i izvornom osjećaju za okoliš te maštovitim kompozicijama i vještim rješenjima u hortikulturi. U ovom konkretnom projektu, osim ideje i nacrta, maksimalnom brzinom i spretnošću dobavio je sav materijal potreban za uređenje vrta, od kamena za opločenje, odvodnje, pronašao je adekvatne izvođače koji će tako kompleksne elemente izvesti kvalitetno, odabrao specijalno bilje vrlo zahtjevnih uvjeta sadnje koje u modernoj formi priča priču o tradiciji, poput primjerice autohtone istarske masline, ali u modernijoj formi grma. Nakon toga s lakoćom uspijeva sve to održavati i sezonski oplemeniti, predan svakom detalju baš kao da je posrijedi njegov vlastiti vrt – hvali Mia svog suradnika te napominje:

Foto: B2 Produkcija

U eksterijeru objekta osmislio je još i pergolu od prekrasnog mediteranskog drva, ručno izrađenu, koja ukrašava kamenu fasadu te se nadovezuje na elemente vanjske kuhinje koju je smjestio nasuprot zelenilu, uz stol i stolice. Tako malen prostor, a toliko različito niveliranih, funkcionalnih i visoko estetskih elemenata. Njegov rad i stil života u skladu s darovima prirode prava su inspiracija! – ponosno ističe dizajnerica.

Foto: B2 Produkcija

Za kraj možemo reći samo da je ovim projektom odmor na obali podignut na potpuno novu razinu sofisticiranosti. Najfinija selekcija vizualnih efekata, visoka estetska i funkcionalna vrijednost neprimjetnih prijelaza između interijera i eksterijera, kontrastne staklene površine na kamenoj fasadi koje nježno pozdravljaju sunce tijekom cijelog dana opuštajuća su i elegantna rješenja utopljena unutar povijesnih zidova kuće.

Foto: B2 Produkcija

Arhaični, prirodni arhitektonski elementi ostavljeni su kao podsjetnik na prekrasnu eru generacija koje su podizale ovaj lirski grad Medulin. Ova kuća je, bez lažne skromnosti, suvremena umjetničko/dizajnerska filozofija prezentacije autentičnosti historijskog obalnog grada u najboljem izdanju.

1/15

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije